streda 11. júna 2014

Môj mesiac s Paleo

Na úvod dnešného článku by som chcela zdôrazniť, že si nemyslím, že na svete existuje jeden jediný, univerzálny a správny spôsob stravovania, vhodný pre každého. Ja sama som už vyskúšala všeličo - v detstve som vyrastala na slovenskej klasike, neskôr som bola 6 rokov vegetariánkou, chvíľu dokonca vegánkou, jedla som striktne bezlepkovo aj striktne bez laktózy... A to ani nespomínam všemožné diéty, ktorými som si od puberty úspešne dodrbávala svoj metabolizmus :) Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Každý si musí na vlastnom tele vyskúšať, čo mu vyhovuje a pri čom sa cíti najspokojnejšie a fit. Môj posledný stravovací experiment sa volá paleo. Po prvý krát som sa s týmto spôsobom stravovania stretla pred niekoľkými rokmi, najprv z počutia. A bez toho, aby som sa tomu venovala detailnejšie, som ho šmahom ruky odsúdila ako extrém a nezmysel. No a pred cca mesiacom som sa takto začala (tentokrát po dôkladnom naštudovaní zásad a pravidiel paleo) stravovať aj ja :) Zo dňa na deň, bez rôznych adaptačných období. To som celá ja - v niektorých veciach som príšerne netrpezlivá a hlavne sa viem veľmi rýchlo nadchnúť pre nové veci. 

A čo je to vlastne paleo? Nehovorte mi, že ste to ešte nepočuli, mám dojem, že momentálne je snáď všade :) Stal sa z neho typický trend, čo mi nie je práve sympatické, ale na druhej strane, keby paleo nebolo trendom, určite by sa nedostalo k takému množstvu ľudí, vrátane mňa. Veľmi pekne a podrobne sú zásady paleo stravovania vysvetlené napríklad na tejto stránke. Pokiaľ Vás paleo zaujíma bližšie, chcete sa zoznámiť s jeho pravidlami a získať viac informácií, počítajte si trošku (lebo mne sa veru nechce prepisovať celé state z netu a nemám na to ani autorské práva :) Veľmi skratkovite, ako paleo vnímam ja - ako optimalizovať stravu tak, aby sme prijímali čo najviac výživovo veľmi hodnotnej potravy a čo najmenej tej "junkovej", ktorá je práve pre dnešnú priemyselnú dobu typická. Paleo preto, lebo sa snažíme priblížiť pôvodnému typu stravovania bez zbytočných chemických úprav a záplavy sacharidov. Samozrejme, dnes môžeme hovoriť maximálne o "modernom paleo", pretože tomu pôvodnému sa v našich podmienkach priblížime len ťažko :) V rámci predsudkov o paleo strave som si aj ja dlho myslela, že základným kameňom tejto stravy je mäso vo všetkých jeho podobách (a to mi naháňalo úprimnú hrôzu, pretože od útleho detstva mäso práve nevyhľadávam - veď napokon aj to bol dôvod, prečo som 6 rokov vegetariánčila). Kvalitné mäso síce zohráva pri modernej paleo výžive dôležitú úlohu, no nie je to tak, že by ste bez neho nemohli ani jedne deň existovať. Bez čoho sa ale existovať naučíte, sú obilniny a strukoviny, niektoré typy tukov, nefermentovamé mliečne výrobky a hlavne väčšina priemyselne spracovaných potravín s prídavkom rôznych chemických aditív a rafinovaných cukrov. Aj v rámci paleo stravovania existujú rôzne "podskupiny" - niektorí to berú striktnejšie, iní trochu uvoľnenejšie a keďže ja nemám rada extrémy, hádajte, kam som sa zaradila :) Do budúcna mi je veľmi sympatický smer "primal", ktorý pripúšťa aj niektoré striktným paleom obmedzené potraviny. V rámci prechodu na paleo som vynechala fázu "Whole 30", ktorou sa tradične odporúča začať - na 30 dní je potrebné stravovať sa striktne paleo, vzdať sa aj mliečnych výrobkov v akejkoľvek podobe a až po tomto období ich postupne zaraďovať do jedálnička (cieľom je zistiť, na aké potraviny Vaše telo reaguje pozitívne a na aké nie). Zásady Whole 30 pekne ilustruje nasledujúci obrázok:


Rovnako nebolo mojim cieľom dostať sa do fázy ketózy kvôli chudnutiu, takže som si nepočítala denný príjem sacharidov z ovocia a podobne. Išla som na to viac-menej intuitívne, svoje telo už za 34 rokov slušne poznám (i keď stále vie prekvapiť), vďaka niekoľko ročnej intolerancii laktózy viem, koľko a ktorých mliečnych výrobkov si môžem kedy dovoliť. Problémom sú pre mňa skôr tuky. Tých povolených sa pri paleo doporučuje prijať podstatne viac, než sme z klasických výživových poučiek ("tuky sú škodlivé!") zvyknutí. Ja som po laparoskopii žlčníka, takže som sa toho dosť obávala (aj po vybratí žlčníka sa doporučuje strážiť si konzumáciu tukov a už som párkrát zažila, aké to je, keď si na to pozor nedám - paradoxne, stalo sa mi to hlavne pred prechodom na paleo. Jednoducho do 15 minút dostanem nepríjemné kŕče do brucha). Moje obavy sa takmer nenaplnili, za mesiac som mala možno dva také nie veľmi príjemné stavy po konzumácii niečoho tučnejšieho, čo si myslím, že je slušná bilancia. 

Takže, čo sa za tie 4 týždne zmenilo:
- nárast energie a celkovej "chuti do života". Čo určite nie je len paleom, ale aj počasím a dostatkom slnka. Každopádne, po dlhej dobe som naozaj mala chuť a vôľu sa nejako cielene hýbať, čo je pre mňa, typického kaviarenského povaľača, pomerne nezvyčajný jav :) 
- váhový úbytok -3 kg
- zaujímavejší bol úbytok v centimetroch: pás - 4 cm, brucho -3 cm, boky -2 cm, obvod stehna -2 cm, ostatné časti tela som nemerala, ale evidentne mi zoštíhleli aj ruky a lýtka. Celkovo by som povedala, že zmeny sú najviac viditeľné na páse a nohách. 
- nárast svalovej hmoty (za to určite nemôže len paleo, ale aj fakt, že som sa snažila viac hýbať a cvičiť...za čo teda vlastne paleo môže, lebo po prvý krát po dlhej dobe som na to konečne mala energiu :) Nehovorím, že som sa nemusela nikdy premáhať, ale premohla som sa)
- zlepšenie pleti, konkrétne v období cyklu od ovulácie po menštruáciu - toto bývalo predtým moje kritické obdobie a prakticky jediná doba, kedy som mala nejaké vyrážky. Tentokrát ani stopy! Myslím, že veľký podiel na tom má práve obmedzenie chemicky spracovaných potravín.
- žiadne afty, kútiky a herpesy. Pre niekoho normálka, mňa tieto humusy navštevovali pomerne často (aj dva krát do mesiaca), špeciálne tie kútiky boli moja špecialita. Pozitívny efekt pripisujem hlavne zvýšenej konzumácii vitamínov skupiny B a kokosového oleja, ktorý ma výrazné antimykotické účinky. 

Čo považujem za najväčší prínos z hľadiska stravovania:
- podstatné zvýšenie konzumácie zeleniny. A to aj napriek tomu, že zeleniny som vždy jedla pomerne dosť, lebo ju milujem, no pri tomto štýle stravovania som zistila, čo je to "naozaj veľa" :)
- výrazné zníženie až vylúčenie konzumácie priemyselne upravených potravín v zmysle polotovarov, konzervovaných a sterilizovaných vecí, jedál s prídavkom cukru.
- zlepšenie kontroly toho, čo zjem (súvisí s predchádzajúcim bodom). Vďaka tomu, že gro jedál si pripravujem výlučne sama, mám perfektný prehľad o tom, čo a z akých surovín jem. Samozrejme,  pri súčasnom spôsobe pestovania, skladovania a dovozu potravín táto kontrola nikdy nemôže byť 100%, to by bola útópia :)
- objavovanie nových potravín a kombinácií jedál, väčšia kreativita v kuchyni. Po prvý krát som  napríklad piekla z ľanovej múky, vyrábala doma kokosové mlieko, robila avokádo nasladko, objavila výbornú horkú čokoládu sladenú výlučne stéviou a kopec iných vecí. 

