sobota 14. januára 2017

Citlivka v zime: ako skrotiť začervenanie


Prvý článok v roku 2017 začnem úplne aktuálne tým, čo v zime trápi mňa a veľa iných žien s citlivou pleťou: začervenanie, negatívny dopad prechodov zo zimy do tepla a naopak, suchý vzduch a tvorba šupiniek na lícach (alebo kdekoľvek inde). Mne karty zamiešala aj histamínová intolerancia, ktorá sa mi pred časom veľmi zhoršila a to sa prejavilo aj na pleti. Musím povedať, že za tie roky, čo svoju pleť sledujem, už celkom slušne poznám, ako reaguje na zimné obdobie a zistila som aj, čo robiť, aby som ju do marca udržala v dobrom stave. Ak ste zvedavé, čo funguje mne, čítajte. Možno pomôžem aj vám. 


Neviem, či ste si všimli, ale notino má v poslednej dobe veľmi široký sortiment poľských kometických značiek, o ktorých u nás takmer nikto nič nevie. Voči poľskej kozmetike nemám žiadne predsudky, už viackrát som sa presvedčila, že vie veľmi pozitívne prekvapiť. Stačí sa len trochu zorientovať v zložení (toto notinu vyčítam, pretože na ich stránkach zloženie produktov nenájdete a musíte ho hľadať inde) a nekupovať bezhlavo len podľa ľúbivých obalov, parfumácií a nízkych cien.

Typickým príkladom nedocenenej značky je podľa mňa Tolpa. Na blogu som ju už spomínala a nedávno som vám na Instagrame niečo napísala o upokojujúcej emulzii a maske z radu Rosacal. Pre tých, ktorým to uniklo, len zopakujem, že táto emulzia naozaj efektívne upokojuje začervenanie a podráždenie. Dá sa používať ráno aj večer ako podklad pod ďalšiu starostlivosť. 

Antialergické tonikum poľskej značky Mincer Pharma tiež funguje pekne upokojujúco. Už som sa vám neraz sťažovala, že je čoraz väčší problém nájsť dobrú kozmetiku bez obsahu alkoholu, ktorý mojej pleti veľmi vadí. A v zime obzvlášť. Toto tonikum žiaden alkohol neobsahuje, neobsahuje ani farbivá a iné potenciálne alergény. Je minimálne parfumovaný, to je pre mňa tiež veľké plus. 


Pred niekoľkými mesiacmi (keď sa moja pleť okolo očí spamätávala z účinkov micelárky od Manufaktury, o ktorej som písala v minulom článku ako o prepadáku roka 2016) som vymenila očné krémy za olejové balzamy. Keď som spotrebovala skvelý balzam od Trilogy, pátrala som po nejakej dostupnejšej alternatíve a do oka mi padol tento revitalizačný balzam s arganovým olejom a maslom karité od Saloos. Používam ho nielen na očné okolie (po večernom odlíčení, na deň by bol príliš mastný), ale aj ako extra starostlivosť na najsuchšie partie líc. Od tej doby neviem, čo sú to suché šupinky v týchto miestach. Je to inak multifunkčná vecička, ktorú môžete použiť aj ako balzam na pery alebo na ošetrenie nechtovej kožtičky, na drsné lakte aj kolená, skrátka kdekoľvek máte nejaký akútný kožný problém. 


Do tohto článku som sa rozhodla zakomponovať aj recenziu na CC Cream od L´Oréal z radu Nude Magique. Bohužiaľ, u nás nie sú dostupné všetky jeho verzie, iba zelená. Tá však slúži na korekciu začervenania a to sa práve v zime citlivkám ako ja veľmi hodí. Na úvod jeho asi jediné negatívum - pre tie z vás, ktoré majú najsvetlejšiu pleť s ružovým podtónom, bude úplne nevhodný. Po rozotretí sa totiž mení na výrazne žltý odtieň, ktorý síce naozaj efektívne neutralizuje začervenanie a krásne zjednocuje tón pleti, no ak ste bledule, takto nažlto medzi ľudí ísť nemôžete, bude to vyzerať smiešne :) Ja vďaka tomu, že mám žltý podtón pleti, s ním existujem v harmónii. Aj keď je pravda, že tá žltá by teraz na zimu aj pre mňa mohla byť aspoň trochu menej intenzívnejšia. Vlastnosti tohto CCčka sú inak super - výborne a rýchlo sa aplikuje aj prstami, s pleťou pekne splynie a naozaj viditeľne zneutralizuje červenú a zjednocuje. Na výraznejšie nedokonalosti budete musieť pravdaže použiť korektor. Konzistencia je ľahučká, takže nemastí, ale ani nevysušuje. Krytím make up nenahradí, ale práve to sa mi na ňom páči - robí fakt prirodzený nude vzhľad. 


Ako posledný produkt som si nechala Recovery Balm od Monu, ktorý je niečo ako prípravok prvej záchrany. Používam ho večer, ak mám pocit, že moja pleť je po odlíčení začervenaná alebo podráždená. Tento produkt je určený aj ako starostlivosť po kozmetických zákrokoch laserom alebo chemickým peelingom. Pleť pekne upokojí a hoci pôsobí hutne, nie je mastný a do pokožky rýchlo vsiakne. Ak máte vyslovene suchú pleť, doporučujem po ňom použiť ešte nočný krém alebo olej. 


Na záver ešte malé zhrnutie, čo v zime určite nerobte, ak máte citlivú pleť so sklonom k začervenaniu:

- vyhýbajte sa (najradšej celoročne) pleťovej kozmetike s obsahom alkoholu

- alkohol vynechajte alebo radikálne obmedzte aj ako spoločenskú drogu :) 

- peeling používajte maximálne raz do týždňa a podľa možností čo najmenej abrazívny. Ideálny je taký, ktorý má silikónové mikročiastočky alebo skúste môj overený domáci recept - ovsené vločky zaliate horúcou vodou nechajte vychladnúť na optimálnu teplotu a potom nimi vymasírujte pleť. Radšej nad umývadlom alebo vo vani, je z toho slušný bordel. Ale efekt je super. 

Máte nejaké ďalšie tipy? Sem s nimi.

Lučiak

foto:ja


2 komentáre:

  1. zaujal ma ten CC krém od L´oréal, a využila by som ho v malých množstvách možno na nos :)
    Pozývam ťa na moju Giveaway na blogu :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Recovery Balm od Monu skin mam vo vzorke a je fakt skvely, moja plet sa vzburila :-) velmi mi ju upokojil, pouzivam v kombinacii s arganovym olejom na vecer

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)