pondelok 28. novembra 2011

I Love EBAY III. : ZEVE :)



Britské ebay je krajina (takmer) neobmedzených možností. Množstvo tovaru, ktoré tu každý deň pribúda v aukciách aj buy it now formátoch, je enormné.  Hľadanie sa tu naozaj niekedy podobá legendárnej ihle v kope sena. Dnes Vám poskytnem niekoľko tipov, ktoré môžu vyhľadávanie na ebay zefektívniť. Takže, zásady efektívneho vyhľadávania na ebay (ZEVE):

Samozrejme, na začiatok musíte vedieť, čo vlastne hľadáte. Čím konkrétnejšia je Vaša predstava, tým presnejšie môžete zadať kritériá vyhľadávania. Je však možné, že vlastne nehľadáte nič konkrétne, chcete si proste po ebay len tak „brúzdať“. OK, ak máte kopec (ale naozaj kopec) času, prečo nie. Ak sú Váš čas a krčná chrbtica vzácne, čítajte ďalej. Na ebay môžete v zásade vyhľadávať dvomi spôsobmi:

- podľa kategórií
-podľa kľúčového slova

1. Vyhľadávanie podľa kategórií prebieha nasledovne: kliknete na ikonu „All Categories“ (vid obrázok)



Rozbalí sa Vám zoznam všetkých dostupných kategórií. Každá z nich skrýva množstvo subkategórií. Postupným odklikávaním ich môžete selektovať, až kým sa dostanete k tej subkategórii, ktorá najpresnejšie vystihuje oblasť Vášho záujmu. Príklad: chcete šaty. Budete postupovať týmto reťazcom kategórií: All Categories – Fashion –Women – Clothing.... 


a tu sa pristavíme: po novom Vám ebay v tomto bode ponúka vytvoriť si svoj „fashion shopping profile“. 
V skratke je to zoznam Vašich nákupných preferencií, podľa ktorých Vám potom systém bude automaticky ponúkať relevantný tovar. 


Skúšala som to, ale príliš sa mi to neosvedčilo. Kvôli obmedzeniam preddefinovaných kritérií som prišla o rôzne zaujímavé kúsky, ktoré boli „mimo pôvodného zadania“. Každopádne, vyskúšajte si to, možno Vám to bude vyhovovať. Zatiaľ poďme ďalej: preskočíme fashion shopping profile a selektujeme podľa kategórií ďalej: v hornej lište sa Vám zobrazia obrázky pre lepšiu orientáciu (tiež relatívna novinka).


Hľadáme šaty, takže kliknete na Dresses. Rozbalia sa Vám ďalšie subkategórie – podľa dĺžky šiat (lenght) a príležitosti (ocassion). Dĺžku odkliknete napr. knee lenght a príležitosť povedzme party. 


A dolu sa Vám už zobrazuje listing zodpovedajúceho tovaru. Vy však budete selektovať ďalej – potrebujete zvoliť veľkosť (v ľavej bočnej lište). Opäť sa zastavíme: väčšina tovaru je zaradená podľa anglického veľkostného systému. Tabuľky na konverziu veľkostí nájdete kdekoľvek na nete, veľmi šikovné a podrobné má napríklad stránka next.co.uk. Vy potrebujete povedzme klasické Mko, čo zodpovedá cca anglickej veľkosti 12. Takže odkliknete 12. Systém Vám ponúka aj klasické veľkosti ako S, M, L, XL... ja predsa len doporučujem držať sa anglických čísel, veľa predávajúcich do popisu aukcií zadáva len tie, takže by ste zbytočne prišli o veľa pekného tovaru. Okrem veľkosti si môžete vyselektovať aj značky: toto doporučujem naozaj vtedy, pokiaľ hľadáte vyslovene konkrétneho výrobcu. Oveľa zaujímavejšie sú ďalšie kritériá: špecifikácia farby, materiálu, stanoviť si môžete aj cenovú hladinu (napr. do 30 libier), stav tovaru (nové alebo použité), formát listingu (len aukcie alebo aj buy it now formát) atd...