Čo mi vadilo, chýbalo a čo by som zmenila
- keďže ako spomínam vyššie, neprešla som na striktné paleo, takže obmedzenia som nevnímala príliš tragicky. Jasné, že keď mi niekde zavoňal čerstvo upečený chlieb alebo dobrý klasický koláč, mala som chuť, ale vždy som k tomu pristupovala tak, že keď tá chuť bude neznesiteľná, tak si dám. A možno vďaka tomu som si nedala :) Čo si človek striktne zakazuje, tomu má tendencie podľahnúť a netýka sa to len jedla. Skrátka, v hlave som si to nastavila tak, že minimálne ten prvý mesiac proste bez múky, obilnín, strukovín a ďalších pár vecí dám a hotovo. A dala som. 

- v rámci paleo/primal na rozdiel od mnohých ľudí nepovažujem za obmedzujúce ísť do reštaurácie, vždy si môžete dať minimálne mäso bez klasickej prílohy, s nejakou zeleninou alebo šalátom. Viac krát som dokonca bola jesť aj v reštauráciách, kde si v rámci denného menu nemôžete zvoliť prílohy, tak som tú prílohu proste nezjedla. Opäť je to o nastaveniach v hlave - nevnímala som to tak, že bez nej budem hladná alebo že som zaplatila za kompletné jedlo, tak tam tú prílohu predsa nenechám :) 

- za podstatne viac obmedzujúce než reštaurácie považujem rôzne rodinné oslavy a návštevy. Jednak je trochu otravné dookola vysvetľovať, prečo a ako a bojovať s predsudkami (niektoré z nich som kedysi tiež mala, takže chápem) a tiež, keď máte niekde stráviť 3,4,5 a viac hodín s pocitom, že ste polohladný až hladný, na nálade to veľmi nepridá. Takže máte tri možnosti: buď hostiteľa vopred oboznámite so svojim spôsobom stravovania a dohodnete si nejaké alternatívne menu, prípadne ho so svojimi stravovacími špecifikami nebudete otravovať a dostatočne sa najete  "svojou stravou" vopred, s tým, že potom budete musieť vysvetľovať, prečo skoro nič nejete alebo sa na to v ten deň proste vykašlete a dáte si to, čo všetci.  Ja v podstate kombinujem všetky tri spôsoby (okrem toho tretieho, čo som si prvý mesiac dala ako záväzok, ale do budúcna sa tomu nebránim), podľa toho, o koho ide. Od 70 ročnej tety, ktorá nikdy o paleo nepočula a celý život žije v domnení, že rodinný obed rovná sa slepačia polievka s rezancami, vyprážaný rezeň, zemiaky, uhorkový šalát a za tým ešte nejaký výborný koláč, predsa nebudem žiadať, aby mi urobila steak na kokosovom oleji a podobné nezmysly :) 

- pri akejkoľvek zmene spôsobu stravovania, ktorá sa vymyká bežným štandardom, je podľa mňa dôležité plánovanie. Nie je to tak ako pri "klasike", že keď doma nie je čo jesť, natriete si "chlebík s niečím". Naviac, dosť veľa pre paleo základných surovín ešte stále nekúpite bežne v potravinách, takže treba myslieť dopredu a zabezpečiť si, aby ste doma mali také tie bazálne veci ako kokosový olej, kvalitnú bravčovú masť, alternatívu múky, nejaké orechy, dostatok zeleniny, nejaký kvalitný tvrdý syr a iné, podľa vašich preferencií.

