pondelok 11. júla 2011

SKIN CARE BASICS PART 2

Naposledy sme sa venovali hlavne správnemu čisteniu, dnes si povieme niečo o hydratácii pleti. Predovšetkým pleť hydratujte zvnútra – pite dostatok vody. Zvonka jej pomôžeme správne zvoleným hydratačným prípravkom, ktorý pôsobí vo vrchnej vrstve pokožky. Úprimne, vybrať si ten správny krém je celá veda. Ponuka na trhu je obrovská – kvantá všeličoho v rôznych cenových reláciách. Neberte to ako agitáciu za drahé kozmetické prípravky, ale môj osobný názor je taký, že valná väčšina bežnej drogériovej produkcie nie je práve najlepšou voľbou. Krémy značiek Garnier, L´Oréal, Nivea a podobne – teda to, čo patrí u nás k najpredávanejším, sú plné zložiek, ktoré výrobcovia síce môžu označiť ako dermatologicky nezávadné, ale oficiálne nezávadné sú aj svinstvá ako Asprartam L Viem, že veľa žien tieto výrobky pravidelne používa a (zatiaľ) im nespôsobujú žiadne viditeľné problémy. Sú lacné, podporené masívnou reklamou a celebritnými tvárami... Opakujem, netvrdím, že dobré je len to, čo je drahé. To v žiadnom prípade. Spomínané kontroverzné zloženie majú aj mnohé krémy luxusných značiek (Lancome, Dior a iné, zoznam je dlhý). Moje odporúčanie znie: ak Vám záleží na tom, čo si na seba denne natierate, neorientujte sa podľa reklamy, zvučného mena, ani ceny. Čítajte zloženie! Čím jednoduchšie, čím viac prírodných zložiek, tým lepšie. Pre niekoho je riešením striktné používanie biokozmetiky, pre iného (napríklad pre mňa) vlastná cesta, plná kozmetických kompromisov. V rámci testovania vyskúšam všeličo, no veci, ktoré používam pravidelne, si dôsledne vyberám. Preferujem prípravky s čo najprírodnejším zložením a také, v ktorých je prevaha kvalitných rastlinných zložiek. Na mojej kozmetickej poličke nájdete veľa výrobkov značky Alverde (kus rádovo za pár Eur) a tiež značky, ktoré chémiu harmonizujú kvalitnými prírodnými zložkami (Clarins, Decléor).

OK, dosť bolo teoretizovania, buďme konkrétni: predpokladajme, že poznáte svoj typ pleti. To je základné vodítko pri výbere. Mastnejším typom svedčia ľahšie, gélovo krémové konzistencie, prípadne fluidy, suchým typom stačiť nebudú, hlavne v zime. Zima je vôbec špecifické obdobie – nielen kvôli chladu, ale aj kvôli prudkým teplotným zmenám, ktoré pleti neprospievajú. Potreby pleti sa počas roka menia, preto nie je od veci minimálne dvakrát ročne výber krému prehodnotiť. Ja mám napríklad suchú pleť a v zime sa nezaobídem bez kvalitného mastného krému s obsahom prírodných olejov. Krém môžete vhodne doplniť použitím pleťového séra. Sérum je v podstate superkoncentrát účinných zložiek. Na trhu sú séra protivráskové, hydratačné, zmatňujúce... štandardne sa sérum aplikuje ešte pred nanesením krému, najčastejšie v rámci večernej kozmetickej rutiny. Sérum aj krém vždy aplikujte na dobre očistenú pleť.
Apropo – rastlinné oleje: tie nemusia byť len súčasťou pleťových krémov. Na hydratáciu a výživu pleti ich môžeme používať aj samostatne, ako jednozložkové prípravky. Niektoré pravidelné používateľky na ne nedajú dopustiť. Ja mám s nimi tiež pozitívne skúsenosti, predovšetkým s mandľovým, jojobovým a kokosovým olejom. Existuje veľa iných druhov, doporučujem testovať, špeciálne ak máte pleť mastnejšiu (niektoré druhy olejov by Vám ju zbytočne premasťovali). Široký sortiment čistých prírodných olejov nájdete napríklad v sortimente firmy Saloos.

Nabudúce sa v rámci môjho pleťového seriálu budeme zaoberať najčastejšími pleťovými problémami a tým, čo na nich vo všeobecnosti zaberá.


Lučiak

5 komentárov:

  1. a co mame teda na tom zlozeni hladat, co je akoze zle?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, zoznam je dlhy :(
    Ja som to uz viac menej opakovane spominala v roznych reckach. Z mojho pohladu su dost nestastne hlavne parabeny (a prave tie su v kremoch asi najcastejsie) a mineralne oleje vseobecne. Dalej silikony a polymery, sulfaty, samozrejme formaldehyd... sporne su aj synteticke farbiva a parfumacia. Ja mam asi najhorsiu reakciu na kremy s hojnym obsahom parabenov - to je okamzite zapal a zacervenanie.
    Pre kompletny zoznam skodlivin vratane latinskych nazvov doporucujem googlit. Zistis, ze je to takmer vo vsetkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekny clanok. Prirodna a rastlinna kozmetika je moja slabost. Pod vplyvom masivnej reklamy zabudame, ze v prirode je velka sila. A nechame sa zlakat :( Kludne aj viac clankov na tuto temu. Co sa tyka rastlinnych olejov, chcem upozornit na fantasticky olej, ku ktoremu som sa dostala. Pre tie, ktorym uz badat troska vrasky, skvely je Sipkovy olej. Neviem, ci si to nahovaram alebo ma klame zrkadlo, ale celkom badatelne mi vyhladil mimicke vrasky:). A este mi vyliecil skaredu nehojacu sa jazvicku po poskrabani kocurom..

    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prosím pridaj na svoj blog modul gadget : vyhľadávať na tomto blogu

    ĎAkujem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, vyhladavanie mas vlavo hore, alebo myslis nieco ine?

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)