2. Druhou možnosťou je vyhľadávanie podľa kľúčového slova. Tento spôsob používam v 99% prípadov, keď na ebay niečo hľadám. Výrazne to totiž šetrí čas! Kľúčové slovo môže byť krátke, ale môžete použiť aj celé slovné spojenie. Systém Vám potom vyhľadá len listingy, v ktorých sa zadaný pojem alebo celé slovné spojenie nachádza. Zostaňme pri našom príklade so šatami – takže chcete party šaty po kolená vo veľkosti UK 12. do okna vyhľadávača napíšte: „knee lenght party dress 12“, odkliknite to a voila, systém Vám v sekunde nájde všetky aukcie a buy it now formáty, ktoré Vašim kritériám zodpovedajú. V sekcii vľavo si následne môžete upraviť preferencie, ako farbu, značku, stav tovaru... Príklad č.2: veľmi žiadaným artiklom sú kozmetické vzorky (ktoré v našich parfumériách väčšinou štandardne nemajú). Do vyhľadávača napíšte „samples“. Aby Vám systém neponúkal napr. vzorky motorového oleja, musíte špecifikovať pole vyhľadávania. Takže buď rovno zvolíte ako kľúčové slovo „skincare samples“, „fragrance samples“ alebo „make up samples“ alebo si pri kľúčovom slove samples nastavíte kategóriu vyhľadávania „Health and Beauty“ a ebay Vám ponúkne všetky vzorky zo subkategórií – starostlivosť o pleť, make up, vlasy, telo, vône, vitamíny, výživové doplnky...
Príklad č.3 – dajme tomu, že nehľadáte nič konkrétne, ale práve ste dostali chuť doplniť svoj šatník o nejaký kúsok v odtieňoch červenej. Do vyhľadávača napíšete „red“, ako subkategóriu zvolíte „Clothes, shoes and acessories“. Ak vopred viete, že Vás nezaujímajú červené topánky, ani kabelky , ale len oblečenie a to vo veľkosti napr. UK 14, zvolíte kľúčové slovo „red UK 14“. Keďže systém Vám teraz ponúkne všetky listingy, v ktorých eviduje č.14, bude medzi nimi pravdepodobne aj detské oblečenie v kategórii 13-14 rokov. Ak ste veľkosť XS, nechajte tak :), ak nie, zúžte pole vyhľadávania na „women´s clothing“. Hotovo.

Uff, myslím, že nateraz stačí! Samozrejme, nie je to zďaleka všetko a k zásadám vyhľadávania sa ešte vrátim v ďalšej časti článku + preberieme toho oveľa viac. Napríklad, ako nájsť na britskom ebay predávajúcich, ktorí Vám tovar ochotne pošlú na Slovensko. Celkom na záver si dnes dáme malý výkladový slovníček pojmov a skratiek, s ktorými sa na ebay často stretnete. A ak máte nejaké zvedavé otázky, rada poradím v komentároch.

Slovník pojmov:
Buy it now: tovar s pevne stanovenou cenou, ktorý si môžete kúpiť okamžite

BNWT(brand new with tags): nový tovar s visačkami

BNWOT(brand new without tags): nový tovar bez visačiek, často napr. vyskúšaný

USED: použitý tovar

BNIB(brand new in box): nový tovar s pôvodným obalom

BNWB(brand new without box): nový tovar bez pôvodného obalu

EC (excelent condition): výborný stav


VGC (very good condition): veľmi dobrý stav

GC (good condition): dobrý stav

Well Worn (obnosené): toto je chúlostivá a trošku zábavná kategória :) Okrem bežných obnosených vecí sa takto zvyknú označovať aukcie, zamerané na fetišistov, v ktorých sú inzerované ich objekty záujmu – topánky, pančuchy, spodné prádlo... tieto aukcie sú často vo formáte PRIVATE LISTING (aukcia, pri ktorej dražiaci navzájom nevidia svoje nicky).

to be continued...
Lučiak
pics: me and google images

5 komentárov:

  1. Opat velmi uzitocne :) Vcera som konecne vyuzila prvykrat pay pal, sice este neviem ci uspesne ale hadam hej :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inac ja sa bojim aj otvorit ten ebay, lebo mam pocit ze potom by som sa uz od pocitaca nikdy neodtrhla !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vsetko je mozne, ale to je len taka prechodna faza, prvotna fascinacia :) Potom sa to dostane do normalu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Celkom dobry navod, ale nejde mi do hlavy, preco fotis monitor?! Tlacitko Print Screen a potom napriklad v skicari Ctrl+V nepozname? (myslim to v dobrom:))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to anon:
    LOL, pravdupovediac som cakala, kkto sa to prvy opyta :) Tlacitko print screen pozname, pozname, ale nemame moja, nemame :) A nepytaj sa preco, to je dlha story ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)