utorok 21. februára 2012

About Eyes

Pekný nový týždeň prajem!
Dnešný post bude hlavne textový a bez obrázkov. Dúfam, že mi túto malú  zmenu prepáčite, chcem Vám totiž sprostredkovať moju čerstvú skúsenosť s laserovou korekciou zraku, ktorú, ako viete, som pred pár dňami absolvovala. 

O tejto záležitosti zhodou okolností nedávno pekne napísala na svojom blogu Mia, ja dnes pridám moju skúsenosť. Vopred upozorňujem citlivejšie povahy, aby preskočili pasáže, kde budem opisovať detaily operácie   :)

Pre laserovú korekciu som sa rozhodla, pretože na okuliare som si akosi nikdy nezvykla a šošovky bohužiaľ nosiť nemôžem. Po konzultácii s lekárom sme sa zhodli, že som ideálny kandidát na korekciu metódou PRK, čo je jedna z najšetrnejších, tzv. povrchových metód, pri ktorej nie je potrebné do rohovky rezať, stačí len dočasne odstrániť vrchnú vrstvu - epitel, pod ktorou následne laser vykoná požadovanú korekciu. Zákrok som absolvovala v tomto súkromnom laserovom centre a musím vysloviť veľkú spokojnosť s priebehom vstupných konzultácii aj samotného zákroku a poďakovať celému tímu za milý a profesionálny prístup (nie, toto nie je PR článok :)
Celej záležitosti predchádzali vstupné vyšetrenia, pri ktorých mi urobili podrobné merania a vybrali sme aj vhodnú metódu korekcie. O týždeň som v stanovený čas prišla na kliniku. Opäť mi urobili kontrolné merania a absolvovala som aj jednu nie veľmi príjemnú procedúru, potrebnú pred zákrokom - preplachovanie slzných kanálikov. Našťastie, bola to chvíľková záležitosť. Po krátkom čakaní, počas ktorého mi do očí niekoľko krát aplikovali analgetické kvapky, som sa konečne dostala na operačnú sálu. Ľahla som si na lôžko, hlavu mi nastavili do správnej polohy pod laserový prístroj a išlo sa na vec. Zákrok na jednom oku trvá približne 5 minút, počas ktorých Vám najprv lekár odstráni vrstvu epitelu, následne laser vykoná potrebnú korekciu, vrstva epitelu sa vráti na svoje miesto, na oko Vám nasadia ochrannú šošovku, spravia kontrolné merania  a je hotovo. Operácia vôbec, ale skutočne vôbec nebolí. Nie je to vyslovene príjemné, ale bolesti počas zákroku sa báť nemusíte. 
Horšie je to samozrejme po odoznení účinku analgetických kvapiek  (čo sa dostaví približne hodinu až dve po zákroku). Čakajú Vás priemerne dva, niekoho až tri dni plné nepríjemnej bolesti, rezania a pálenia v očiach, na ktorú mne žiaľ nezabrali ani analgetiká, ani lieky na spanie (oboje som s polu s očnými kvapkami dostala v baličku na domácu starostlivosť hneď po zákroku). Nebudem sa rozpisovať o detailoch, musíte to jednoducho len prežiť. Ja som sa snažila myslieť len na to, že to už konečne budem mať za sebou a čaká ma príjemnejší a pohodlnejší život bez okuliarov a neustáleho žmúrenia. V nedeľu začali bolesti konečne ustupovať a zostala len citlivosť na svetlo a silné svrbenie (príznak hojenia). V pondelok som ešte absolvovala kontrolu, počas ktorej mi spravili ďalšie kontrolné merania - s pozitívnym výsledkom. Samozrejme, nejaký čas ešte bude trvať, kým sa zrak ustáli do požadovanej ostrosti, ale všetko je na dobrej ceste a hlavne konečne bez bolestí! 
Korekcia oboch očí metódou PRK stojí štandardne cca 1000 Eur - nie je to málo, ale myslím si, že keď zoberieme do úvahy súčasné ceny kvalitných skiel a rámov a frekvenciu ich vymieňania, jednoznačne sa oplatí zainvestovať, hlavne, ak ste vo veku, keď by Vás čakal ešte pomerne dlhý život s okuliarmi. Hoci prvé dni po operácii neboli príjemné, som rada, že som to absolvovala. 

Ak by Vás zaujímali nejaké detaily, pokojne sa pýtajte v komentároch, rada odpoviem. A ak máte chuť, môžete sa stále zapojiť do GIVEAWAY :) Som príjemne prekvapená, že sa Vás pridalo už toľko. 

