piatok 17. januára 2014

Malá domáca alchýmia

Po strašne dlhej dobe si dáme niečo kozmetické, čo som hrdo vyrobila sama. Domáce telové maslo vyrobené z kvalitných surovín je skvelá vec hlavne teraz, v zime (i keď táto zima je zatiaľ teda pekne divná). Výroba je jednoduchá a určite ju zvládne každý, treba si len zabezpečiť potrebné ingrediencie a nástroje. Receptov na DIY telové maslo je na nete bezpočet, s rôznym zložením a pomerom surovín. Ja som vychádzala z toho, čo som mala aktuálne doma. A tu je recept:


Použila som mangové maslo (cca 130 gr), ďalej neutrálny telový a masážny základ (tvorí ho zmes rôznych rastlinných olejov, tento je značky Nobilis Tilia a dala som asi 100 ml), dve ampulky vitamínu E (pred pridaním ich musíte narezať, pridáva sa len obsah, nie obal :) a na parfumáciu som zvolila arabský parfumovaný olej s vôňou, ktorá sa mi páči (Musc Bakhoor od El Nabil).S parfumáciou sa môžete pohrať, možností je kopec, ale keďže výsledný produkt pôjde na pokožku, doporučujem používať kvalitné olejčeky, nie syntetické do aromalampy. 

Postup je nasledovný: mangové maslo som najprv nad parou v sklenenej miske rozpustila (keďže mangové maslo je veľmi tuhé, trvalo to trochu dlhšie), následne som pridala neutrálny základ, dobre premiešala a dala schladiť na balkón. Pri chladnutí si hmotu strážte - potrebujete, aby bola vychladnutá, ale stále nie celkom tuhá, aby sa dala ľahko šľahať. Pred samotným šľahaním by to malo vyzerať nejako takto: 


To žlté v kútiku je pridaný vitamín E  a parfumovaný olej, tie dávajte za studena.  A môžeme šľahať! Ako dlho? Kým nebude konzistencia kompaktne krémová, hladká. Ak budete šľahať príliš dlho, maslo Vám príliš stuhne a bude sa s ním ťažšie pracovať. 


Potom už len výsledok Vašej práce presuniete (najlepšie "vylizovačkou", ako u nás doma voláme tú silikónovú špachtličku na cesto) do nejakého vhodného obalu (ja som použila prázdne obaly z telových masiel, ktoré som pre tento účel archivovala :) Počítajte s tým, že hmota šľahaním zväčší svoj objem takmer dvojnásobne. Ja som získala odhadom okolo 400-450 ml masla. 


A čo s tým teda? Natierať! Perfektné je na telo, na chodidlá, na suché časti ako kolená a lakte. Maslo je extra výživné, takže na jedno nanesenie spotrebujete len malé množstvo a zásoby Vám vydržia veľmi dlho. Garantujem Vám, že po aplikácii bude pokožka perfektne vyživená po celý deň a žiadne šupinky či pnutie nehrozia ani náhodou. Navyše viete, čo ste do toho dali ;) Produkt nemusíte skladovať v chladničke, ale nenechávajte ho ani v prílišnom teple. Ja by som doporučila ho spotrebovať cca 6 mesiacov od výroby.

Možno som Vás dnes inšpirovala k výrobe niečoho podobného a možno je pre niektoré z Vás táto domáca alchýmia už samozrejmosťou - potom mi dajte vedieť, aké suroviny pri miešaní najradšej používate.

Lučiak
foto:ja

14 komentárov:

  1. o veru inšpirovala, a ako! doma mm originál kokosový olej z Bali a chcela by som ho vyskúšať aj takto, pretože dávať si čistý olej na telo mi zatiaľ vadí a dokážem si naolejovať iba tvár. Tak som dumala že ako ho ešte inak využiť, okrem varenia teda :). Ten vitamín E si kupovala normálne v lekárni? Asi hej :) To by bol inak aj skvelý darček :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, Ecko dostat normalne v lekarni. Je to velmi dobry tip na darcek, pekne zapalit, napisat venovanie, zenu urcite potesi.

