piatok 15. apríla 2011

Second Skin Story: vyberáme make up

Zdravím Vás. Všetkým, čo čakali video, sa ospravedlňujem, ale zdá sa, že technika ma prevalcovala - môj notebook totiž z neznámych príčin video natočiť nechce :( Každopádne, do budúcna sa tento problém dúfam vyrieši k spokojnosti Vás, mňa, i notebooku :) Pokúsim sa teda všetky dobré rady k výberu make upu napchať do tohto postu. Verím, že pri výbere make upu bude nápomocný. 

Celkom na začiatok je dôležité si položiť otázku: čo od make upu očakávam? Chcem pleť len jemne farebne zjednotiť, potrebujem perfektné krytie na 10 a viac hodín alebo mám problematickú pleť a chcem korigovať nedokonalosti? Základným kritériom pri výbere make upu je totiž jeho krycia schopnosť. Podľa nej môžeme make upy rozdeliť na:
1. nízku kryciu schopnosť (low cover, sheer)
2. stredne krycie (medium cover)
3. vysoko krycie (full cover, long lasting)

Do prvej skupiny patria všetky podklady, ktoré majú pleť len jemne farebne zjednotiť a prípadne dodať jas. Textúra je tekutá alebo krémová. Môžeme sem zaradiť aj prípravky 2v1 - teda tonované hydratačné krémy. Tieto produkty veľmi doporučujem hlavne dievčatám a mladým ženám, ktoré nemajú výrazné problémy s pleťou. Mladá pleť (ak je zdravá) je prirodzene krásna a žiarivá, preto by bola škoda ju schovávať pod vrstvy vysoko krycieho make upu v snahe vyzerať dokonalo (túto chybu vídavam hlavne u mladých žien okolo 20tky a aj u jednej našej úspešnej a inak veľmi milej blogerky. Je to škoda. Nevidím najmenší dôvod pridávať si zbytočne roky). 
Skupina stredne krycích make upov je najčastejšie zastúpená hlavne v regáloch našich drogérií. Tieto make upy sú vhodné pre pleť, ktorá netrpí výraznejšími kozmetickými problémami, ale predsa už potrebuje trochu korigovať drobné nedokonalosti ako farebné nerovnosti. Je na Vás, či Vám vyhovuje skôr tekutá alebo krémová konzistencia (krémová sa aplikuje ľahšie a celkový pocit býva komfortnejší). Ak máte pleť zmiešanú alebo skôr mastnejšiu, vyberajte si prípravky bez obsahu oleja. Ak sa bavíme o stredne krycích make upoch, dobrou a cenovo dostupnou voľbou sú make upy Maybelline, predovšetkým Dream Satin Liquid a Affinitone Mineral. Z vyššieho cenového levelu určite doporučujem Chanel Vitalumiére, Clarins Skin Illusion a špeciálne Lancome Teint Miracle, ktorý je neprekonateľný pre jeho nádherne rozjasňujúci efekt. 
Poslednou skupinou sú vysoko krycie a dlhotrvajúce make upy. Vyššia krycia schopnosť rovná sa vyšší podiel pudrových zložiek v make upe. A viac pudrových pigmentov rovná sa potom menej hydratačnej  zložky, teda väčšia odolnosť voči oteru. Bohužiaľ však často aj pocit vysušenia a pnutia, špeciálne ak máte suchú pleť. Dlhotrvácne make upy doporučujem používať skôr príležitostne, vtedy, ak potrebujete vyzerať naozaj skvelo po celý deň. Suchú a citlivú pleť môže každodenné používanie zbytočne zaťažiť. Silne krycie make upy tiež doporučujem ženám s problematickou pleťou, ale dôrazne upozorňujem na zosúladenie farebného odtieňa! (ešte sa k tomu dostaneme nižšie). Z konkrétnych produktov tejto skupiny doporučujem výborný a cenovo dostupný True Match od Loreal, Double Wear od E.Lauder a napríklad Teint Idole Ultra od Lancome.

