piatok 16. novembra 2012

Na čom sa dá ušetriť.

http://aberstudentmedia.com

K dnešnému postu ma inšpirovala pomaly, ale isto všadeprítomná predvianočná mánia. Zovšadiaľ počúvam, kto má už koľko darčekov, kto čo chce, kto si čo nemôže dovoliť a podobne. Aj u nás doma už vznikol jeden list Ježiškovi, písal mu konkrétne syn a po prečítaní a hlavne spočítaní všetkého, čo by si tento rok prial, ma oblial studený pot... Akože jasné, nedostane z toho zoznamu úplne všetko, ale aj keď polovicu vyselektujem, stále mám čo robiť! Žiadne protiargumenty nezaberajú, on totiž stále žije v presvedčení, že za darčeky zodpovedá len a len Ježiško a ten má predsa neobmedzené zdroje, na rozdiel od chudákov rodičov...

Ale späť k téme: chcela som tým povedať, čo z horeuvedeného vyplýva pre mňa: mám cca mesiac na to, aby som si pripravila príslušné zdroje. A vlastne houby mesiac, oveľa menej! Musím to stihnúť oveľa skôr, pretože posledný dátum, kedy som ochotná zúčastniť sa toho kolektívneho šialenstva, je tak 17.decembra. Vianočné darčeky som 23-ho kupovala len raz v živote a stačilo. Never more...

A zasa som sa zakecala... skrátka, premýšľanie nad tými finančnými zdrojmi ma priviedlo (asi tak po stodvadsiatysiedmy krát v živote) k otázke, na čom som ochotná ušetriť a na čom nie. A dospela som k týmto záverom:

- Už neviem šetriť na jedle. Dokázala som to naposledy niekedy na vysokej škole, darilo sa mi to dlhodobo (cca 5 rokov) a malo to značne devastačný efekt na moje zdravie :( Vôbec nejde o šetrenie čo do množstva, skôr o kvalitu. Radšej by som sa vzdala všetkej kozmetiky, ako by som mala kupovať síce lacné, ale nekvalitné umeliny.  A myslím to úplne vážne, aj napriek svojej serióznej kozmetickej mánii. 

- Nedokážem šetriť na knihách. Teda, nedokážem aj dokážem... Dokážem to v tom zmysle, že si ich mesačne nekúpim 10, ale povedzme len dve, tri... Ale nedokázala by som sa ich vzdať úplne. Aj keď žáner, ktorý najčastejšie kupujem, lezie pomerne do peňazí (ide väčšinou o odborné knihy, nie beletriu). Som pokročilý knihomoľ a bez kníh nedokážem existovať. A peniaze za knihy nikdy neľutujem. Nikdy! 

- Bez problémov dokážem existovať bez: drahých vonných sviečok (sú nehorázne drahé a až na pár výnimiek nie sú zdraviu prospešné),  pravidelných návštev kozmetičky (vďaka ti Bože za moju takmer bezproblémovú pleť), permanentky do fitka (ja viem, ja viem...), pravidelných sobotných pol dňových shopping maratónov s kamarátkou (kde ako nič rozfrckáte 30 Eur za kávičky, vodičky a iné somarinky), kina (filmy pozeráme doma), šperkov (čím som staršia, tým menej ich nosím), granúl pre psov a mačky (od istého veku a skúseností som pevne presvedčená, že zviera v byte nechcem, akokoľvek ich mám rada).

- Jedného dňa pred pár rokmi som smutne hľadela na svoje úbohé nohy a sľúbila som im, že nebudem šetriť na topánkach. Nepotrebujem sto párov, potrebujem 10 (no dobre, 20), ale s nohami ako v bavlnke. 

- Keď sa už vyberiem na dovolenku, chcem si ju užiť a nešetrím. Alebo radšej nejdem nikam. 

- Viem, že je to strašne nevýchovné, ale nedokážem veľmi šetriť na veciach, z ktorých má moje dieťa veľkú a spontánnu radosť. Takže cálujeme za kolotoče, všetky tie autíčka za 50 centov, čo sa s deckom 2 minúty kývu hore dole, zmrzlinku, predražený detský kútik a hračky asi tak pre jeden skautský oddiel...

