piatok 12. júla 2013

Čo práve používam: vlasy

Rozhodla som sa pripraviť minisériu postov o tom, aké patlátka aktuálne najviac používam, aby ste okrem recenzií na nové produkty mali možnosť zoznámiť sa s tými, ktoré považujem za dlhodobo spoľahlivé alebo momentálne veľmi obľúbené. V prvej časti sa pozrieme na to, na čo si v beauty oblasti potrpím asi najviac - na vlasy.


Svoje vlasy som tu spomínala už mnohokrát, preto len zhrniem pre nové čitateľky: mám ich veľmi, naozaj veľmi husté (bez pravidelného prerieďovania v salóne by som si s nimi neporadila) a súčasne sú dosť hrubé a nepoddajné. Pokiaľ ich nechám po umytí bez rozčesania voľne uschnúť, sú mierne vlnité. Takýto vzhľad mi vyhovuje na dovolenke pri mori, ale v bežnom živote uprednostňujem, ak sú vyfúkané na hladko. Žehlím ich naozaj len výnimočne z jedného prozaického dôvodu - nechce sa mi. Ono, robiť akúkoľvek procedúru s takým množstvom vlasov, ako mám ja, chce dostatok času a pevných nervov. Ďalšia vec, ktorá ma od vlasovej kreativity značne odrádza je, že na tých mojich prakticky nič nevydrží viac, než dve-tri hodiny. Vlny vytvorené žehličkou sú fuč tak rýchlo, že to za vynaloženú námahu naozaj nestojí. Rovnako je to aj s natáčkami. Jediný relatívne účinný spôsob, ako si na vlasoch vytvorím vlny, ktoré držia o niečo dlhšie (cca 6 hodín), je kulma a dostatočné množstvo fixačného termo prípravku. Tam mi ale okrem času, stráveného pred zrkadlom a boľavej ruky prekáža aj pocit, že "na vlasoch niečo mám". To je aj dôvod, prečo nikdy nepoužívam tužidlá a laky na vlasy - neznášam, keď sú zlepené a tvrdé. Najradšej mám, keď si pri pohybe len tak voľne poletujú. 
Moja prirodzená farba je gaštanovo hnedá s červeným nádychom. Vlasy si farbím - striedavo doma a v salóne. Umývam ich cca dva-tri krát týždenne, podľa potreby. Kaderník mi síce doporučuje, aby som ich umývala pokiaľ možno menej často (kvôli vysušovaniu končekov), ale z mastných vlasov mám tak trochu fóbiu. Strašne mi to vadí, jednak na pohľad a tiež keď si vlasy len tak prehrabnem prstami a cítim mastné korienky. Čo ešte dodať? Momentálna dĺžka je niečo pod lopatky. Páčia sa mi aj dlhšie vlasy cca do polovice chrbta, ale dĺžka po zadok, to už nie je nič pre mňa. Alergická som na vlasové extrémistky, ktoré po svete pobehujú s rozpustenými dlhočiznými vlasmi s totálne zničenými rozštiepenými končekmi, na ktoré sú patrične hrdé a o kaderníkovi hovoria s posvätnou hrôzou. Samozrejme, aj mne sa viackrát stalo, že som od nejakého kaderníka odchádzala maximálne vytočená (ostrihať moje vlasy kvalitne nie je ľahké a ja si to uvedomujem), ale sú to len vlasy, dorastú a jedna negatívna skúsenosť ešte nie je dôvod doživotne bojkotovať kadernícke služby. Treba skrátka len hľadať, kým človek nenatrafí na toho správneho. 
Tak, po vyčerpávajúcom úvode sa pozrime na to, čím vlasy momentálne krotím:


