pondelok 3. januára 2011

Čo všetko som už vyskúšala. Dnes - podklady pod make up.

Je toho veľa, preveľa...
Postupne sa chcem v článkoch s vami podeliť aj o moje skúsenosti s kozmetikou, ktorú som vyskúšala už dávnejšie, ale tieto produkty sú stále na trhu a patria k najpredávanejším. Preto nebude na zahodenie si pred prípadnou kúpou prečítať, či naozaj stoja za to.
Začneme takým výberom z podkladov pod make up.
Prečo ich používať? Podkladové bázy sú malou pridanou hodnotou k vášmu dokonalému make upu. Na trhu je široká ponuka a každý produkt sľubuje nejaké to plus. Na začiatok si tieto prípravky skúsme rozdeliť do dvoch základných skupín:
1. rozjasňovače (to jest prípravky, ktorých hlavnou úlohou je zabezpečiť celkové prejasnenie pleti - väčšinou vďaka obsahu trblietavých mikročastíc). Pleť, ktorá je žiarivá, pôsobí mladšie. Zdravý jas dokáže niekedy odpútať pozornosť aj od drobných vrások. Pojem "zdravý jas" si ale vyžaduje našu pozornosť, pretože hranica medzi peknou, zdravo pôsobiacou pleťou a trblietavou vianočnou girlandou je niekedy veľmi tenká! Všímajte si hlavne, aké jemné sú trblietavé čiastočky v prípravku. Jedna vrstva (či skôr tenká vrstvička) je tak akurát! Partie, ktoré chcete extra zvýrazniť(napríklad lícne kosti), môžete v prípade potreby dodatočne prejsť sypkým rozjasňujúcim púdrom.
2. vyhladzujúce bázy  - ich hlavnou úlohou je  vytvoriť na pleti tenkú vrstvu, ktorá vyplní prípadné nerovnosti a nedokonalosti, ako napríklad rozšírené póry a drobné vrásky. Aplikácia make upu na takto predpripravenú pleť je jednoduchšia a tvár pôsobí farebne zjednotene. Väčšina bežne dostupných (aj luxusných) vyhladzovacích báz využíva technológiu s obsahom kozmetických silikónov, čo môže byť v konečnom dôsledku viac na škodu, než na úžitok. Ale k tomu sa dostaneme neskôr.
Okrem tohto stručného základného členenia samozrejme existujú aj podklady so špecifickým efektom, ako zmenšenie pórov, farebná korekcia pleti a podobne... Postupne sa k nim dostaneme v nasledujúcich článkoch.
OK, poďme sa teda pozrieť na niektoré podkladové bázy konkrétne:
Začnime mojou obľúbenou značkou CLARINS a podkladovou bázou Eclat MinuteNajlepší na tejto vecičke je efekt zdravej, rozjasnenej pleti, ktorý s ňou dosiahnete. Eclat Minute je dostupný v 3 odtieňoch. Najpredávanejším je odtieň 00 – Rose Shimmer. Rozžiarujúce čiastočky sú skutočne veľmi jemné, takže nehrozí, že by ste sa po aplikácii jagali ako diskoguľa. Spolu s jemne opálovým efektom dodáva pleti naozaj prirodzený jas, ktorý vynikne ešte viac, ak nepoužívate make up a stačí Vám naniesť len samotný Eclat Minute. Dokonca by som povedala, že ak ho prekryjete vrstvou make upu (hlavne ak používate typ s vyššou krycou schopnosťou), želaný efekt sa takmer stratí. Textúra produktu je veľmi jemná, ľahučko sa rozotiera, je nepatrne (a príjemne) parfumovaný. Nedráždi ani citlivú pleť. Veľmi oceňujem, že nemá typickú vlastnosť mnohých rozjasňovačov, ktoré sa po pár hodinách a úplnom zaschnutí zmenia na trblietavý prášok, čo opadáva z tváre všade naokolo. Jedno - podľa mňa dôležité upozornenie! Eclat Minute je predovšetkým rozjasňujúci prípravok, nemá veľké vyhladzujúce účinky, nemaskuje póry ani jemné línie (resp. nevypĺňa ich, iba opticky zjemňuje tým, že žiarivé čiastočky odrážajú svetlo). Ak potrebujete povrch pleti vyhladiť, siahnite radšej po prípravku Lisse Minute (alebo radšej po podkladovej báze inej značky). Okrem Rose Shimmer používam aj odtieň 02 Champagne – keďže mám pleť s prirodzene žltým pigmentom, kúpila som si ho v očakávaní, že môjmu farebnému typu bude vyhovovať viac, než 00. No 02ka na moje prekvapenie síce dodala tvári luxusný zlatavý tón, postrádala som však ten pekný žiarivo opálový efekt, ktorý spomínam v úvode a je výsadou 00ky. Champagne sa zrejme dočká svojej veľkej chvíle v lete, keď budem opálená.
Extra tip: Pred aplikáciou svojho make upu doň primiešajte pár kvapiek Eclat Minute, dokladne premiešajte a naneste na tvár. Dosiahnete prirodzene žiarivý efekt celej pleti.