paleo chlebík - moja náhrada za klasické pečivo. Dá sa piecť v rôznych obmenách. Mne najviac chutí takto: 3 vajíčka, dve lyžice cottage alebo smotanového jogurtu, strúhaná mrkva, tri lyžice mandľovej múky, trošku prášku do pečiva, lyžička celej rasce, soľ. Všetko spolu zmiešať, posypať ľanovým semienkom a upiecť :)

A čo bude ďalej? 
mesiac uplynul a ja chcem ešte nejaký čas fungovať s vylúčením všetkých obilnín a strukovín + rafinovaných cukrov. Po čase by som rada zaradila do jedálnička aj niektoré druhy strukovín (napr. červenú šošovicu a cícer) a špaldu - v obmedzenej miere. Sama som prekvapená, ako mi nechýba tradičné pečivo, ani napríklad zemiaky. Nechávam to otvorené, keď budem mať pocit, že sa doslova trasiem na nejaké "nepaleo" jedlo, pokojne si ho dám. Na Vianoce tie pravé, klasické koláčiky musia byť a hotovo!

Ak Vás tento post zaujal a uvažujete, či to skúsiť, okrem už spomínanej stránky paleo.sk doporučujem ešte tieto:

to je samozrejme len zlomok, vybrala som len tie základné, ktoré mi v začiatkoch veľmi pomohli a ktoré ma aj teraz veľmi inšpirujú pri varení. 


Čo dodať na záver - hádam ešte raz pripomínam, že nikoho nelanárim, ani nepresviedčam. Kto je zvedavý, nech vyskúša a rozhodne sa sám. Budem rada, keď mi dáte vedieť v komentároch, čo si o tomto spôsobe stravovania myslíte alebo či s ním máte aj vlastné skúsenosti.

Lučiak

23 komentárov:

  1. Super clanek!! Nejvic me pobavila hned veta na zacatku - v niektorých veciach som príšerne netrpezlivá a hlavne sa viem veľmi rýchlo nadchnúť pre nové veci. - to je jak kdybych to psala ja :D

    Ja se priznam, ze na zadne tyto zdrave zpusoby stravovani asi nikdy 100% neprejdu, protoze na to mam zejmena ruzne sladke moc rada. Maso mit nemusim vubec, ale bez makronek, cupcakes a muffinu si neumim svuj zivot predstavit :D Ted jsem si poridila kucharku s veganskymi/raw dezerty a moc rada podle toho zkousim, ty veci jsou fakt vynikajici a neni v nich vubec nic spatneho!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Diky :) No prave, som podobny typ, ako ty - maso prilis nemusim a na sladke som teda tiez dost. S tym masom trochu bojujem, ale co sa tyka sladkosti, tam paleo fakt ponuka vela moznosti, len clovek musi trochu prebudovat svoje doterajsie nastavenia.
      Ale je to hlavne o tom chceni, no :)

      Odstrániť
  2. o paleo som sa tiež už čosi dopočula a článok je napísaný tak čitateľne, že keby nevegánčím, tak to snáď aj skúsim. Je mi na tom sympatické, že sú podstatou kvalitné suroviny To je proste základ :). Aj prenášaš takýto spôsob stravovania do rodiny, alebo válčíš sama ?:)
    S návštevami to inak poznám, ja si vždy nakážem misu zeleniny, ovocia a orechov a som spokojná a občas ma prekvapia, že mi nachystajú aj niečo špéci a to ma potom strašne teší :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuz, standardne paleo jem len sama, ale mam stastie v tom, ze moj muz nema problem jest taketo jedla, netrva na tradicnej kuchyni a ked tie klasicke jedla aj varim, nemam s tym problem ja - proste si svoju porciu upravim tak, aby mi to vyhovovalo. Syn tak isto - on je od malicka skor masovy typ, k masu ziadnu prilohu nechce, zemiaky neda do ust. Takze vdaka tomu fungujeme v pohode.
      Ale rozmyslala som, ze ak si niekto zvoli takyto nestandardny sposob stravovania a popri tom este musi pripravovat uplne ine jedla pre rodinu, lebo to vyzaduju, to by ma strasne nebavilo, hlavne kvoli casu, ktory by som pi tom musela stravit.
      U teba je to ako? Veganci uz aj tvoj manzel?

