štvrtok 21. júla 2011

SKIN CARE BASICS PART 4

Dnes na tému „suchá a citlivá pleť“.
Téma je mi vlastná, presne takú pleť totiž mám. Najmä v zime. Nerobí mi dobre prudké striedanie teplôt, suchý vzduch vo vnútri a štipľavý vietor vonku... Dráždi ma silná parfumácia v kozmetike, parabény mi spôsobujú zápaly. Bežné pleťové peelingy neprichádzajú do úvahy. Ak ste sa v predchádzajúcich riadkoch spoznali aj Vy, čítajte ďalej.

Suchá a citlivá pleť nemusia ísť vždy ruka v ruke, preto oba problémy rozvediem samostatne.

Citlivá pleť: ak máte citlivé pleť (to jest, so sklonom k začervenaniu, alergickým reakciám a svrbeniu), úplne kľúčové je vyhýbať sa všetkému, čo by pleť mohlo iritovať. Rada „čítajte zloženie“ na obaloch pre Vás dôležitejšia, než pre kohokoľvek iného. Ideálne sú prípravky neparfumované, prípadne parfumované len veľmi jemne. Najširšiu ponuku neparfumovanej kozmetiky nájdete v lekárňach. Ja osobne mám najlepšie skúsenosti so značkami AvéneBioderma. Dnes už takmer všetka, aj v drogériách dostupná kozmetika nesie na obale označenie „dermatologicky testované“. Berte ho ale s rezervou. Dermatologicky testované nerovná sa automaticky vhodné pre citlivú pleť.
Typické alergické prejavy citlivej pleti sú začervenanie a svrbenie. Na oboje mi veľmi dobre pomáha termálna voda Avéne v spreji. Doslova do niekoľkých sekúnd moju pleť ukľudní. Tento upokojujúci efekt som u podobných termálnych sprejov od iných značiek nespozorovala.


Od Avéne pochádza aj moja druhá tajná zbraň – tentokrát proti začervenaniu: krém Antirougeurs. V lete mám po ruke konzistenciu Light, v zime siahnem po výživnejšej verzii. Ak ho budete používať denne, je skvelý aj ako prevencia. Zároveň je aj veľmi dobrým krémom pod make up. Môžete ho skombinovať so zeleným korektorom alebo podkladovou bázou, ktorá zneutralizuje začervenanie.


Aj keď obvykle som veľkým zástancom všetkého prírodného, v prípade citlivej pleti sa najprv presvedčte, či nie ste alergická na niektorú z natur zložiek – typické prírodné alergény sú včelí vosk, harmanček, breza, sójový olej...  Naopak, veľmi upokojujúco pôsobí napríklad ovos.
Čo sa týka dekoratívnej kozmetiky, široký sortiment tej antialergickej ponúka napríklad značka La Roche Possay (lekárne). Na odlíčenie doporučujem jednoznačne micelárne vody. A kvalitné, jemné vatové tampóny, ideálne z biobavlny (nájdete v DM).

Suchá pleť: prejavuje sa hlavne pocitom pnutia, niekedy svrbením a šúpaním. Tiež je náchylnejšia na tvorbu vrások a stratu elasticity. Suchej pleti treba dopriať predovšetkým výživu vo forme kvalitných rastlinných olejov. A fungujú nielen zvonka, ale aj zvnútra. Pri výbere krému siahnite po takých, ktoré majú v zložení napríklad mandľový, avokádový, jojobový alebo marhuľový olej. Tradičným prostriedkom na výživu suchej pleti je aj bravčová masť :) V dnešnej prechemizovanej dobe to mnohým ľuďom príde čudné, ale naozaj to funguje. Ja ale predsa len uprodnostňujem tie oleje :)
Pokiaľ bývate v panelákovom byte, veľmi Vám doporučujem používať v zime zvlhčovač vzduchu. Je to dobré nie len pre pleť, ale aj pre sliznice. Do chladného počasia si zaobstarajte kvalitný krém s mastným základom. Nebojte sa siahnuť po detských krémoch do chladného počasia. Dobrý výber nájdete opäť v lekárni, ale fajn je aj detský krém Babylove z DM. Nikdy nepoužívajte lacné hydratačné krémy na báze vody! Na odlíčenie nepoužívajte klasické mydlo, ani pleťové vody s obsahom alkoholu! Zvoľte radšej micelárnu vodu, odličovanie pleťovým olejom alebo mastnejšie pleťové mlieko. Pleť zbytočne nešúchajte tampónmi, radšej mlieko naneste do dlaní, zahrejte a potom si jemne masírujte pleť. Prebytočné vrstvu mlieka spolu s nečistotami odstráňte jemným tampónom. Extra opatrné buďte pri exfoliácii, teda odstraňovaní odumretých kožných buniek. Klasické peelingy sú príliš drsné a pre suchú pleť nevhodné. Vyskúšajte tento domáci, extra jemný peeling. Alebo – ak môžete investovať podstatne viac – doporučujem nejaký kvalitný domáci masážny prístroj na tvár. Napríklad Clarisonic (cena v klasických beauty shopoch je katastrofálna, pre výraznú úsporu doporučujem ebay :).

Nabudúce niečo o vráskach, majte sa krásne!

foto. google images

5 komentárov:

  1. tak toto som mala presne na tvoje odporúčanie. krém je super, ako píšeš. ale čo sa týka vody (a to všeobecne akýchkoľvek) nemám žiadny pocit, len jediný, mokrý :o) takže moc im už neverím a asi ani k dobrej kozmetike nepotrebujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuz aku vodu myslis, micelarku? No vsak aky iny pocit tam chces mat :) Tam ide o kvalitne odlicenie, nic ine to nedokaze, len toto.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zvlhčovač vzduchu jednoznačne doporučujem, máme ho tiež doma a používame ho hlavne v zime. Pokiaľ máte ekzémy, tak je to dobrá vec. Pokožka sa menej vysušuje v dôsledku zvýšenej vlhkosti je menej podráždená. Samozrejme, premasťovanie pokožky vhodnými krémami je základom.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)