- Vďaka e bay šetrím, aj nešetrím. Na jednej strane tu kúpim kopec vecí neskutočne lacno, na druhej strane - problém je v tom, že kúpim ten kopec :( 

Na záver by som chcela povedať, že vo sfére nakupovania som za posledný rok zaznamenala pomerne slušné zmeny: oproti minulosti naozaj nakupujem menej a pred každým nákupom sa prinútim pravdivo si zodpovedať otázku, či danú vec naozaj potrebujem. Jasné, že polovicu toho, čo mi padne do oka, nepotrebujem vôbec. Proste to chcem! A ak to chcem naozaj veľmi veľmi veľmi a zásadným spôsobom to nenaruší môj mesačný rozpočet, proste si to kúpim. Alebo si to vypýtam ako darček k sviatku, čím poteším jednak seba a tiež zúfalého darcu, ktorý chudák netuší, čo mi má kúpiť. Občas si jednoducho treba urobiť radosť. 

prajem Vám fajn víkend a ak sa Vám chce, môžete mi do komentov napísať, ako to so šetrením máte Vy :)

Lučiak

18 komentárov:

  1. ten posledny´bod ako ja ;) treba si kúpu poriadne rozmyslieť ;)
    veľmi pekný článok
    a prasiatko.. :DD LOL

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Lučiak, hezký článek. Našla jsi v utrácení a šetření rovnováhu. Musím jen souhlasit:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Muhaha, dopis pro Ježíška vypadá asi podobně jako ten náš:) Ale k šetření. Paradoxně jsem se naučila šetřit na jídle tím, že jsem začala kupovat kvaltní zeleninu od jednoho slovenského pěstitele. Snažím se uvažovat k čemu ji spotřebuju. Neplýtvám a všechno spotřebuju, protože by mě hanba fackovala,kdybych nechala něco zplesnivět. Dále jsem se v okolí porozhlídla po zdroji vajíček a příležitostně králičím masu. Sice zaplatím víc než v obchodě, ale na druhou stranu kvalita stojí za to a NEPLÝTVÁM.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My mame v tomto velke stastie, vajicka, maso a v sezone aj zeleninu mame z bio zdroja a dost casto zadarmo...tiez kvalitny med a rozne domace dzemy. Cize na tomto usetrime znacne. Maos jeme minimalne, cize taka "zasielka od dobrych ludi" nam staci na tyzdne (samozrejme v mrazaku :)

      Odstrániť
  4. ja som sa naucila "setrit" na jedle, resp. na nakupe potravin.. totiz, hned ako sme sa nastahovali, sli sme do Hypernovy spravit ooobrovsky nakup na cely tyzden a pokupili sme aj veci, na ktore sme nakoniec nemali chut, pokazili sa a vyhodili sme ich. odvtedy chodime od obchodu sice casto, ale vzdy kupime len to co treba a nic nevyhadzujeme. a ked som si to minule pocitala, tak ten nas prvy nakup (akoze na tyzden) stal skoro tolko, co mesacne nakupy toho, co potrebujeme. tak to je jasne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hm, ja mma zasa opacnu skusenost, lepsie sa mi svedcilo ist raz tyzdenne na velky nakup viac menej podla zoznamu, pretoze ked chodim denne "len po to najnutnejsie", zakazdym k tmu prihodim este ine veci a uz to fici.

      Odstrániť
  5. ked sa chce, tak sa da setrit, ale poznam ludi, ktori su neustale v minuse a nie su schopni ani platit najom. myslim, ze je to o povahe.
    http://she-is-the-1.blogspot.ch/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nejhorší je nakupovat 22.! 23. a 24. to není tak hrozný, protože už většinou vyrážej jenom extremisti a dobrodruzi..."normální" lidi od rodin už většinou sháněj max. kapra nebo náhradní svíčky do řetězů=)

