pondelok 29. júla 2013

Projekt High End

vogue.it

Pred niekoľkými rokmi, dávno pred tým, ako som založila blog, som trpela nefalšovanou vášňou (priam mániou) pre tzv. high end kozmetiku. V tom čase som objavila nakupovanie na Jahode (a treba povedať, že bolo naozaj o niečom inom, ako je dnes), ktorá bola jedným z prvých zahraničných e shopov, doručujúcich na Slovensko. E bay sa ešte len rozbiehalo a jeho úžasné možnosti som nepoznala. Drahé kúsky som ale nekupovala len cez internet, ale aj v klasických "kamenkách". Sem-tam vo Fann, častejšie v Marionnaud, ak sa podarilo, v zahraničných Sephorách, ale úplne najradšej som mala jednu malú, roky fungujúcu súkromnú parfumériu u nás v meste. Dá sa povedať, že veľká väčšina toho, čo mám z luxusnej kozmetiky natestované, pochádza práve z toho obdobia. Najviac peňazí som oplieskala na tri značky: Estée Lauder, Clarins a Lancome. 
Potom sa šla na materskú, moje príjmy dramaticky poklesli a v rámci zachovania duševného zdravia (aby ma netrápilo, že si to nemôžem dovoliť) som samu seba presvedčila, že luxusná kozmetika sa dá nahradiť aj lacnejšími alternatívami z drogérie, respektíve aj značkami, ktoré nefrčia v mainstreame, za to sú o to zaujímavejšie, čo sa zloženia týka. A pár rokov to fungovalo a vlastne z veľkej časti funguje dodnes. Okrem jednej oblasti. Je ňou dekoratívka.

Nech sa snažím akokoľvek, kvalitu a hlavne efektivitu niektorých produktov luxusnej dekoratívnej kozmetiky jednoducho lacnejšia produkcia nenahradí. Opakujem, niektorých, nie všetkých. Prednedávnom som tak kozmeticky bilancovala a uvedomila som si, že aktuálne každý mesiac nakupujem až príliš veľa prkotín na líčenie v drogérii (hlavne v DM), nechám sa zlákať novinkami, polovica z toho po vyskúšaní a pár použitiach putuje preč a takto mi pomedzi prsty utekajú peniaze, ktoré by som mohla investovať radšej do jedného, ale o to kvalitnejšieho nákupu. Rozhodla som sa zmeniť to a vymyslela niečo, čo som si súkromne nazvala Projekt High End. Doba je príhodná, potrebujem totiž doplniť zásoby základných kúskov, ako make up, púder, maskara, primer... takže, misia je nasledovná: každý mesiac si namiesto x drogériových kúskov "na vyskúšanie" kúpim jednu drahšiu (alebo ak chcete high end) vec z kategórie toho, ktoré naozaj reálne potrebujem. Netvrdím, že mimo to si nekúpim nič iné (a just nie, lebo chcem vyskúšať Lip Butters od Astor a nič ma nezastaví). Len to budem musieť spraviť tak, aby mi zostalo na ten drahý, kvalitný kúsok a potom nechýbalo inde. Takže v konečnom dôsledku budem musieť každý drogériový nákup mocne prehodnotiť. Sama som zvedavá, ako mi to pôjde...a ako dlho mi odhodlanie vydrží. Zatiaľ mám za sebou prvý úspešný mesiac, ktorého výsledkom je... dozviete sa čoskoro v samostatnom poste :)

čo si o mojom projekte myslíte? 
zdá sa Vám zmysluplný, alebo považujete luxusnú kozmetiku za zbytočnosť? 

