piatok 20. júla 2012

Moje Beauty CV :)

Pekný deň sa želá!

Tento typ článku ste už iste zaregistrovali na iných blogoch. Rozhodla som sa toho chopiť aj ja - bola to pre mňa príležitosť si zrekapitulovať a vyloviť z pamäti niektoré dávno zabudnuté veci :) Ak Vás zaujíma, ako sa  vyvíjala moja kozmetická anabáza, nech sa páči:



0-5 rokov: mamička, bábiky, bábiky, bábiky, zvieratká, rozprávky, farbičky, chcem psíííííííííkááááá, nedostanem psíka, bábiky, bábiky, domček pre bábiky, šaty pre bábiky, neznášam škôlku,Vianoce, darčeky, narodeniny, torta. Bábika! (tým som chcela povedať, že nejakú kozmetiku som v tomto veku mala úprimne v paži :)

6-12 rokov: objavujem mamine šminky a vôbec, zisťujem, že v našom byte sa nachádza magické miesto: toaletný stolík! Krajina zázrakov. Mama má xxl paletku PUPA (z Tuzexu), parfum Nina Ricci (z Tuzexu), kakaový krém Pond´s prepašovaný z Budapešti, v kúpelni máme ružové mydlo Fa a vlasy si umývam banánovou Schaumou (banánová Schauma, kde si ???). Mám 9 rokov a meníme socializmus za demokraciu... ok, pár rokov si myslíme,  že je to demokracia. Hranice sa otvárajú a na náš trh preniká množstvo dovtedy nepoznaných a nedostupných značiek. V 11-tich chvíľu žijeme vo Švajčiarsku. Nefalšovaný kultúrny šok! Mama dostáva ako darček telový krém Opium od YSL. Tajne sa s ním natriem od hlavy po päty a som v siedmom nebi. Odvtedy tú vôňu milujem, aj keď ju nedokážem nosiť... Ja dostávam sadu miniatúrok od CK. Najviac sa mi páči Escape a každý deň si dávam kvapku za ucho. 11-tka navoňaná dámskym Escape-om musí byť pre okolie zážitok :))) Ale mne je to jedno. Chcem byť už konečne veľká! 

13-18 rokov: niekedy v 13-tich sa začínam pravidelne maľovať - mamin toaletný stolík  mám prešacovaný skrz-naskrz a som tam ako doma. Dostávam svoj prvý rúž - koralovo ružový od Margaret Astor. Na narodeniny dostávam aj prvý vlastný "veľký" parfum - Lauru. Mama trvá na tom, že keď sa maľujem, musím sa večer povinne odlíčiť. Kozmetiku nakupujeme spolu, každú chvíľu skúšame niečo nové. Mám šťastie, puberta mi nepriniesla vážnejšie problémy s pleťou. Žiadne akné. Napriek tomu používam väčšinou prípravky pre problematickú pleť (typický omyl mladých kočiek). Idem na strednú (umelecký odbor) a začína divočina. Používam biely make up (!), namiesto rúžu telový korektor (!!) a krikľavo červené očné tiene, rozotreté do stratena až k spánkom (!!!). Volajú ma Morticia. Vlasy mám chvíľu havranie a po pás, potom modré, jedného dňa sa v kúpelni sama ostrihám na ježka a keď sa mi to zdá nudné, sama sa odfarbím na oranžovo. Na krku nosím psí obojok... a tak. Susedka dealuje Avon, spolužiačky dealujú Oriflame. Vyskúšam pár vecí, po krémoch sa vyhádžem, ich voňavky mi smrdia. Nechám to tak. Každé leto sa chodím učiť angličtinu do Londýna. Milujem The Body Shop. Stále ma obchádzajú vyrážky, zato mám neustále problémy s citlivou a podráždenou pleťou (výsledok všetkých tých Clean and Clearov a spol.). Mama sa vracia z parfumérie a podáva mi taštičku s logom Decléor. Poradila sa s fundovanou pani predavačkou a tá jej na moje problémy odporučila toto. Behom dvoch týždňov sa moja pleť dáva zázračne do poriadku. Je to moja prvá skúsenosť s luxusnou pleťovou kozmetikou. A na dobré sa zvyká ľahko :)

19-23 rokov: chodím na výšku, bývam na internáte. Peňazí mám málo, na kozmetike šetrím. Keď chcem niečo kvalitné, želám si to k narodkám alebo na Vianoce. Posledný rok štúdia trávim v Prahe. Nemôžem o tom písať na blog, lebo žiadne ešte neexistujú :)

