pondelok 10. januára 2011

Plesová vintage inšpirácia

Je čas plesov. Ten najznámejší slovenský sa už konal. Pôvodne som uvažovala, že napíšem článok založený na módnej kritike plesovej vizáže našich smotániek, ale nie. Toto nie je žiadne peklíčko. Keď som na nete pátrala po inšpiratívnych plesových róbach, našla som nádherné kúsky z čias dávno minulých, keď sa nosila poctivá ručná práca, kvalitné luxusné látky a na plese vám nehrozilo, že sa napichnete na gélový dráp :(

Tieto nádherné šaty pochádzajú z roku 1911, takže sú presne sto rokov staré. Kombinácia temneružového hodvábu a zlatej, inšpirovaná žiarivými farbami Orientu.

foto: www.vintagegriffin.com

Tieto šaty sú ešte staršie. Pochádzajú z roku 1908 a je to pôvodne svadobná róba. Všimnite si ten kvalitný luxusný satén a precízne prevedenie. Aj keď šaty sú vzhľadom k svojmu úctyhodnému veku jemne pokrčené, nikde nič neťahá, žiadne zvlnené švy... Jednoducho perfektná ručná práca, nad ktorou niekto strávil desiatky hodín.


foto: www.vintagetextile.com

Z ranných dvadsiatych rokov minulého storočia pochádzajú tieto elegantné čierne šaty s antickým detailom a vyšívanou aplikáciou na ramene z dielne Worth.


foto: vintagetextile.com

Z toho istého obdobia je tento dvojdielny komplet - priliehavá čierna róba so skladaného saténu a polopriesvitná vrchná časť s ornamentálnou potlačou. Totálne nadčasový kúsok z dielne Mariana Fortuny, vtedajšieho vychyteného návrhára luxusných látok a tvorcu spoločenských šiat.


foto: www.vintagetextiles.com

Z roku 1949 pochádza táto nádherná róba so záplavou ručných výšiviek od Diora.

foto: www.vintagegriffin.com

A pomaly sa presúvame do polovice 20.storočia, do éry širokých krinolínových sukien a spodničiek. Táto pudrová plesová róba z dielne Mainboucher síce zďaleka nie je v typickom veľkolepom krinolínovom šýle, ale práve v jej jednoduchosti a splývavej línii je jej krása.

foto: www.fashion-era.com

Posledné dve róby pochádzajú zo sedemdesiatych rokov minulého storočia. Prvými sú šaty, vlastne overal  z dielne Halston - mimochodom, luxusné spoločenské šaty úspešne produkuje dodnes:



...a klasické čierne z dielne Yves Saint Laurent, línia Rive Gauche:

foto: www.vintagetextiles.com


Niektoré z týchto šiat sa nachádzajú napríklad v Metropolitnom múzeu alebo súkromných zbierkach a pár ich nájdete v internetových vintage shopoch na predaj.


Tak čo, vybrali by ste si? Ja určite. Niekoľkokrát!

šťastnú ruku pri výbere želá Lučiak.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)