Lučiak

17 komentárov:

  1. Myslím, že tvůj projekt je moc dobrý :) Luxusní kosmetiku jsem po dlouhou dobu obdivovala pouze prostřednictvím filmů, reklam, seriálů, či náhodného projití kolem parfumerie, ale řekněme si narovinu, kdo by nechtěl aspoň nějaký z těch dražších kousků vlastnit? A tak jsem díky jedné příležitosti poskytnuté v časopise ELLE uhodila hřebíček na hlavičku, jak se říká, a propadla jsem kouzlu luxusní kosmetiky. Ne že bych si ji od té doby dopřávala po kvantech, ale rozhodně jsem se, co se týče množství kosmetických produktů a jejich skutečnému využívání, soustředila na lepší promyšlenost, zda si opravdu potřebuji v drogérii koupit ty 3 rtěnky, co se mi tak strašně líbí, nebo jestli si počkám na tu mou vysněnou od Dioru (jen příklad), kterou vím, že budu opravdu používat :) V něčem je ta luxusní kosmetika přece jenom lepší, ať už se to týká kvality, nebo přimění člověka k prozření, i když mezi ty "lepší" kvality cena rozhodně nepatří :D
    Ráda budu číst články na toto téma a už teď jsem zvědavá a připravená načerpat novou inspiraci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak já si tady počkám, abych věděla, který produkty jsou ty, za který se ty prachy dát fakt vyplatí=) (lebo tomu rozumim jako koza petrželi)

    pragueneedsmorestyle

    OdpovedaťOdstrániť
  3. podľa mňa má high end kozmetika svoj zmysel v určitých oblastiach. investovala by som do drahšieho makeupu, riasenky, primeru, proste do vecí, ktoré za to stoja, kde je vidieť markantný rozdiel... za lesk na pery by som 20€ nedala nikdy v živote, s rúžmi a lícenkami, lakmi na nechty by som to mala podobne. ale viem si predstaviť, že by som utratila márnomyseľne niekoľko desiatok za nádhernú a luxusne vyzerajúcu paletu očných tieňov, alebo nejakú kompaktnú kazetu, keď už tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ved 20 Eur za lesk na pery, to sa ani ja nechystam :) Ono podla mna uz aj taka maskara je na zvazenie... priklad: Lancome maskary mi vyhovuju a robia krasne rasy, ale po max. dvoch mesiacoch idu papa do kosa tak, ako lacnejsie z drogerie.

      Odstrániť
    2. Inak Elnino.cz mali nedavno ruze a lesky Dior a YSL za 10-12 Eur. Takze nemusia byt za 20 :-)

      Odstrániť
    3. no no uz by sme ako dopadli, keby sme si kupovali luxus za beznu MOC :D

      Odstrániť
  4. Veľmi dobrý projekt, čo sa týka osobnej kozmetickej evolúcie som na tom podobne ako ty, okrem materskej teda :) tiež mám zopár produktov, ktoré jednoducho musím mať z vyšného konca :) tou parfumérkou si nemyslela náhodou Schwartz? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hehe, tiez mi napadlo, ze to bude Schwartz! ;-)
    Tiez som mala pred par rokmi take obdobie, vyskusala som Dior, YSL, Lancome, Chanel, ... Ja som zase vtedy objavila Ebay, ale kupovala som len od tych, co maju vela hviezdiciek. Povedala som si, zarobila som si sama, nemam dieta, co by bolo kvoli mojim rozmarom hladne, tak co, kupim si! Potom prislo dieta a ine vydavky a presla som na cenovu hladinu Max Factor a Gosh. Je pravda, ze ked je dieta male, ani nemas cas a ani chut sa nejak extra licit.
    Ja som prave kvoli tomu zacala citat blogy o kozmetike a pozerat videa na youtube, aby som nekupovala hluposti, lebo ma velmi stve, ked kupim nepouzitelne veci. Predtym by som si nikdy nekupila nic od Essence, Catrice a pod, bola som presvedcena, ze nic take lacne nemoze byt dobre. A ono moze...obcas, ale kupim si, len po dobrych recenziach a aj tak je uspech tak 1:1. Zatial co pri High end je pravdepodobnost, ze ti to nebude vyhovovat ovela mensia.
    Casto citam Makeupalley, ale tak ako aj pri vsetkych inych recenziach, som presvedcena, ze velka cast je kvoli cene neobjektivna. Pri luxusnych produktoch ma vela zien tendenciu ocakavat male zazraky, preto potom pisu negativne recenzie, ze nestoji to za tie peniaze. A naopak. Casto citam, Je to celkom dobre, za tie peniaze... Na taketo odporucania som si kupila napr. celu sadu stetcov ELF, dalsie bambusove stetce a aj kozmetiku od nich... no hruuza, teraz lutujem, ze som si radsej mohla kupit jeden stetec od Gosh a viem, ze by ma nesklamal.
    Takze sa velmi tesim, ze si sa vybrala touto cestou a som zvedava, co si vyberies.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No uvidime a uvidite :) V niecom stavim na overenu klasiku, ale mam vyhliadnute aj nieco nove.

