piatok 4. apríla 2014

Simona, Lenka, Dana, Saša

Simona má 34, je slobodná, ale vo vzťahu, zatiaľ nemá deti. Veľmi slušne zarába a jej chlap ešte o čosi slušnejšie. Simona miluje skrášľovanie a kozmetiku. Základný mesačný rozpočet na kategóriu "krása" je okolo 200 Eur, niekedy aj viac. Okrem pravidelných návštev kozmetiky v luxusnom salóne chodí Simona na gélové nechty, raz mesačne ku kaderníkovi, kde ju farbia a starajú sa o jej predĺžené vlasy. Približne pred dvoma rokmi začala s botoxom - na čele mala škaredé vrásky hnevu a vyzerala prísne, ako jej mama. V 23 rokoch podstúpila augmentáciu, ďalšiu plánuje "po deťoch". Z kozmetiky má najväčšiu slabosť na rôzne limitky. Keďže u nás ich veľmi nezoženie, nakupuje ich v letiskových duty free parfumériách, keď sa presúvajú na dovolenku. Čo je aspoň dva krát do roka. Predtým si s kamarátkou zaleteli na nákupy aj do Milána, raz dokonca aj do New Yorku, ale kamarátka sa vydala, porodila a vraj už na to nemá čas. A Simonu tu samú nebaví. Najradšej si z nakupovania robí celodenný program a má pri tom rada spoločnosť. Miluje parfumérie, páči sa jej, keď natrafí na úslužné predavačky, ktoré ocenia, ako je pekne oblečená a nastajlovaná a obskakujú ju. Rada skúša novinky - dozvedá sa o nich z módnych magazínov, v podstate kupuje všetky, čo sú na trhu. Zloženie kozmetiky vôbec nerieši - raz sa nechala nahovoriť na nejaké  bio krémy, vraj drahé a najlepšie, ale divne jej smrdeli a bola po nich celá mastná. Radšej ostáva pri svojich voňavých istotách z parfumérie. 

Lenka má 32, je vydatá a deti má dve. Chcela by ešte jedno, ale najprv by rada schudla tých 20 kíl, ktoré jej po tehotenstvách ostali. Príliš sa nelíči, kozmetiku nesleduje, ale má prehľad o novinkách z Avonu a Oriflame - kamošky, s ktorými chodí kočíkovať, robia poradkyne a vždy jej podstrčia katalóg. Sem-tam si niečo objedná, ale potom jej to doma len stojí. Celý život mala dlhé vlasy, ale pred prvým pôrodom sa dala ostrihať, lebo jej povedali, že s dieťaťom to tak bude praktickejšie. Mužovi sa to nepáčilo, tak si vlasy zasa nechala narásť, ale len tak po plecia. Ráno si ich zopne do gumičky a celý deň ich nemusí riešiť. Je to strašne praktické. Praktické sú aj rifle na von a tepláky na doma. Akurát tenisky, tie musia byť značkové. Keď ich s mužom pozvú niekam na svadbu alebo väčšiu oslavu, Lenka ide ku kaderníčke. Majú taký šikovný pivničný salón u nich v paneláku, nemusí nikam chodiť, je to praktické. Kaderníčka jej urobí trojfarebný melír a super ju vyfúka. Lenka to tak nevie, ale chcela by. Ešte ju aj nalíči, urobí jej také farebné oči, vyzerá úplne inak. Po oslave si to odmaľuje, ráno sa zobudí strapatá, vlasy spľasnuté, umyje si ich a vyzerá to divne, taký čudný strih. Po mesiaci vybledne aj melír, tak si v potravinách kúpi nejaký mahagón a hodí si to na hlavu. Lenka pozná jednu Simonu, ešte zo strednej. Občas sa stretnú v meste. Simona jej pripadá ako z časopisu. Lenka rada hovorí, že by takto žiť nechcela, že by tak nechcela ani vyzerať, lebo je to umelé a povrchné. V skutočnosti by chcela, ale to by musela... proste pri deťoch sa to nedá! 