    a jak šetřim...no:D...včera jsem "ušetřila" a koupila dvě kabelky s 25% slevou (a jedna teda byla za 50 %, protože to nějak špatně načetli)
    ale šetřím na kinu, bud se nechám pozvat, nebo koukám doma na filmy...beztak mám spoustu stažených zajímavých filmů, na které se nikdy nepodívám, protože není čas
    dost šetřím na kosmetice, nakoupím/dostanu něco jednou za čas...nárazově...no a všechno mi vydrží asi tak 3x déle, než je doba spotřeby, jelikož se skoro nikdy nemaluju a ani jinak se moc neopečovávám (jn, vim, že to neni zrovna dobrý, ale když já se v tom nevyznam a většina těch krémů a tak mi nevyhovuje)
    na jídle, to bych nedoporučovala...v mládí to občas jde ošidit, ale později se ozvou potíže
    no a nejvíc ušetřím na tom, že....chvilka napětí...nemám dítě:D (hhh selfish woman)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super článek, s většinou souhlasím, ještě se tím řídit:D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. já šetřit docela umím :) ale pak přijde den,kdy utratím vše naráz :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. posledny rok uz zacinam rozmyslam, ci to, co uvidim skutocne potrebujem a ked dokazem odolat mam zo seba dobry pocit, druha vec je vsak to, ked po par dnoch pridem na to, ze to proste aj napriek vsetkemu potrebujem..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. asi 2 roky som neskutočne míňala a výplata mi vydržala na účte najviac 2 týždne a zvyšné 2 som len tak tak zbierala drobáče na MHD-čku a šetrila všade, kde sa dalo. Tento tretí rok už som asi dostala rozum, viac nakupujem kvalitné potraviny, radšej 2 kúsky kvalitnejšieho oblečenia ako 10 nových svetrov z novej kolekcie HM(kt. sa po praní aj tak zmenia na handru), kozmetiky sa ale neviem vzdať. Kupujem haldy tieňov, rúžov, lakov:)
    Len sa bojím, že tieto 2 nasledujúce mesiace budem v mínuse aj tak, keď som si prerátala, čo by som chcela všetko blízkym na Vianoce dopriať. Ozaj, tú sviečku si myslela Yankee Candle? Dnes som si ju chcela skočiť kúpiť, samo že len tú najmenšiu verziu, väčšiu by som až na Vianočný stôl...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemala som na mysli konkretne Yankee Candle, skor tieto parfumovane sviecky vseobecne, teraz na blogoch casto vidim, ako si kocky nakupuju vo velkom tie synteticke Brise a spol.

      Odstrániť
  11. Ja setrim pri jedle sposobom, ze nakupujem, ked je zlava na drahsie veci, ale to sa samozrejme neda vzdy. A podotykam, nemam vlastnu domacnost, len tym dopomaham mame :)
    A inak sa snazim setrit kde sa da, plus akokolvek karticka na zlavy atd... :) Da sa, pouzivam aj ebay, ohladom kozmetiky aj ine stranky, ohladom suciastok na moje auticko mam overenych predajcov, ktori su lacnejsi a plus este mam u nich zlavu... takze ako sa len da :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. neviem prečo, ale nie taká, že by som sa ocitala niekedy v mínuse... chápem, nezarábam, ale aj s peniazmi, čo dostanem, nenarábam tak, akoby som si ich nevážila...
    šetrím na dekoratívnej kozmetike- teda pri tieňoch, linkách, púdroch a bronzeroch mi nevadí, ak sú lacné, práve naopak...
    aj keď nakupujem, snažím sa vždy nakupovať vo výpredajoch, pretože mi príde ľúto dať za vec 30 eur, ak o mesiac bude stáť len 10 :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. perfektný článok! úplne som sa v ňom našla, pretože tento existenčný problém sa týka 95 % ľudí na SR... čo sa týka stravy, tak cez leto je to úplne v pohode, lebo celá okolitá rodina má záhradu, takže sme v tomto ohľade nadmieru zásobení až do zimy. V tomto smere ušetríme viac než dosť. Knihy kupujem väčšinou cez antikvariáty alebo vo výpredajoch, ak je to možné. Drahú vonnú sviečku som si kúpila iba, a posledný. Vyhodené peniaze. Kozmetička, fitko, kino, nákupné maratóny ani kávičky s kamarátkou u mňa neexistujú. Sem-tam si s mužom vyjdeme von, to je celé naše kultúrne vyžitie. Cez leto si dovolíme jednu dovolenku v lete a v jednu zimnú lyžovačku. Priznám sa, že čoraz viac je to náročnejšie a náročnejšie. Na topánkach zásadne nešetrím, snažím sa využiť rôzne výpredaje a akcie, napriek tomu ani jedny moje topánky nestáli pod 50 eur. Nové si kupujem, keď zničím a zoderiem staré.
    Môjho syna držím viac-menej nakrátko, hračky dostáva len na sviatky, aj napriek tomu nevieme, čo s nimi. Kolotoče má obmedzené a tie natriasačky v centrách nemôže vôbec, raz som videla, čo s tým robili cigoši a sekla som s tým. S kozmetikou som tiež poriadne sekla, zväčša kupujem len to, čo naozaj potrebujem, toľko u mňa :D


    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)