      Odstrániť
  6. niekedy kupovanie high end-u naozaj bolí, a to zásadne kupujem všetko po zľave, akcii... :D väčšinou kupujem lícenky, bronzery, rôzne púdriky, v ktorých sa vyžívam, kapitola sama o sebe sú rôzne vymakané limitky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. myslím, že práve tie basic veci sa oplatí mať kvalitné, drahšie...a potom sa hrajkať s leskami a tienikmi z drogérky...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. suhlasim, make up musi byt kvalitny, aj maskara, milujem znackove pudre, ale za tiene by som plnu sumu high end-u urcite nedala, paletky ma velmi nelakaju. Teraz som si kupila ruze Dior a lesk YSL a su uuuzasne, hlavne ten Dior. Kedysi som si kupila nejake doplnove produkty k parfemom Chanel (sprchac, telove mlieko, dezodorant...), ale strasna blbost. Nekupujte! Kvalitou to daleko zaostava a vona rychlo vyprcha, tak mam na policke dekoraciu :-))

      Odstrániť
  8. Tvářenku mám od Givenchy a výdrží, konzistencí a obecně svými vlastnostmi na ni nic z drogerie nemá. Obecně si ale myslím, že je to všechno z jednoho kontejneru a kosmetika v hodnotě 400 kč - 500kč bohatě stačí:-). Na druhou stranu, vzhledem k mojí tvářence od Givenchy to nebude zase tak úplně pravda:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. V duchu Tvojho projektu som si povedala, ze ked som uz kupila 3 otrasne maskary za posledny mesiac, to som si radsej mohla kupit moju milovanu Benefit. Tak som si objednala hned 3 ks v UK, ved nech usetrim na postovnom. Na moje velke sklamanie, po otvoreni som zistila, ze maskara je husta a taha sa ako zuvacka. Mozno je to tym teplom...predsa putovala ku mne vyse tyzdna. No vobec sa neda pouzit! A teraz sa natahujem s predajcom, ci mi ich vezme spat... Tak som zase vyhodila peniaze, ked ide, tak ide :-(((

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fuha, tak to urcite nepotesi :( A odkial si objednavala? Mne sa toto raz stalo s maskarou YSL na fragrancedirect, totalne sucha a nepouzitelna prisla :(
      Dufam, ze sa to vyriesi k tvojej spokojnosti.

      Odstrániť
    2. Cez Ebay, ale mal 1200 hviezdiciek, top predajca. Myslim, ze je to z toho tepla, ktovie, kde to povalovali po prehriatych kamionoch, kde je 50 stupnov. Ta maskara nebola sucha, ale uplne tahacia, take nieco som este nevidela. Ak by som predtym taku nemala, tak nadavam na tu znacku pod ciernu zem! :-)
      Zatial napisal, ze mam poslat spat, tak dufam, ze sa dockam aj penazi. Tak rada z vlastnej skusenosti: Nekupujte kozmetiku cez internet v takych horucavach! Dokonca na nejakej stranke (asi jahoda) som citala, ze v uvedenych mesiacoch nenesu zodpovednost za kozmetiku, ktora sa moze znicit teplom.

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)