Daná má tiež 34, so Simonou sú bývalé spolužiačky. Dana je vydatá, má dve deti. Je taký športový typ, tak, ako jej muž. A vlastne celá rodina je taká športová, stále niekde chodia, lyžovať, bicyklovať, na turistiku. Dana sa skoro vôbec nemaľuje - muž jej hovorí, že to ani nepotrebuje, lebo je krásna. A má pravdu. Dana by pokojne mohla robiť aj modelku. Keď sa raz do roka nalíči, urobí si vlasy a dá si vysoké opätky, keď ide po ulici, všetci sa za ňou obzerajú. Kozmetika, to je pre ňu jedna Nivea, roky kupuje stále tú istú. Vyčistí si zuby, v zime si dá aj pomádu na pery a ide. Má jednu drahú voňavku, roky je verná tej istej značke. Nič iné nepotrebuje. Simona jej minule radila, že by už mala používať krémy proti vráskam. Také dobré vraj stoja od 50 Eur vyššie... to si radšej ešte 50 doloží a kúpi si nové trekové topánky. 

Saša má niečo po tridsiatke, jedno dieťa, žije tak... ako v tom facebookovom statuse, kde je to komplikované. Kozmetika ju strašne baví, úplne sa v tom našla. Dokonca píše aj blog, ale v práci o tom nikomu nehovorí. Má do detailov prelezené všetky kozmetické e shopy, z hlavy sype, čo ktorá ingrediencia robí s pleťou, aké sú výhody, aké riziká. V drogérii žiadne krémy nekupuje, také sračky si ona na tvár dávať nebude. Maximálne Alverde z DM, keď jej náhodou neostáva na nič lepšie... Plastickej chirurgii sa nebráni, keď na to príde čas. Najradšej nakupuje značky, ktoré tu u nás nikto nepozná a potom, keď o tom napíše na blog, si pripadá ako misionár medzi indiánmi. Niekedy si doma mieša vlastné krémy z rastlinných olejov, tiež sa to dá dobre nafotiť na blog a má dobrý pocit, že presne vie, čo v tom je. Sníva o tom, že raz jej v mailovej pošte pristane ponuka, aby išla robiť kozmetickú redaktorku, v práci dá výpoveď a bude sa venovať tomu, čo ju baví. Saša pozná Simonu, Lenku aj Danu. Simona je taká trubka, čo nakupuje vo Fannku, keby mala Saša toľko peňazí, nakúpila by si všetko, po čom túži z obľúbených e shopov, také veci, o ktorých sa tu nikomu ani nesníva. Lenka je chuderka, puťka domáca, čo všetko zvaľuje na deti. Veď aj Saša má dieťa a keby mala dopadnúť ako Lenka, radšej si nechá zlomiť obidve ruky.  Dana je v pohode, Saša síce nevie pochopiť, ako môže niekto ísť na dva týždne raftovať do Slovinska na bicykli pod stan, ale veď OK, každý sme nejaký. Ale závidí jej tú peknú pleť, to ona by sa po Nivei určite celá obsypala. 

P.S.1 Postavy sú vyfabulované, mená fiktívne, ale všetko je inšpirované skutočnými osobami :) A aby nedošlo k omylu - nehodnotím, čo z toho je dobré a čo zlé. Cieľom bolo iba poukázať, že každá sme iná a na to, čo robíme, máme svoje dôvody.

