streda 6. júla 2011

SKIN CARE BASICS PART 1

Pripravila som pre Vás sériu tutorialov na tému „starostlivosť o pleť od základov“. Všetky tie kozmetické vychytávky a skvelá dekoratívka, ktorú tu recenzujem, sú super, ale ak Vaša pleť nie je zdravá, ani s tými najkvalitnejšími výrobkami nedosiahnete želaný efekt.

Zdravie pleti vychádza na 90 percent zvnútra. Kozmetikou môžete jej vzhľad ovplyvniť, no séra, krémy a korektory riešia iba prejavy, nie príčiny problémov. Čo je to vlastne zdravá pleť? Garantujem Vám, že ju poznáte na prvý pohľad. Je pružná, má prirodzený zdravý jas a je bez zápalových prejavov. Pleť na tvári (a pokožka celkovo) je veľmi dobrým indikátorom celkového stavu organizmu. Existujú alternatívne terapie, ktoré sa diagnostike z tváre venujú podrobne, do toho však teraz nechcem zachádzať (bolo by to na samostatný a dlhý post). Je ale dobré, aby ste vedeli, že napríklad za zápalové prejavy na pleti sú často zodpovedné gynekologické zápaly alebo problémy s trávením.

Postupne sa budem venovať  typickým pleťovým nočným morám, ktoré ženy trápia asi najviac:

1.      vyrážky (zápalové prejavy)


2.      rozšírené póry


3.      začervenanie a alergické reakcie


4.      neželaná pigmentácia


5.      vrásky



Každá z nás má špecifickú pleť – mastnú, zmiešanú, suchú, tie šťastnejšie tzv.normálnu... Napriek tomu ale existuje základný systém starostlivosti o pleť, ktorý v zásade (prípadne s drobnými úpravami) funguje na každý typ a udržiava pleť v dobrej kondícii.

       Ráno
     1. tonizácia
       2. hydratácia

        Večer:
1. odlíčenie (ak sa vôbec nelíčite, nahraďte tonizáciou)
2. hydratácia

Vysvetlivky: tonizácia – očistenie a osvieženie pleti pleťovou alebo minerálnou vodou
                     hydratácia – aplikácia pleťového séra, krému, oleja a pod.
Do zbierky si pridáme ešte jeden pojem – exfoliáciu – čo je mechanické zbavenie odumretých kožných buniek a nečistôt (v domácich podmienkach najčastejšie pomocou peelingu). K tomu sa dostaneme trošku neskôr.

Zoberme to pekne od začiatku. No paradoxne nezačnem raňajším, ale večerným pleťovým rituálom. Pretože (nielen) podľa mňa je pre dobrý vzhľad pleti kľúčový najmä nočný režim. A tomu by malo predchádzať kvalitné odlíčenie. Viem, že sú aj ženy, ktoré sa nemaľujú vôbec, väčšina z nás si ale dáva aspoň nejakú tú špirálu. (Ak sa aj nelíčite, na Vašej pleti sa toho cez deň usadí dosť a je dobré dať to pred spaním preč. Preto použite pleťové tonikum vhodné pre svoj typ pleti). Čím odličovať? Jednoznačnú odpoveď Vám nedám. Ja nedopustím na micelárne vody (Bioderma, Avéne), ale niekomu lepšie vyhovuje odlíčenie pleťovým mliekom, inému rôzne peny a gély... Ak sa odličujete pleťovým mliekom, mám pre Vás tip, ako to robiť jemne a zároveň efektívne: dávku pleťového mlieka naneste do dlaní a krúživými pohybmi vmasírujte do tváre. Prebytočné mlieko z pleti zotrite jemnými obrúskami alebo vatovými tampónmi. Následne pleť ešte jemne pretrite tonikom. Či už si oči odličujete micelárkou alebo bežným očným odličovačom, doporučujem tento postup: na vatový tampón (ja mám najradšej tie veľké z DM) naneste prípravok, priložte na zavreté viečko, jemne pritlačte a podržte cca 10 sekúnd. Hlavne farba z maskary sa pekne uvolní a pôjde dole aj bez zbytočného šúchania a trenia. Oči si odličujte naozaj dôkladne. Zbytky farby, usadené v očných kútikoch, odstráňte vatovou tyčinkou. Nezabúdajte, že očný odličovač Vás nesmie štípať! Ak taký máte, okamžite ho vymeňte. Obľúbené odličovadlá sú aj rôzne peny a gély, ktoré sa zmývajú vodou. V zásade nie sú zlé, dôležité je však vybrať si správne, podľa typu svojej pleti. Opatrné buďte, ak máte pleť citlivú a veľmi suchú. V tom prípade sa prihováram radšej za už spomenuté micelárne vody.
Ešte malá poznámka k fenoménu "chodím spať namaľovaná" - nerobte to! Samozrejme, nejde o žiadnu tragédiu, ak sa Vám raz za mesiac po vydarenej žúrke extra nechce... ale praktizovať to pravidelne s tým, že sa odlíčite až ráno, veru nie je ideálne. Možno som radikálna, ale ak je niekto lenivý sa odličovať, nech sa nemaľuje. 
Tak, odlíčenie máme za sebou, ide sa hydratovať! A keďže Vás nechcem zavaliť toľkými informáciami naraz, na ďalšiu časť si počkajte do nedele :)

Aj napriek dažďu majte pekný deň,
Lučiak.
photos: google images

3 komentáre:

  1. Skvelý článok! :) Ja si večer odličujem najprv oči vodeodolným odličovačom ( tie podľa mňa odličujú oveľa lepšie než norámle aj keď nemám vodeodolnú špirálu) a na pleť použijem čistiaci gél, tonikum a na záver sa nakrémujem. Ráno len vynechám ten gél a samozrejme odličovanie očí a krém zmením z "nočného" na "denný". Peeling či masku si dávam cca 1 za mesiac. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. naozaj skvely clanok! a preco az do nedele? co tak zajtra? :). ja len k fenomenu "chodit spat namalovana", neverila som, ze to niekto naozaj praktizuje, ale na jednom poznavacom zajazde som zdielala spolocnu izbu s dvoma *studentkami mediciny* a ked ja som sa pred spanim odlicovala, oni sa malovali !! makeup, linky, mascara! skoro mi oci vypadli. a mali na to vraj dobry dovod! rano mozu dlhsie spat!! ;)

    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. anon: zaujimavy styl :)))
    OK, uvidime, mozno uz v piatok ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)