+++ Správny výber farebného odtieňa +++

Je to trošku veda :) Ale chce to len cvik a dobré pozorovacie oko. Predovšetkým, NIKDY si nevyberajte tmavší make up v snahe vyzerať opálene, ak opálená skutočne nieste. Vyzerá to smiešne a neprirodzene, hlavne v kontraste s miestami, kde si make up nenanesiete a ukážete prirodzenú farbu vašej pokožky - teda hlavne krk, dekolt, ruky. Odtieň make upu má byť čo najviac v súlade s prirodzeným odtieňom Vašej pleti. Na to, aby ste sa doň dokázali trafiť, potrebujete ale poznať základný farebný tón pleti. Ten sa v podstate nikdy nemení, zatiaľ čo odtieň počas roka kolíše podľa toho, ako ste napríklad práve opálená
V zásade poznáme 3 základné farebné tóny pleti:
1. studený (cool)
2. neutrálny (neutral)
3. teplý (warm, golden)
poznámka: niekedy sa ako štvrtý, samostatný tón udáva aj tzv.olivový, ten sa ale v našich končinách vyskytuje minimálne a v zásade ho tiež možno priradiť k teplému typu)

Tie anglické názvy Vám tu nedávam kvôli rýchlokurzu angličtiny, ale pre lepšiu orientáciu :) Niektorí výrobcovia totiž dávajú k jednotlivým odtieňom make upu okrem názvu aj (alebo len) špeciálny kód, zložený z písmen a čísel. Tak bude farebná škála nejakého make upu rozdelená  na tri základné skupiny tónov, ktorých rôzne intenzity budú vytvárať napríklad 18 odtieňov. Malá ukážka: 


Typickým príkladom je napríklad L´Oreal (ukážka hore ale nie je od nich), ktorý svoje make upy označuje presne podľa tohto kľúča: každý odtieň má kód zložený z písmena a čísla. Konkrétne: môj odtieň make upu True Match je W3 (názov golden beige). W znamená skupinu warm, teda teplé tóny a 3 je intenzita odtieňa.
 Možno to znie trochu komplikovane, ale chcem Vám len priblížiť, čo je dobré poznať, ak sa máte pri výbere toho NAJ make upu trafiť do čierneho. 

Ako identifikovať svoj základný farebný tón? 
 Tieto srandičky Vám môžu pomôsť, ak tápete


Studený: má ružovkastý, opálový nádych. Farba dúhovky je takmer bez výnimky svetlá. Svetlé odtiene majú väčšinou aj vlasy (pred chemickým zásahom :). Typickými predstaviteľkami sú ryšavky. 

Neutrálny: broskyňový alebo neutrálne béžový nádych pleti, farba vlasov a dúhovky rôzna, ale na prvý pohľad by ste tiež povedali, že ide o svetlejšie typy.

Teplý: výrazne zlato žltý nádych pleti. Patria sem svetlé aj tmavé latino typy (olivová).

Test č.1
Zoberte si hárok čistého bieleho papiera, postavte sa odlíčená  čelom k zdroju denného svetla (asi okno :) a priložte papier k tvári. Porovnajte, ako pôsobí farba vašej pleti v porovnaní s bielym papierom. Všímajte si celkový farebný výraz.