Ďalšia vychytávka rovnakej značky - Lisse Minute. Podkladová báza pod make up, ktorá potláča viditeľnosť pórov, vypĺňa jemné línie a vyhladzuje povrch pleti. Textúra je tuhšia, konzistencia podobná vlasovému vosku, farba jemne staroružová, na pleti sa zmení na priehľadnú. Lisse Minute má naozaj dobré vyhladzujúce účinky, báza skutočne vyplní jemné nerovnosti pleti, problém však môže nastať, keď to preženiete s množstvom – make up sa bude po pleti doslova šmýkať a nedosiahnete rovnomernú aplikáciu. Myslím si, že Lisse Minute je vhodný predovšetkým pre suchšie typy pleti, na zmiešanej a mastnej sa po pár hodinách objaví výrazný lesk a pocit mastnoty, čo určite nikoho nepoteší.



Teraz sa pozrime na produkty luxusnej francúzskej značky GUERLAIN. Testovala som dva veľmi obľúbené prípravky. Najprv L'or Radiance Concentrate With Pure Gold Make-up Base. Podkladová báza pod make up s gelovou konzistenciou. Hlavným lákadlom majú byť mikročiastočky 24 karátového zlata, ktoré pleti dodajú žiarivý vzhľad. Produkt by mal podľa výrobcu aj zjemňovať jemné vrásky a celkovo pleť pripraviť na aplikáciu make upu. Cena za 30 ml je pomerne vysoká,  na internete sa pohybuje od 39 Eur, v kamenných predajniach je ešte o čosi vyššia. Práve preto som od produktu očakávala viac, než na mojej pleti predviedol. Zlaté čiastočky sú súčasťou priehľadného gélu, ktorý po nanesení na tvár úplne vsiakne a tak ostanete jednoducho... poprášená zlatým prachom. Farebné zjednotenie ani vyhladenie pleti som nezaznamenala. Čo sa však prehliadnuť nedalo, bol nepríjemný pocit pnutia a opadávajúce zlaté čiastočky po niekoľkých hodinách od aplikácie. Tu musím  pripomenúť, že moja pleť je pomerne citlivá a na normálnej či zmiešanej pleti možno žiadne pocity sucha nezaznamenáte. Po skúsenostiach s týmto produktom považujem za jeho najväčšie plus atraktívne balenie. Zázračný efekt 24 karátového zlata na mojej tvári sa nekonal a zostal len prísľubom reklamnej kampane.




Na rozdiel od predchádzajúcej Guerlain recenzie, tentokrát budem chváliť! Druhým testovaným zázrakom bol Meteorites Light-Diffusing Perfecting Primer.
Táto emulzia je o niečo menej gelová, než L'or Radiance Concentrate a rozžiarujúce čiastočky sú jemnejšie, takže celkový dojem je decentnejší. Podklad pôsobí na pleti veľmi prirodzene a pokiaľ práve nemáte chuť pokračovať nanášaním make upu, pokojne môžete túto emulziu používať samostatne – efekt bude veľmi prirodzený. Žiadna trblietavá vianočná ozdoba, len pekne a zdravo pôsobiaca pleť. Pocit napnutej pleti som po aplikácii nezaznamenala. Ako kvalitný a účinný rozjasňovač jednoznačne doporučujem
 

Ako posledný dnes spomeniem Instant Perfect zn.SISLEY. Ide o podkladovú bázu, ktorá toho sľubuje naozaj veľa - má vyplniť jemné vrásky a nerovnosti, "zneviditelniť" póry a zjednotiť tón pleti. To všetko predovšetkým vďaka obsahu silikónových polymérov. Ďalšie benefity majú pleti poskytnúť výťažky zo sóje, extrakt z kvetu frangipani a glycerín. Výsledkom je, že pleť je naozaj pekne pripravená na aplikáciu make upu - jednoducho, ako každá báza s obsahom silikónov, aj Instant Perfect vytvorí na vašej tvári jemnú vrstvu, po ktorej sa make up veľmi ľahko rozotiera a póry naozaj opticky pôsobia jemnejšie. Instant Perfect nemastí, ani po niekoľkých hodinách som nemala lesklú T zónu. Nemôžem si však pomôcť - aj po tých najkvalitnejších silikónových bázach mám na pleti pocit nepriepustnej vrstvy, čo mne osobne vadí. 




Ďalším produktom tohto druhu sa budem venovať niekedy nabudúce :)

Lučiak

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)