Začnem šampónom. Latte bol môj prvý kúsok od Kalos. Strašne som chcela niečo od nich vyskúšať, v blogosfére panujú na túto značku rôzne názory od nadšenia z toho, že niečo tak lacné môže byť tak dobré až po predsudky, že niečo tak lacné predsa dobré byť nemôže. Takto: nemôžem zatiaľ veľmi hodnotiť značku ako takú... a jasné, väčšina vecí má dosť povážlivé zloženie (pokiaľ teda zloženie sledujete a záleží Vám na tom, čo v ňom je), na druhej strane iná kozmetika, ktorá sa navyše tvári prírodne má zloženie ešte horšie (čoskoro si o nej povieme). Chápem, že litrová bandaska šampónu za tri eurá vyzerá podozrivo, ale ja som si k tomu vymyslela také racionálne zdôvodnenie, že sú to len uvádzacie ceny, kým sa značka dobre etabluje a potom ich poriadne zdvihnú. Dobré, nie? :) Takže, tento šampón má obsahovať nejaké mliečne proteíny a je určený na suché a poškodené vlasy. Vonia ako vaječný koňak :) Výborne pení, veď napokon nemá prečo nepeniť, keďže obsahuje sulfáty a samozrejme aj nejaký ten PEG a silikóny. A viete čo? Keď som ho použila prvýkrát, bola som ním nadšená. Aj druhý krát. Po treťom použití to už nebolo také super truper a po štvrtom sa mi moje vlasy veľmi nepáčili. Proste sa potvrdilo, ako na ne funguje väčšina šampónov s obsahom silikónov: najprv výborne, ale potom čoraz menej a menej. Pointa: musím ho používať na preskáčku s inými, nesilikónovými. Potom je to ok. Takže Latte ide na moju hlavu asi tak pri každom treťom umytí a vesmír je v rovnováhe :) Pri tomto tempe mi to mega balenie vydrží asi donekonečna.


Ďalej tu máme jednu dvojku doplnkovej starostlivosti: Exquisite Oil od Matrix a Natural Shine Serum z radu Essensity od Schwarzkopf. OK, chcete najprv dobré alebo zlé správy? Začnem tými dobrými. Exquisite Oil je po dlhej dobe konečne vlasový olej, ktorý mi vyhovuje, pretože vlasy nezaťažuje. Zatiaľ. Všetko sa ešte môže zmeniť, takže to nechávam otvorené. Ale momentálne som s ním naozaj spokojná. Dá sa používať na mokré aj suché vlasy. Mne najviac vyhovuje naniesť ho na umyté, uterákom presušené dĺžky vlasov a potom vyfúkať. Vlasy pekne uhladí, sú krásne lesklé, pružné, zbytočne skoro sa nemastia. Parfumácia je decentná a príjemná. Zloženie tiež nie je žiadna katastrofa, skôr naopak. Takže za toto palec hore. Palec dole, či skôr ani hore, ani dole, ide nášmu malému zelenému kamarátovi. S radom Essensity mám veľmi dobré skúsenosti, preto som bola pozitívne naladená aj na tento produkt. Má dodávať lesk, uhladiť nepoddajnú vlasy, skrotiť ich, aby nepoletovali  a naviac obsahuje prírodné UV filtre. Zloženie je bez minerálnych olejov, PEG-ov, silikónov atd. Je takmer neparfumovaný, nanáša sa na suché vlasy ako finálna starostlivosť. A čo to v skutočnosti robí? No podľa mňa skoro nič (na druhej strane, kto nič nerobí, nič nepokazí :) Žiaden viditeľný extra lesk, končeky akurát jemne uhladí, takže nepôsobia rozlietane. Používam ho teda presne na tento účel - na uhladenie končekov. Našťastie to má len 50 ml a stálo ma to nejaké tri Eurá, čiže žiadna tragédia. Len som čakala viac. 


Regeneračný expres balzam v spreji od Gliss Kur som si obľúbila ako rýchlu pomoc na lepšie rozčesávanie vlasov. Na trhu je viacero druhov, nie všetky mi voňajú, tento áno. Stojí niečo cez tri eurá. Ale žeby som si všimla nejaké jeho extra regeneračné účinky, nemôžem povedať. Pre mňa je to proste "rozčesávač" a hotovo. 