24-30 rokov: končím školu a začínam pracovať. Za smiešne peniaze. Takže končím a začínam pracovať znova, za veľmi slušné peniaze. Bývam  u rodičov, je mi hej. Kupujem si drahú kozmetiku a zisťujem, čo drahé je naozaj aj dobré. Objavujem svet internetových nákupov, hlavne Jahodu (vtedy bola o niečom inom, ako dnes). Pravidelne chodím na kozmetiku, aj keď to z duše neznášam. Objavujem aj okrajové a menej známe značky a strašne ma to baví. Som tehotná. Ježišikriste! Hurá! Preboha! Neznesiem na sebe žiaden parfum okrem Truth od CK. Mám šťastie, nepadajú mi vlasy, ani nemám pigmentové škvrny. Ale vracajú sa mi nepríjemné problémy s citlivou pleťou. Miestami je to neznesiteľné! Hľadám a testujem, až kým neprídem na to, v čom je problém a čo pomáha. Začínam sa detailne zaujímať o to, čo sa skrýva za pojmom "ingredients". Prestávam chodiť na kozmetiku, lebo ma to FAKT NEBAVÍ a so svojou pleťou som spokojná. A potom si jedného dňa (po dlhom období skepsy a dešpektu) zakladám konto na e bay. Nahovoril ma, ako Evu, aby zjedla jablko... Neuveriteľné! Toto je zem zasľúbená. Všetko (takmer), čo som kedy chcela vyskúšať a nemala som možnosť, tu je. A ja si to beriem. Skúšam, skúšam, potom o tom všelikde píšem a rozprávam a sem tam niekto prehodí, že by som si mala založiť nejakú stránku. Tak to chvíľu odkladám, prekladám, nechce sa mi... a napokon si teda založím blog. 

30-až doteraz... je na tomto blogu :)

Ak by som to mala zhrnúť, čo sa týka kozmetiky, mala som v živote jedno veľké šťastie - moja mama si odjakživa potrpela na kvalitné prípravky a starostlivosť a odmalička ma k tomu viedla. Práve ona je pre mňa chodiacim  príkladom, že investovať do týchto vecí sa naozaj vyplatí. Má 64 rokov a ľudia jej bežne hádajú o desať menej. Dodnes chodí každý mesiac ku kaderníčke a na kozmetiku - toto je jediné, čo som od nej  v oblasti starostlivosti neprebrala, pretože kým pre ňu je takto strávený čas relaxom, pre mňa je trestom. Nesmierne ma to nebaví a kým kozmetické salóny som zo svojho života vypustila úplne, kadernícke som obmedzila na nevyhnutné minimum (aj to len preto, že som zaťažená na svoje vlasy) a najpoctivejšie chodím na pedikúru, lebo bez upravených nôh neviem žiť :) 
Dúfam, že Vás moje kozmetické CV neunudilo k smrti a ak sa Vám chce, rada si prečítam to Vaše. Nebudem označovať nikoho konkrétneho, skrátka len posielam ďalej a kto chce, nech sa toho chopí :) 

majte sa pekne, 
Lučiak





20 komentárov:

  1. super napísané, strašne dobre sa to čítalo :) vynikajúci štýl! Mamina sa tiež pravidelne stará o pleť a je to vidieť, takže určte starostlivosť pred dekoratívkou. Namaľovaná tvárička nepestovanú pleť nezachráni ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no páni! ty si to mala riadne zaujímavé ... teraz sa hanbím napísať o tom, lebo to bude N.U.D.A :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))) A to je prosim pekne skratena a cenzurovana verzia!

      Odstrániť
  3. teda perfektný článok..a. ty máš krásne oči...sú to tvoje oči, nie?...a trošku ti závidím takú maminu...tá moja sa začala zaujímať o kozmetiku asi vtedy kedy aj ja :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, to su moje oci osobne prosim pekne :) Dakujem za kompliment... a k tej mamine - lepsie neskoro ako nikdy...ale inak ja respektujem, ze kazdy ma ine priority v zivote a aj osobne poznam vela zien, ktorym je kozmetika sum a fuk, venuju sa radsej inym veciam.

      Odstrániť
  4. Teda tvůj život ti závidím, nejen přístup ke kosmetice od dětství (moje máma nic moc neměla a to co měla, to si bránila zuby nehty. Takže žádné hraní s kosmetikou dokud jsem si ji cca v 11/12 koupila sama.), ale hlavně to cestování.
    Ale hlavně mě docela překvapil tvůj věk, bych ti hádala podstatně méně.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. dobry clanok. celkom ti zavidim svajciarsko a londyn :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. úžasný článok :) Máš teda fakt štastie, že maminka ta tak viedla tým že je na kvalitnu kozmetiku..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ako máš namalované to obočie, máš čiaru nad ním a je načesané dole?trošku mi to pripadá ako keď bolo v móde hnedá kontúrka na pery (to bol des) a inak nič. ale páči sa mi to na obočí :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nacesane dole nie, ja ho cesem smerom hore :) A je dokreslene ceruzkou na obocie, len teraz pozeram, ze fakt na tom jednom tam vidiet tu ciaru, sranda :)

