sobota 11. januára 2014

Projekt High End: polročná bilancia


Pred pol rokom som si vymyslela spôsob nakupovania, ktorý som nazvala Projekt High End. Za 6 mesiacov sa mi doma nahromadilo 6 kúskov kozmetiky, ktorú v drogérii nenájdete a mnohí očakávajú, že vzhľadom k cene bude na úplne inej úrovni, než tá spomínaná drogériová. Dnes je čas na predbežné zhodnotenie, či boli moje očakávania naplnené:

Teint Idole Ultra od Lancôme: tu nie je čo riešiť. Uznávam, že nemusí každému vyhovovať, ale podľa mňa je to veľmi dobrý, kvalitný make up s lepšou než priemernou výdržou. Pôvodnú verziu Teint Idole som mala už predtým, takže som pri kúpe išla viac-menej na istotu, vedela som, že nebudem ľutovať. V mojej kozmetickej výbave sa rozhodne uplatní.

Matte Perfecting Primer od Estée Lauder: ďalší môj obľúbený kúsok, ktorý už pomaličky spotrebovávam do konca. Aj keď som ho pôvodne kúpila ako pomocníka na zmatnenie T zóny a ukázalo sa, že zmatňovanie mu nijako extra nejde, kúpu nakoniec neľutujem - jednak som ho vyskúšala a je to jednoducho výborný primer. Na pleti zanechá prirodzený finish bez maskoidného silikónového pocitu. 

Collistar Infinito Mascara: je to nepochybne dobrá maskara. Mňa osobne však nepotešila tým, ako zlepuje riasy a že sa nedá dobre vrstviť. Ak ste ale zvyknuté len na jednu vrstvu maskary a hľadáte niečo, čo Vám riasy viditeľne a rýchlo zvýrazní, doporučujem. 

Clinique Superprimer: s týmto produktom a efektom, ktorý na pleti zanecháva sa neviem stotožniť, preto som sa ho po vyskúšaní rozhodla posunúť ďalej. Ak by ste mali záujem, napíšte si v komentároch (cena 19 Eur, pôvodne stál cca 30, obsah je prakticky plný).

Shiseido Natural Finish Cream Concealer bola moja minuloročná trefa do čierneho. Perfektný korektor, viac nemám čo dodať.

Power Neutrals  paletka od Bare Minerals: očakávania splnila, mínusko dostala za nepraktický obal a ďalšie udeľujem za to, že pri aplikáci štetcom niektoré z tieňov trochu prášia. Ale inak spokojnosť. Musím ale podotknúť, že bežná cena za túto paletku (v zahraničných e shopoch si ju môžete objednať od cca 34 Eur)  je podľa mňa značne premrštená a vzhľadom k nej sa mohli podstatne viac venovať obalu. 

Je teda drahá kozmetika z parfumérie v zásade lepšia, než tá drogériová? Podľa mňa práve dekoratívka je oblasť, v ktorej toto pravidlo pomerne dosť často platí. Nespornou výhodou  (hlavne pri make upoch alebo primeroch) je aj efektivita - z mojej skúsenosti stačí použiť oveľa menšie množstvo, produkt tým pádom dlhšie vydrží. Malú výnimku možno tvoria maskary - v živote som ich vyskúšala už na tony, drogériových aj tých z parfumérie a nie je problém nájsť lacnejšie maskary, ktoré svojim výkonom strčia do vrecka niektoré drahé, high endové kúsky. 
Jedna vec, ktorá pri nákupe high endovej kozmetiky podľa mňa zohráva výraznú rolu, je psychologický efekt - človek má pocit, že sa takým nákupom ocení, ako keby si tak trochu potvrdzoval sebahodnotu. Ďalšia vec - všetky tie luxusné obaly a krabičky vyzerajú jednoducho dobre :) Niektoré dokonca úžasne (v tomto je špecialista napríklad Guerlain).

V projekte sa chystám pokračovať aj naďalej, takže sa môžete tešiť na ďalšie recenzie. Ako vo všetkom, aj v prípade high endovej kozmetiky platí - nič sa nedá zovšeobecniť a kvalita, ktorá si zaslúži svoju vysokú cenu nie je vždy automaticky súšasťou luxusného balenia ;)

Čo si o tom myslíte Vy? Aké sú Vaše skúsenosti s drahou kozmetikou? 

Lučiak
foto:ja

18 komentárov:

  1. Za řasenku už bych nedala osobně víc jak 200 kč, protože fakt je to vždy o tom samém a vyschnout za pár měsíců vyschne jak za 90 tak i za 600 kč. Za co jsem naopak ochotná si připlatit je péče a dobrý makeup :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tym schnutim mas bohuzial pravdu, maloktora mi vydrzi viac, nez tri mesiace, bez ohladu na cenu.

      Odstrániť
    2. :D a mně vydrží i několik let:D (takže je vidět moje frekvence užívání:P), ale já se možná polepšim=)
      jak to máš s clinique, nevyhovuje ti celkově, nebo jenom tenhle produkt?