No a posledný, celkom vľavo, je termoochranný sprej pri kulmovaní vlasov Hot Curl od L´Oréal. Vyhovuje mi na ňom, že vlasy naozaj fixuje. Aplikujem ho pri kulmovaní na každý prameň pred zatočením a na záver ním ešte prestriekam celú hlavu, aby som účes zafixovala + vlasy sa po ňom fakt pekne lesknú. Aj voňajú.  Nie som z toho pocitu veľmi nadšená (o dôvodoch píšem vyššie), ale stále je to lepšie, ako klasický lak a tvrdá helma. Pokiaľ chcem aspoň na chvíľu zmenu a vlny, musím vydržať :) 

Toto je teda moja súčasná stabilná vlasová výbava. Popritom samozrejme skúšam aj iné veci, hlavne vzorky a o niektorých bude reč v jednom z nasledujúcich postov, tzv. vzorkovacom. 

Želám Vám pekný víkend, 
Lučiak
foto:ja

Jo a ešte niečo: kočky, nerobte si to domáce ombré. V poslednej dobe vidím týchto domácich hókus pókusov ako maku a asi tak jeden z desiatich prípadov vyzerá  dobre. Niektoré veci je naozaj lepšie zveriť profesionálom. 

P.S. napíšte mi, čo najviac vyhovuje Vašim vlasom, rada sa inšpirujem.

18 komentárov:

  1. sranda je, že to čo tebe robia šampóny so silikónmi mne robia bez silikónov...najskôr super a potom ,,potešbuh". Mne sa Kallos páči, vyskúšala som od nich už medový balzam, s placentou a teraz mám s keratínom a aj moje vlasy si ich pochvaľujú a mám blond, mierne vlnité a husté ako ty, čo viac dodať :)Inak najlepšiu kozmetiku čo som používala a vtedy som mala naozaj krásne vlasy bola značka Kerastese, zvykla som ju kupovať v Metre, tam bola za prijateľnú cenu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. s Kerastase to mam tak pol napol: vyskusala som toho uz vela a nieco mi sedelo, nieco nie. U mna zatial ako holy grail vlasovej kozmetiky pretrvava Alterna, len tie ceny, tie ceny!!!

      Odstrániť
  2. Skvelý príspevok! Zaujal ma najmä olej, ja som si tiež obľúbila Schwarzkopf, konkrétne Oil miracle, tak možno v budúcnosti vyskúšam aj ten tvoj. Z Gliss Kur mám presne ten istý pocit, že sa vlasy lepšie rozčesávajú, ale nie sú hladšie, ani menej suché,ani nič iné. A Hot curl vyzerá tiež zaujímavo, celkovo mi najviac ako ochrana pred teplom vyhovujú spreje, mlieko mám len jedno a stojí mi tam už vyše roka, vlasy sú po ňom mastné a upatlané, nedokážem odhadnúť vhodné množstvo, resp. aj to najmenšie množstvo vlasy zaťaží. Mimochodom, celkom fajn je aj obyčajná drogérková ochrana pred teplom od Got2be Guardian angel Heat protection. Lacná profi značka, s ktorou som spokojná je Goldwell Dualsenses rich repair a výsledok ma oslovil omnoho viac, ako napríklad omnoho drahší Kérastase. Len zasa ja mám iný typ vlasov, typické stredoeurópske, rebelantské, suchšie, vlnité, ktoré si vyžadujú neustálu starostlivosť, inak vyzerajú, akoby mi pri tvári vybuchol plynový sporák.
    PS: Z tej češtiny ma už trafí, takže sa ospravedlňujem za čechizmy, hádže mi to tam samo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dik :) Za bohemizmy sa neospravedlnuj, ja ako typicke ceskoslovenske dieta mam to iste :) Oil Miracle mne prave nevyhovoval vobec. Ale naposledy som u kadernika vyskusala aj odlahceny Mythic Oil v spreji a bol super. Goldwell - suhlasim, ich pripravky mam rada a nie su drahe.

      Odstrániť
    2. Luci, myslela som to tak, že mi z nejakých príčin nabehla čeština aj do google, aj na fb a samo mi to prepisuje všetko do češtiny, niečo ako T9 na mobile. Nechápem a neviem kde to nastaviť. No čo už, tak po sebe všetko opravujem, ale niečo aj tak ujde.