      Odstrániť
  8. no tak k ociam sa vyjadrovat nejdem, tie su ako vies, bezkonkurencne:-) no a co sa tyka toho cv-cka, velmi interesantne, chvalim maminu za pozitivne vedenie svojho ratolesťaťa ku kozmetike. ten kakaovy pond´s si pamatam a vobec vsetko kakaove a cokoladove mozem (kurnik, idem si odlomit z Milky.... dofrasa, to je uz 9 hodin?? ... zas sa mi to ulozi na bruchu:-(( no a docela ta obdivujem ze si na sebe zniesla Truth v tehotenstve, lebo ja som si ho teda najprv kupila (lubil sa mi pri "čuchaní" v parfumerke) no a potom som ho musela predat, jelikož ma z neho z nejakeho dovodu vzdy napinalo. a to, podotykam, som vtedy urcite tehotna nebola:-) ja ta tiez nejdem obtazovat mojim nudnym cv-ckom, len tak na margo, v madarsku sme si kupovali spreje Impuls (dnes som ho nostalgicky objavila v teta drogerii)a Poison, krem mi vonal na mamine nejaky mandlovy - AB (tusim) a dodnes mam rada azulen detsky olejcek, ktorym natierala teta bratranca a sesternicu a ja som jej tam vzdy oxidovala pri kupani a este take modre vonave, myslim ze harmancekove mydielko sa mi vybavuje. a moj prvy "parfum" bol taky maly flakonik s jazminovou vonou (netusim znacku, mozno to bol len jazminovy vyluh hehe) ktory mi daroval jeden predajca na trhu v madarsku na sustredeni. o tyzden sa mi vysmykol (ten flakon samozrejme) a spadol do vane. a bolo po parfume howgh. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani, s tou Truth to bolo zaujimave, akonahle skoncilo tehotenstvo, skoncila aj moja chut sa nim vonat :) Ono je to dost specificka vona...
      A Poison nosila mamka mojej naj kamosky, tiez som ju ako dieta vnimala ako magicku vonu a chodila si u nich tajne cmuchat do kupelne. AB mandlovy dostat kupit dodnes.

      Odstrániť
  9. super clanok, mas skvely stylisticky talent, mala by si niekde pisat :)). Tiez som si zaspominala na svoje detstvo. Ninu Ricci s holubickovym vrchnacikom musim mat doteraz v skrini na prevonanie pradla, taky vztah mam k tejto voni. Dufam, ze ju nikdy neprestanu vyrabat.
    Uf, a stredoskolacka s bielym makeupom a cervenymi tienmi? :o) Ty si bola ina divoska, co? Co na to doma a v skole? Ja by som asi nebola v tomto tolerantny rodic :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano presne, s holubickovym vrchnacikom, L´Air du Temps :) Vies co, no mala som take jedno obdobie, umelecka stredna skola, tam to bola viac menej norma... Rodicia boli co sa vyzoru tolerantni, asi tusili, ze ma to casom prejde :) Ale jedine, co mi mama odmietala dovolit, bol piercing v nose, ktory som strasne chcela. Fnuk :)

      Odstrániť
  10. nenudilo ani trochu=)
    moc hezky popsané a celkem závidim, že tě mamka tak dobře vedla (i díky tomu máš oči jak šestnáctka a ne třicítka)...máma na to zrovna nebyla a já neměla nikdy tu trpělivost se s kosmetikou naučit pracovat..takže moje umění končí u lakování nehtů, rtěnek a řasenky...o krémech a nějaký péči ani nemluvim, že existuje krém na ruce jsem se dozvěděla teprv před pár lety a maluju se tak jednou měsíčně

    pragueneedsmorestyle

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Toto bol úplne krásny článok. Mala si šťastie, že si ťa mamina viedla takou dobrou cestou. Moja mamina má doteraz starostlivosti o pleť veľké medzery:)) dokonca i v tom odmaľovaní, takže počiatočne som "žrala" všetky reklamy plné sľubov na výrobky, ktoré neúčinkovali a rovnako som hltala všetky články spočiatku z Brava Girl a podobných časopisov....:D Som rada, že tie časy sú preč a dávam si prísľúb, že ak budem mať dcéru budem sa jej snažiť byť lepším príkladom ako mne mamina, ktorá proste v kozmetike nemá veľkú záľubu a stačí jej jeden krém, špirála a jeden tieň.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Našla som tvoj blog len teraz a proste ho milujem ♥

    Pozývam na GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)