nedeľa 6. apríla 2014

Dermálne vody - čo to je a na čo je to dobré

dermálnu vodu Sensibio venovala značka Bioderma


Ahojte :) V dnešnom poste sa pozrieme na kozmetickú kategóriu, ktorú veľa žien považuje za nepodstatnú a zbytočnú - termálne alebo dermálne vody s rozprašovačom. Majú nejaké opodstatnenie alebo sú to len predražené vodičky v spreji, ktoré Vám z pleti vysublimujú skôr, než napočítate do 5? Nuž, nikoho nejdem presviedčať, hovorím len za seba: ja tieto vody používam už roky a mám medzi nimi svojich favoritov. Používam ich cielene a pomáhajú mi hlavne bojovať s problémom, ku ktorému má moja citlivá pleť sklony - so začervenaním. 

Termálna voda v spreji je vlastne termálna voda v spreji :) Teda voda s vysokým obsahom niektorých minerálov, väčšinou takých, o ktorých je známe, že pomáhajú upokojovať pokožku - teda so zinkom, horčíkom, niekedy aj s mangánom a kremíkom. Tieto vody majú v starostlivosti o pleť niekoľko možností využitia:

- môžete ich aplikovať na pleť na zmiernenie začervenania (mne funguje)

- po aplikácii na nalíčenú tvár majú zlepšovať trvácnosť make upu (toto je podľa mňa najspornejšia vec)

- pri aplikácii pred líčením uľahčujú nanášanie make upu (s tým tiež súhlasím)

- uľahčujú odstraňovanie pleťovej masky (taktiež môžem potvrdiť)

- pred líčením ňou navlhčite štetce, hlavne pri hutnejších make upoch bude aplikácia jednoduchšia (aj tento spôsob rada využívam)

- pomáhajú dodať pleti vlahu kedykoľvek počas dňa - v letných horúčavách aj v zime, v prekúrených miestnostiach (súhlasím, ale pozor - je treba mať na pamäti, že sa jedná len o povrchovú vlhkosť, ktorá pleti síce krátkodobo pomôže, ale nerieši problém s dehydratáciou pokožky spôsobenou napríklad používaním nesprávnych prípravkov alebo slabým pitným režimom).

Momentálne mám doma dve termálne vody v spreji - Sensibio od Biodermy a termálnu vodu od Avéne. Práve Avéne je v tejto sfére roky mojim absolútnym favoritom. Hlavne preto, že čo sa týka redukcie začervenania, viditeľne mi ho zmierňuje. Vodu od Biodermy som vyskúšala po prvýkrát pred pár týždňami, porovnala a mojim favoritom v boji so začervenaním ostáva Avéne. Prečo? 

- je úplne bez parfumácie. Sensibio voda je v porovnaní s ňou cítiť a je to trochu špecifický pach - taký "nemocničný", ak si to viete predstaviť. Mne takéto farmako pachy príliš nevadia (v tomto prostredí sa pohybujem celý život, takže som už imúnna :), ale viem, že mnohým ľuďom áno, asi im neevokujú nič príjemné :)

- zmiernenie začervenania po aplikácii je u mňa pri Avéne evidentné, po Sensibio som nezaznamenala prakticky žiadne

- Avéne má šikovnejšiu trisku - voda je po rozptýlení veľmi jemná, prakticky ako hmla, kým pri Sensibio je strek o čosi výdatnejší a voda na pokožke rýchlo "kvapôčkuje". 


Čo sa týka ceny, klasické 150 ml balenie vychádza u oboch značiek plus mínus rovnako (drobné rozdiely závisia od predajcu) - približne niečo cez 7 Eur. Avéne má výhodu, že je na trhu dostupná aj v malom, kabelkovom 50 ml balení (v lekárňach cca za 4 Eurá, inde na internete sa dá kúpiť aj lacnejšie).

A na záver jedna logická otázka: načo platiť za značku a drahý hliníkový obal, nemôžem si lacnú termálnu vodu z PET fľaše jednoducho naliať do nejakého vlastného rozprašovača a ušetriť? Samozrejme, môžete. Viem že kopec žien to takto aj praktizuje. Ja by som k tomu dodala len toľko, že doma si asi len ťažko viete zabezpečiť laboratórnu čistotu a mať tak istotu, či si okrem termálnej vody na tvár neaplikujete aj rôzne mikroorganizmy (hlavne, ak voda stojí v nádobke dlhší čas). Hliníkový obal je tiež nepriehľadný, lepšie udrží teplotu a ako vieme, svetlo aj teplo môžu tekutiny znehodnocovať. 

Ale voľba je samozrejme na Vás ;) 

Používate termálne vody alebo sa Vám zdajú zbytočne drahé a neefektívne? 

Lučiak
foto:ja

20 komentárov:

  1. ja Avéne vodu nepoužívam pravidelne, ale je každoročne súčasťou mojej plážovej výbavy! Nie je nič lepšie ako po bazéne, slniečku, či morskej vode osviežiť pleť týmto zázrakom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mám tretie balenie a ani jedno som si nekúpila, každoročne to pribalia do nejakého časopisu ako darček ;)

      Odstrániť
    2. ano, ta mala 50tka casto byva ako darcek v casopisoch.