      Odstrániť
    3. aha :) No vidis, ja tu cesku mluvu obcas pouzivam zamerne :)

      Odstrániť
  3. To essencity shine serum jsem měla a moc krásně vonělo. Souhlasím, že moc lesku nedodal, ale vlasy vcelku dobře uhladil. Mě většinou dost poletují a tohle pořešil dobře. Za 3 e, bych si ho klidně koupila znovu:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi som mala prehnane ocakavania, lebo napriklad po kondicioneri Essensity sa mi vlasy leskli krasne.

      Odstrániť
  4. veľmi rada mám takéto články :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odporúčam vyskúšať arganovy olej Nashi, ten je vyborný - mám podobné vlasy ako ty,len ich namiesto fúkania radšej žehlim. Momentálne síce použivam bio oleje, ktorú sa dajú použiť aj v kuchyni - arganový a makadamový do vlhkých vlasov (alebo aj na telo:) Ale tie nevoňajú, narozdiel od Nashi (ale sú lacnejšie cca.15,- za 150 ml, Nashi v kadernictvach 18-22,- za 100ml tusim). Skúšala som aj tie od Glisskur, Schwarzkopf bonacure,Loreal rôzne, Chi - ten je fajn pred žehlenim,či Brazilkeratin. Šampon a kondicioner som si naposledy v DM od Ossie kupila-nadšenie opadava :( Takže hladám ďalej niečo lepšie... O ombré som pred 2 tyzdnami moc uvazovala, chcela som bledšie vlasy na leto a u kaderníka mi je luto 50,- za farbenie - tolko asi platis aj ty, však? Takže som skončila zas s hnedou 10-min.farbou, ktorá mi zas chytila takmer na čierno :( a to som ju nechala len 5 minut..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no mne je prave arganovy olej prilis tazky, resp. pripravky, ktore ho obsahuju, mi vlasy skor zatazuju. Tento Exquisite ho ma tiez v zlozeni, ale zrejme je tam len velmi maly pomer, lebo splyhnute vlasy zatial nemam.
      Ked idem do salonu na kombinaciu prestrihanie, farbenie a styling, vyjde ma to v Loreal kadernictve maximalne okolo 40 Eur - aj to len preto, lebo, lebo mi musi davat raz taku davku farby, nez je bezne.

      Odstrániť
  6. Mojim vlasom najviac vyhovuje kokosový olej, alebo kokosová maska na vlasy, na takú tú regeneráciu vlasov. Potom Mythic oil od Lorealu, pretože ako jediný olej mi vlasy nemastí ani nevysušuje a Elséve Arginin, pretože po ňom sú moje kučierky ešte krajšie :) A s tým ombre úplne súhlasím ... Missy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, ten Mythic oil ma prijemne prekvapil. Po vsetkych tych olejoch, po ktorych som mala hrozne vlasy som voci nemu mala predsudky, ale naozaj nezatazuje.

      Odstrániť
  7. s tvojím kaderníkom absolútne súhlasím :D ja si vlasy umývam priemerne raz za šesť dní, niekomu sa to môže zdať hnusné a neviem aké, ale hlava ma nesvrbí po každom umytí ako kedysi, vlasy sa mi mastia minimálne, je to o zvyku, vlasy sa časom prispôsobia a prestanú sa mastiť, taktiež som presedlala na balzamovú metódu, ale som ešte stále vo fáze testovania a porovnávania, aby som vynášala unáhlené súdy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. já osobně si na vlasovou kosmetiku moc nepotrpím :D Víc si dávám záležet na pleti :)

    Můj blog :http://fashionaddiction-style.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tiez pouzivam Gliss Kur na rozcesavanie vlasov uz niekolko rokov, bez neho by som si moje dlhe vlasy nerozcesala. Z Kalosu mam medovu masku som s nou spokojna, ked ju spotrebujem, co bude tak o rok, tak chcem skusit tu Late masku.

    http://petra-justbeauty.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. na ten biolage som dnes citala tiez pozitivne hodnotenie:), btw. ked si spomenula to ombre, pocula som uz aj prihodu, kedy sa kadernicka tvarila, ze chape, co tym dotycna mysli a na hlave mala potom miesto ombre klasicky melir:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)