No a najbližšie (snáď zajtra) si už dáme klasický kozmetický post. 

pekný týždeň, 
Lučiak

13 komentárov:

  1. popis detailný, mám silné dioptrie a striedam šošovky a okuliare, cena za ne pravdepodobne už dávno prevýšila sumu, ktorú si za operáciu zaplatila. Som si povedala, že po pôrode, tak snáď sa na to odhodlám. Ako prežívaš to ustálenie zraku? A ako si zvládala tie dva dni slzenia, doma, v posteli?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super popísané. stále ľutujem, že som napokon nešla na medicínu, dokonca som istý čas chcela byť očná lekárka :D :D tá bolesť po odznení kvapiek, ktorú si spomínala, mnohí popisujú ako piesok v očiach. ale som si istá, že výsledok bude taký dobrý, že na tých pár negatív celkom zabudneš

    OdpovedaťOdstrániť
  3. MONICA,
    ustalenie zraku prezivam vo velkej pohode vzhladom k predchadzajucim krutym dnom :) Este trosku vidim zahmlne, ked potrebujem zaostrit do blizka, v podstate je potrebne, aby si ocne svaly zvykli na novy hardware :) Piatok a sobotu som zvlasla roznym polihovanim, posedavanim a tlacenim ruciciek hodin dopredu :)

    NINA,
    dakujem, tak to sme dve, mne je dnes tiez luto, ze som sa nedala na medicinu, mohlo mi to vela veci ulahcit...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D ďakujem za info, si ma trošku navnadila, že snáď by to za to stálo, už som bola aj na vyšetrení, či som vhodný kandidát, ale potom som sa už neodhodlala, ono, totižto vidím doktora a hneď mi vyskočí tlak aj na 140 :) a je úplne jedno akého, skrátka biely plášť :)

      Odstrániť
  4. už dlhšiu dobu rozmýšľam nad tým, že by som si túto operáciu dala urobiť,
    bohužiaľ, počula som, že na ňu treba mať ustálený zrak minimálne 2 roky a mne sa dioptrie zhoršujú každý rok (teraz mám - 3.5 a začala som s polkami)... je to pravda?
    hnevá ma to, lebo by som brala svet bez šošoviek a okuliarov...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zuzi pocula som rozne teorie na tuto temu, mne sa tiez napriklad za posledny rok dioptrie trochu zhorsili a napriek tomu mi operaciu spravili....ale nemala som velke, na jednom oku 2,20 a na druhom 1,75. Podla mna vsetko treba individualne konzultovat s lekarom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. teda ja mam z tych opisov husiu kozu, brrr... klobuk dole, ze si to zvladla, ja si neviem predstavit toto absoltovat, ze by sa mi niekto v oku sparal a do toho ta bolest a ze 2-3dni!!!!! ale zas, mne sosovky vyhovuju, nemam s tymi, co nosim, problem, okrem toho, ze to ide do penazi, ale viem ako okuliare vedia iritovat, takze chapem.
    tak nech sa ti dobre pozera! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jani, ak by som nemala problem s kontaktnymi sosovkami, pravdepodobne by som fungovala spokojne s nimi a nedala sa na to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja sa nebojím tej bolesti po, ja sa bojím toho zákroku. Ale brutálne sa bojím :D Si neviem ani predstaviť, že tú operáciu vidím...OCH! By som zutekala kade ľahšie :D Ešte že exitujú šošovky!
    Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lienka, mozem zodpovedne prehlasit, ze vydrzat tu operaciu je oproti tomu, co pride potom, nicovate nic :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som aj bola na vstupnom vystreni, ale rohovku mam dost hrubu len na to, aby mi mohli odstranit sucasnu vadu (a to mam uz FAKT vela dioptrii). Keby sa mi to v buducnosti zhorsilo, mala by som smolu. A taktiez nie som po porode, bojim sa pooperacnych komplikacii, vacsina oftalmologov nosi okuliare a na laserovu operaciu by nesli atd atd... no skratka zatial som sa neodhodlala, babrem sa so sosovkami a zavidim ludom, co sa rano zobudia a krasne vidia. Ale dakujem za clanok, urcite povzbudil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj, tiez som uz niekolkorokov po takejto operacii a ano spominam na tu bolest. Vzala som si tabletku na spanie a dufala, ze az vstanem, tak to prejde. Nepreslo. Dokonca, moja mama, kedze som nemala moznost ja, zatelefonovala lekarovi, ktory ma operoval, ze zrejme nieco nie je v poriadku. Ale tak to malo byt. Bola som cely druhy den v najtmavsej izbe. Na tom vsetkom ma mrzi fakt, ze sa mi dioptrie po rokoch zhorsili. Nie je to taky extrem, ako predtym (P: -3, Ľ: -2,75), ale take -0,5ky. Čo uz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, no tak pooperacny priebeh si opisala uplne verne :) Ano, aj mna na mozne zhorsenie po niekolkych rokoch upozornili, ale i tak si myslim ze oproti -3 je -0,5 prakticky zanedbatelna.

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)