      Odstrániť
    3. nekolik let? Prave dnes som konzultovala s kolegynou, co robit - pouzila dvojrocnu maskaru a cele oko jej opuchlo, ako by jej niekto vrazil :/
      To ti davam na vystrahu :D
      S Clinique celkovo sa velmi nekamaratime, je len malo veci, ktore mi od nich sedia. Vyborna je High Impact Curl Mascara, super bol aj ich blush, co som mala, potom Almost Lipstick.
      Na tom Superprimeri mi vadi silne zmatnenie, nie som na to zvyknuta, niekomu, kto ma mastnu plet by to urcite vyhovovalo.

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak čo sa týka make-upov, tam som ochotná si priplatiť, tie lacnejšie mi väčšinou nevyhovujú, ale zase mám svoj určitý cenový limit, 30 eur za make-up mi už pripadá celkom dosť. A ešte asi za korektor by som bola ochotná si priplatiť, ale musel by byť fakt super. Inak drahú kozmetiku až tak veľmi nekupujem, len výnimočne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja si myslím, že všetky produkty, ktoré idú priamo na pokožku tváre - krém na tvár, báza, makeup si zaslúžia byť kvalitnejšie. A aj výrobky z parfumérie nemusia byť veľmi drahé. Dobrým príkladom je Bourjois a Gosh :-) Za čo naozaj nedám veľmi veľa peňazí sú rúže, lesky, maskary a púdre. Lícenky, bronzery a očné tiene sú iná kategória a záleží dosť od odtieňov. Keď je niečo, čo ma fakt láka, tak som ochotná dať aj viac peňazí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. inak ja Bourjois a Gosh vnimam tak nejako v kategorii drogeria, inde sa aj bezne v drigerii predavaju (u nas len vynimocne)

      Odstrániť
  5. S riasenkami suhlasim, jednak je to vzdy hazard, lebo nie je moznost si ju vyskusat pred nakupom a tiez mi casto pridu rovnake :D
    Ale zase napriklad tiene, to je uplne ina vec - odkedy som vyskusala Lancome, nic ine mi uz nie je dost dobre :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja zas odkedy som natrafila na vyhovujuci primer pod tiene, pochvalujem si - vyborne predlzi trvacnost prakticky vsetkych tienov, to uz by museli byt nejake strasne nepodarky, aby pri nich nefungoval

      Odstrániť
  6. Podľa mňa sa práve v tejto oblasti nedá zovšeobecňovať. Aspoň ja za seba nemôžem povedať, že drahšia dekoratívna kozmetika z parfumérie je lepšia ako tá drogérková. Skúšala som drahé výrobky z parfumérie, ktoré boli úplne príšerné. A taktiež lacné z výpredaju z drogérie, ktoré boli úžasné. Možno na to mám len šťastie, ale pri dekoratívke sa mi to stáva vcelku často :-)

    Blog Papi Lapi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Potěšila jsi mě s tímto článkem. Čas od času si taky dopřeju dražší kousek, za odměnu:) Tak jak píšeš. Kdybych to měla nějak zprůměrovat tak 80% high end produktů se mi osvědčilo a nelituju žádné vynaložené koruny a samozřejmě čas od času narazím i na průměr. Naopak z drogerie to je těch 20%, které jsou perfektní a člověk se u toho strašně nahledá a nazkouší:)
    Infinito mám ráda, zvýrazní v jedné vrstě, je černočerná, ale je fakt, že vrstvit a zintenzivňovat se nedá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidis, ked sa nad tym zamyslim a vychadzam z vlastnych skusenosti, tak ten pomer 80/20 fakt sedi.
      Ak si este neskusala, vyskusaj od Collistar aj Shock, je skvela.

      Odstrániť
  8. do makeupu a bázy by som vrazila veľké peniaze. tam je vidieť rozdiel. na riasenke by som šetrila, lebo až také problémové riasy nemám ale tiež je veľa lacných a skvelých riaseniek. čo sa mi ešte z high-end páči, sú lícenky! už len ten dizajn, že aaaach. ale zas, aj sleek má dobré lícenky a nemusia byť ani drahé, a krásny dizajn majú aj limitky artdeco.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ten primer od Clinique som si po tvojej recenzii kupila aj ja, rovnako aj od Pupa na mastnu plet a este som mala aj primer od Gosh. Vsetko by to bolo super, krasna matna, zamatova plet …tak 4 hodinky. A potom vybuch mastnoty! Strasny lesk, rozteceny make up, flaky, make up vo vraskach.… Naozaj som od primera cakala nieco ine. Skusala som aj primer na polovicu tvare a druha polovica bez primera, no a bez neho to bolo ovela lepsie. Nemam az tak mastnu plet, skor zmiesanu, mavam aj problem so suchymi miestami, takze vobec nechapem. A Clinique sa mi dokonca pri nanasani este aj "zmolkoval" Myslim, ze ma uz presla chut na primer, toto mi za 30 Eur nechyba :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa nezmolkoval a nemala som ani taky problem, ktory popisujes. Ide mi vyslovene o ten feeling po naneseni, to mi nevyhovuje. neviem si na to zvyknut.

      Odstrániť
    2. To mi nevadi, dokonca sa mi paci, je to ako pises, plet uplne bez kozneho mazu. Mne ale tento, ani tie co som uviedla nezmatnuju na viac ako par hodin, co som primarne ocakavala. Ja som tak vseobecne znechutena z primerov…

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)