P.S.2 Nie som Saša, aj keď máme niečo spoločné. Rovnako ako so Simonou, Lenkou a Danou (ale na dva týždne pod stan by ma nedostal nikto, to ako fakt nie)

Ku ktorej máte najbližšie Vy? :)
Lučiak

22 komentárov:

  1. Tak toto je naozaj skvely clanok! Ano, kazda sme ina a uz pocas citania som si postupne hovorila, ze vsetky tieto zeny su pre mna extrem. Preto musim povedat, ze ani ja nie som vyhranenym typom niektorej z nich, ale kombinaciou vsetkych. To je aj podla mna to naj. Najmenej mam asi z Lenky, takyto pristup k sebe samej by ma psychicky znicil. Tym ju vobec nesudim, lebo kazdy sme spokojny s niecim inym. No mne by to nevyhovovalo. Ale naopak ani Simonin extrem. Skor som mozno ako ta spominana Simonina kamaratka, ktora s nou predtym nakupovala, no automaticky, vekom, casom, dosla do stadia, ze sa usadila a zatuzila po dietati. Predpokladam, ze sa nadalej o seba stara, ale uz to pre nu nie je alfou a omegou jej zivota. Priority su teraz rozdelene inak a kozmetika uz nie je cislo jeden, ale ani desat. Sport mam rada a mame ho radi cela rodina, ale nie do takeho extremu. A nakoniec, takisto nie som otrokom bio a natur zlozenia, neovladam vsetky zlozenia a obdivujem zeny, ktore ano. No nedokazala by som tomu venovat dlhe hodiny, to by ma nebavilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je super clanek! Presne jak pises, ja myslim, ze se to ani hodnotit neda, co je spravne a co je spatne. Proste kazdy zijem nejak a podle meho nazoru, pokud je tak clovek spokojen, tak mu do toho nema kdo kecat:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. perfektny članok! :) Každý z nás je iny:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to je bomba článek....!!!! Já ani nevím, co k tomu dodat, je to napsané skvěle a všecky tyhle typy žen známe :-)....nevím, ke které mám nejblíž !-) je mi třicet osm mám dvě děti, píšu blog a nakupuju dle peněženky a co rodinný rozpočet dovolí :-D...že by ta Saša??? :-DDD
    Páč pod stan se mi taky nechce!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Luci toto chceme častejšie ;) chvíľku v živote by som chcela prejsť každou z týchto fáz. a kľudne aj v poradí, v akom si to napísala. Kým som sama, zaletela by som si do New Yorku a nakúpila limitky, keď príde baby možno sa na prvé mesiace aj zo mňa stane tvoja ,,Lenka ´´ - ale mahagón a trojitý melír nehrozí a 20 kíl musí ísť za dva mesiace dole, na dva týždne pod stan s Niveou by som šla úplne v pohode a veľmi rada a na toľké experimentovanie v podobe Saši nemám čas, a asi ani mať nebudem, i keď by som hrozne rada mala niekedy svoj blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :)) perfektne som sa pobavila, si 100x lepšia ako Urbaníková :D... rozmýšľam, ku komu mám najbližšie, tiež mi vychádza asi tá Saša. Ale mám niečo aj zo Simony. Mám 38, roky som pracovala pre kozmetické firmy, takže som čo-to z tejto branže pochytila, no po všetkých parfumérkových vymoženostiach som nakoniec prešla na prírodnú kozmetiku a zloženia teraz maximálne riešim :) Dieťatko je ešte len na ceste, keďže muža svojho života som stretla dosť neskoro, po pár neúspešných pokusoch o vzťah. Pekný článok, každá sme iná, a práve preto by sme sa mali navzájom rešpektovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 100x lepsia ako Urbanikova? To dufam :P Uz len aby tomu zodpovedali aj moje prijmy :)