Test č. 2
Oblečte si (najlepšie opäť vtedy, ak ste nenalíčená) na holé telo niečo snehovo biele a následne krémovo biele. Porovnajte - čo pleti pristane viac? Ak snehovo biela, ide o studený farebný typ. Ak krémová, tak ide o teplý. Ak oboje, ste neutrál :)

V zásade ide o to, skúšať, skúšať, skúšať. Otázka znie KDE? V drogérii aj parfumérii je farebný efekt skreslený silným umelým svetlom, takže doma potom môžete byť veľmi prekvapené. Ja doporučujem brať skúšku v obchode hlavne ako vodítko na otestovanie konzistencie, vône a aplikácie make upu. Na dôkladné otestovanie je ideálne vyskúšať make up doma, za denného svetla. Na to slúžia vzorky, ale vieme, ako to u nás funguje. Vzorky sú tovar takmer nezohnateľný a predavačky v parfumérii sa tvária, že im za poskytnutie vzoriek zamestnávateľ sťahuje zrážky zo mzdy... OK, kde Vám neposkytnú klasické testovacie vzorky, napochodujte s vlastnou malou nádobkou (niečo takéto, napríklad):


...alebo si nechajte prípravok odobrať do malých plastových kelímkov, ktorými disponujú parfumérie na tento účel (áno, disponujú). Dobrým zdrojom na získanie vzoriek je aj ebay. Vzorka alebo malé cestovné balenie je podľa mňa nevyhnutnosť pred kúpou hlavne drahšieho make upu. 


Na záver ešte niekoľko konkrétnych tipov pre rôzne požiadavky pleti:
skvelý tip pre naozaj suchú pleť: Clinique Supermoisture make up
výborný make up pre zrelú pleť (40+): Lancome Rénergie Lift
naj make up v strednej cenovej kategórii: Lóreal True Match
make up pre najkrajšie rozžiarenie pleti: Lancome Teint Miracle


Uff, teda, dúfam, že ste pri čítaní neupadli do kómy :) Snažila som sa spomenúť všetko dôležité, ale ak Vás zaujímajú akékoľvek podrobnosti a chcete niečo doplniť, kľudne sa pýtajte v komentároch.

Vďaka za pozornosť, 
Lučiak



14 komentárov:

  1. ďakujem za komentár :)))) si zlatá, už som potrebovala zmenu, tamto ma už nudilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vdaka za prakticky clanok, aj ked som ho nasla az teraz :-)

    http://rianasbeautybox.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. som googlila ako si vybrať správny odtieň a našla som toto :o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no prosim, vidis aka som slavna :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. a značka D čo znamená ?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj chcela by som sa opýtať že ako zistíš v drogerii ktore su teple a ktore chladné tony make upu ked tam niesu skratky ako W N a C iba napriklad 030 sand 040 fawn a ja mám telý odtien a svetlu pokožku momentálne a vždy trafim do nesprávneho ružového odtiena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj :) V prvom rade, tie oznacenia ber len ako zakladne voditko, neda s animi riadit otrocky, klucove je vzdy to, ako dany odtien splynie s pletou. Sand bude urcite teply odtien s nadychom do zlta. Fawn je taktiez teply, ale vacsinou aj tmavsi a ma nadych do oranzova. Pokial mas svetlu pokozcku s teplym podtonom, urcite sa orientuj na bezove make upy s nadychom do zlta.

      Odstrániť
  7. Ahoj, tento tvoj clanok mi je viac menej napomocny a planujem uz dlhsie kupu make upu loreal true match. este som neskusala testery ale nahodou by si mi nevedela odporucit aspon ci mam hladat v N,C alebo W-cku- na tvari som bledsia, ale nie uplna bledula (v lete byvam velmi tmava ale v lete zase svetla), podla krku a zvysku tela by som povedala ze mam zlty podton (urcite nie ruzovy), mam teda skusat skor W-ckove odtiene? budem velmi vdacna za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, pokial by to bolo mozne, posli mi foto tvare pri prirodzenom osvetleni na viacstylu@gmail.com

      Odstrániť
  8. Ahoj:) Chcela by som sa opýtať, či je vhodný makeup Loreal True Match na každodenné nosenie. Či nie je tažký a podobne. Nemám nejaké väčšie nedokonalosti, len chcem zjednotiť farbu pleti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, tazky urcite nie je. Na leto je urcite vhodny aj na kazdodenne nosenie, v zime mi trosku vysusoval suchsie casti tvare.

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)