      Odstrániť
  2. výsledok sa mi páči viac, než včerajšia fotka :D musí to byť úžasné :) pripomína mi to hodiny galeniky v škole, ale tvoje ingrediencie sú stokrát kvalitnejšie a lákavejšie. kapsulky vitamínu E momentálne každému radím zamiešať do krému, alebo aplikovať priamo ako protivráskovú kúru :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To musela byt uzasna vona pri priprave a pri natierani hotovy pozitok! A este to aj vyzera chutne, ako slahacka :-) Som zvedava, ako dlho vydrzi, potom urcite napis.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Julka nedaj sa oklamat vzhladom, vyzera fakt ako slahacka, ale hutne je dost, naozaj ako maslo.

      Odstrániť
  4. Luciak, čo je to ten neutrálny základ :), som úplne neznalá,čo sa týka miešania domácej kozmetiky. Mám doma bambucké maslo, tak si skúsim tiež niečo ukuchtiť :). Ďakujem
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v pohode, je to vlastne zmes rastlinnych olejov, marfuloveho, mandloveho a slnecnicoveho, uplne bez aromy, mrkni sem:
      http://www.navratkprirode.sk/ntn1124.html
      Jasne aj bambucke maslo mozes pouzit, skombinovat s kokosovym napriklad...

      Odstrániť
  5. Podobné "diyky" mám moc ráda, taky ráda vařím z toho co dům dal :-), v lednici už je těch surovin dost, až se muž diví. Hodně mě ale zaujalo, že jsi parfumovala El Nabilem, to by mě fakt nenapadlo, maximálně dávám esenciální levanduli. Zrovna dneska i já mám El Nabil Musc Silver :-) tak vím, jaké bude jeho další využití. Díky za inspiraci!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rado sa stalo :) Ten El Nabil je v podstate improvizacia - nenasla som ziadny esencialny, na ktory by som mala momentalne chut, tak mi napadlo toto.

      Odstrániť
  6. Určite vyskúšam :) Keď hovoríš, že ti z toho vyšlo až také množstvo, tak vyskúšam určite najskôr z menšieho.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. vyborny napad. par takych veci som si uz sama vyrobila z kakaoveho masla (velmi tvrde), bambuckeho masla, kokosoveho oleja a arganoveho oleja. avsak neslahala som to, skratka z toho ostal krem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Líbí se mi to moc a časem se chci o nějaké vlastní míchanice všeho druhu taky pokusit, však ono je to teď dost v kurzu :) Jediné, čemu bych se v tomhle případě vyhnula, je ten El Nabilek. Píšeš, že nebylo po ruce nic jiného, no i přesto bych ho asi vynechala. Nevím; už jsem se setkala s názory, jak jsou tyhle vůně super, protože jsou z přírodních ingrediencí a tudíž nedělají na pleti paseku jako mainstream z parfumerky - tak to mi přišlo dost přitažené za vlasy (ale neříkám, že je to tvůj názor, to chraň bůh!) a je to samozřejmě blbost, u těhle vůní tuplem nevíme, co je obsaženo ve složení; jediné, co je možná šetrnější, je ten olej namísto alkoholu, ale to furt nemá s přírodou nic společného :-) No nic, to jsem trochu odbočila.
    Chtěla jsem se zeptat - to samotné mangové máslo nějak voní? Jako mango asi ne, co? ;-)
    Verunka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslim, ze ten El Nabil ako prisada - vzhladom k tomu, ze to nejde na tvar, ale na telo - je ok :)
      Mangove maslo prekvapivo vobec nevonia ako mango, ono to totiz nie je z mangovej duziny, ale z jadier plodov, takze to ma dost specificku vonu - citit v tom aj ten typicky naturalny zaklad. No, nie je to nic take, co by si musela mat vyextrahovane ako cisty parfum :) Prave preto je dobre to niecim prekryt.

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)