      Odstrániť
  7. Má tesne pred 30tkou, dve malé deti vo veku do 2 rokov, a niekedy nevie kde jej hlava stojí;) A predsa sa nedala negatívne ovplyvniť slovami z okolia, že to "nezvládneš" a skončíš so všetkými záľubami čo máš, prestaneš sa o seba starať a budeš iba puťka domáca". Zaujíma sa o kozmetiku, farby, módu, fotenie, umenie...a popri tých dvoch deťoch založila blog a hoci ho občas zanedbáva a prispeje len raz do týždňa, dá sa to...niekedy behá doma v teplákoch a nemá čas sa upraviť, ale starostlivosť o pleť musí byť, aspoň čistenie a krémy - hoci v rodine vyzerá väčšina mladšie na svoj vek, netreba nič zanedbať. Von s mastnými vlasmi, to nie ( a ostrihať už vôbec nie;) Na opätky a elegantné vecičky príležitosť zatiaľ pri kočíkovaní nie je, ale prečo by si nedopriala kvalitné a štýlové topánky na nízkom a peknú koženú bundičku a k tomu pekný rúž;) Nepohrdne kvalitnou vecou, ale nemá problém ani s DMkom a sekáčmi. Občas si zájde s dvomi spiacimi deťmi v kočíku na dámske nákupy alebo večer brázdi eshopy, prípadne počas kočíkovania fotí prírodu. A niekedy na nič vôbec nemyslí, iba stojí pri sporáku a vykladá tri várky v práčke;)))

    Super článok Luci;) Pospytovala som si svedomie;))) :D

    krasavnutri.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) Nuz ja si tiez tak poletujem medzi roznymi typmi. Co sa tyka posudzovania, myslim, ze vsetci k tomu mame prirodzene sklony, dolezite je si to uvedomit. Mne sa paci take jedno prislovie (udajne povodne zidovske) - nesud nikoho, pokial si nepresiel milu v jeho topankach.

      Odstrániť
    2. Aura La Petite, užasný komentár. Doslova ma dostal :)))))

      Odstrániť
  8. jeej to je super :)
    prvé dve sú mi vyslovene nesympatické :D žiaden extrém nie je dobrý. dúfam, že po 30 budem mať skombinované najlepšie vlastnosti všetkých 4 žien :P

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Najviac fandim Dane :) ale nenasla som sa ani jednej z postav..chyba mi tam zmatena dvadsiatka, ktora este nevie co a ako :P ale zaroven si mysli, ze ked to zisti, bude uz neskoro

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mas pravdu, dvadsiatky sa mozu citit diskriminovane :) Schvalne som tentokrat pisala o zenach po tridsiatke.

      Odstrániť
  10. tento prispevok velmi ozvlastnil uz aj tak velmi zaujimavy blog. aj ja by som si dala ruku polamat dopadnut jak Lenka. Najradsej by som nejaky zdravy mix Dany, Sasi a trosku mozno Simony

    OdpovedaťOdstrániť
  11. pekne citanie :) a dokonca ja poznam prototyp prvych troch zien, uplne to sedi, az na prvu, ktora ma sice nadstandartny prijem, ale nie je vo vztahu. a mesacne na kozmetiku mina mozno 2x tolko, aj ked vo vysldku to absolutne nie je vidno. a poznam aj typ maminy, zijucey a dychajucej len pre rodinu, ktoru ziadne handry a kremy nezaujimaju. a poznam aj tretiu, ktora ide pod stan s rodinou a pouziva niveu. len teda aj ked je upravena, do modelky troska daleko, ale symposka je, velmi. a sasa- troska som sa nej nasla je, ale len troska:) no, mame to my zeny tazke, hlavne tie s rodinami, ze?
    vdaka za pekny blog, rada ta citam, aj ked nereagujem :)
    andy

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ja som asi mix prvej a poslednej... a robim vsetko preto, aby sa zo mna nestala dama cislo dva, a ze ich denne stretavam neurekom...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Príbehy dobré, ako keby som po dlhom desaťročí čítala Bajéčnú ženu alebo tomu niečo podobné :)
    a PSká sú tam zbytočné...dobrý príbeh nepotrebuje dodatky zo strany autora.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to by si sa divila, ci potrebuje alebo nie :) Holt, nie je kazdy obdareny tvojou brisknou inteligenciou a ludia maju tendecie si niektore veci vysvetlovat po svojom.

      Odstrániť
  14. Tento clanok ma doost pobavil, super :) .. ked to tak sledujem, asi Sasa, len mam o par rokov viac a nepisem blog :D
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)