      Odstrániť
  2. priznam sa, ze mne ich vyznam akosi unika. pride mi to drahe na to, ze ten isty efekt vidim s akoukolvek mineralkou v spreji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no, kazdy to ma asi inak, urcite pre zeny, ktore nemaju citlivu plet so zacervenanim nema az taky vyznam.

      Odstrániť
  3. nikdy som nevedela, na čo sú tieto vody dobré a neviem či mi ich k životu treba, ale skúsim trebárs la roche na leto :)
    vďaka za objasnenie

    OdpovedaťOdstrániť
  4. U nas uz clen rodiny par rokov.Deti pouzivaju v aute,v lete vonka,v zime dnuka.Ja pouzivam hlavne v lete,a v aute!Uz som poskusala asi vsetky co su na trhu.U mna maju veru zelenu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. este som zabudla uviest, ze je genialna v lietadle, kde ide naplno klima, ktora strasne vysusuje...akurat, ze posledne roky ju na palubu nepovoluju :(

      Odstrániť
  5. Ja rada používam kvetové vody, napr. značky Saloos, aj keď tam sú účinky asi rozdielne..Ale, teraz som si kúpila toner značky Everyday Coconut a ten bude mať zrejme účinky podobné týmto termálnym vodám..Aj keď, to veru na cesty nebude-vyše 300 ml je naozaj len na doma..:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hm, tak kvetove vody a tonery by som asi predsa len s termalnymi vodami neporovnavala - v nich mas aspon ten rastlinny vytazok + ine latky.

      Odstrániť
  6. Termálne vodu poznám už nejaký ten čas a považujem ich za obrovský zázrak, hlavne v lete poskytujú pleti príjemné osvieženie. Skúšala som nimi fixovať aj make-up, avšak nevšimla som si, že by mi po ich aplikácii vydržal dlhšie. Fungujú však vynikajúca no upokojenie podráždenej pleti, aj mne sa občas stáva, že ma pleť štípe a termálna voda ju upokojí. Neskutočný zázrak, oceňujem, ale nejaký rozdiel v kvalite medzi jednotlivými značkami som si nevšimla a to som už skúsila Biodermu, Avene aj La Roche-Posay.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dermalna je jasna, ale si si ista tou termalnou? Termalna voda je pokial viem teply (haha) pramen.
    ps, dufam ze stale kontrolujes prispevky pred zverejnenim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pouzivaju sa obe pomenovania :) Ja to chapem tak, ze ta voda pochadza povodne z termalneho pramena.
      Ale tesi ma, ako pozorne citas moje clanky, dufam, ze sa na teba aj daco nalepi a na buducom stretku ocakavam minimalne precizne nalicene dymove oci :P

      Odstrániť
    2. Jedine ze by mi niekto urobil monokle.

      Odstrániť
  8. Ja používam termálne vody už asi 10 rokov. Nepoužívam ich denne, ale niekoľkokrát týždenne áno. Vždy mám malé balenie v kabelke a v lete sa na neho často spolieham, keď ma pochytí mierna nevoľnosť z tepla. Je to skvelá pomoc. Jednu mám aj na toaletnom stolíku a keď si spomeniem, prestriekam tvár. Dokonca v lete mávam jednu aj v kuchyni, pri varení také osvieženie dobre padne. Súhlasím s tebou, že sa mi to zdá hygienickejšie, ako napĺňať rozprašovač a rozmýšľať, kedy som ho naplnila a či tá voda už nie je stará a plná baktérií. Značku neuprednostňujem, kupujem, čo je momentálne výhodné, či už Vichy, La Roche Posay, Avene, dobre, že v lete robia výhodné dvojbalenia. Dokonca som už mala aj od Evianu. Ešte aj manžel je už zvyknutý a hocikedy si popýta vodu v spreji, či už na ruky, alebo keď potrebuje navlhčiť vreckovku.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Začala som používať keď som našla v nejakom ženskom časáku Avéne a odvtedy takmer výlučne len počas tepla, na Tebou uvedené účely doteraz vôbec. Ale vyskúšam. Vážne.
    Inak, u nás v jednej lekárni som našla kabelkové balenie za 2 €, ale značku La Roche-Posay (dátum spotreby apríl 2014). O tej nevieš nič, prosím ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mala som, ale osobne uprednostnujem Avene. Mne totiz znacka LRP prilis nesedi.

      Odstrániť
  10. Nuž, mňa zaujala tá cena v lekárni do kabelky veľkosť ako stvorená :).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. bez vody v spreji by som nevedela existovať. radšej ako minerálnu (mne pleť vysušuje, najmä po niekoľkonásobnom použití a zanecháva jemný povlak na pleti) používam hocijakú pleťovú vodu bez alkoholu, alebo kvetovú vodu. v momente omladí pleť a tvár vyzerá o pár rokov lepšie.-) tiež vodu používam pred popoludňajším obnovovaním makepu (korektor, púder), lepšie sa potom nanáša a pleť nie je suchá, ale svieža. perfektné je podľa mňa vodu v spreji použiť aj po nanesení "omietky" :-) /makeup+púder/, - usadí sa na pleti a vyzerá super prirodzene.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. termalka je maly zazrak, plet zhydratuje, ukludni, remineralizuje plet, pri poteni hlavne v lete, Avene ma svoj vlastny pramen, kedze tam maju aj svoje kupele :) a bioderma je dermalna voda, teda namiesana v labaku. urcite sa oplati zainvestovat aj zdravej pleti

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)