      Odstrániť
    2. No môj manžel bol prvotným inicátorom vegánčenia, takže to mám našťastie veľmi veľmi ľahké doma :) Síce sa už teraz stravuje vegánsky asi na 90% ale tých 10% je to čo zje vonku, alebo na cestách, takže doma žiadne špéci prípravy nie sú :). S tou prípravou jedál je to asi aj o prístupe a keď sa asi chce dá sa zorganizovať všetko, ale určite je to náročnejšie jesť inak ako ostatná rodina. Inak u mňa v tomto nastal takmer po roku trochu otoč, ako som nemala rada varenie, teraz ma to fakt že baví, takže začínam v kuchyni tráviť viac času ale dobrovoľne :)

      Odstrániť
  3. Super, práve som zistila, že niesom jediná, čo v restikach neje prílohy :-) Perfektný článok ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dik za tento prispevok. Akurat som sa dnes nad tym zamyslela, ze by to nebolo asi az tak odveci - druhe dik za prilozene linky, idem studovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no tebe by to kazdopadne vyhovovalo, nie? Slanina v neobmedzenom mnozstve moja, hmmm? :)

      Odstrániť
    2. Vidis, na to som ani nepomyslela. ...taaakze pisem si - motivacny prvok #1 :D

      Odstrániť
  5. Rada jsem si prečetla od nejakeho nefanatika;) kdyz jsem o tom slysela prvne, tak mi prislo, ze je to jen maso, maso, maso, tuky, tkz akorat silena zatez na ledviny, ale ocividne se to da pojmout i snesitelnejc, vlastne v takovy ty klasicky hubnouci forme nula cukru a mouky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. prave, ja som s tym masom opatrna aj z tychto dovodov.

      Odstrániť
  6. O tomto sposobe stravovania som vobec nepocula, ale v najblizsej dobe si rada o nom podrobne precitam. Zdravo sa stravujem uz roky a hlavne mojej pleti to velmi prospieva. Som rada, ze aj moj partner sa pomaly sam od seba, bez ziadnych natlakov snazi stravovat zdravsie. Na ranajky zvykneme jedavat ovsene vlocky namocene vo vode s kokosovym olejom, bio kakaom, javorovym sirupom a ovocim. Je to ozajstny energeticky start do dna. U nas taktiez aspon 2krat tyzdenne nesmie chybat japonska miso polievka. Taktiez podla mna liek na vela chorob. No a nejake to zeleninovo-ovocne smoothie. Maso nejedavam, ale nie z nazoru, ze je nezdrave,ale z moralnych dovodov. Fajn clanok, aj v buducnosti by som nebola proti takymto podobnym clankom. Prajem vela uspechov s tymto sposobom stravovania.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No nevím, uvidíš časem. Jsem skeptik, tak v tom vidím příliš mnoho tuků, navíc živočišných (=nevhodných, krom rybího), cholesterol (ale na ten se teď názory mění a v zásadě by to nemuselo nijak vadit), celkově vysokopurinová dieta...dna se sice dá normálně vyléčit léky a není ani pak nutné omezit se dietně, nicméně proč se k tomu chtít dopracovávat :-)
    osobně se naopak ubírám směrem ke snížení obsahu nasycených tuků ve prospěch mononenasycených či rybího tuku nebo tuku z ořechů, snížení zbytečných bílkovin (chudáci ledviny), základ kvalitní polysacharidy a racionálně lze samozřejmě zobnout ode všeho něco :-)
    Každému zkrátka asi vyhovuje něco jiného, má informace odjinud atd.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jasne, ak sa bavime konkretne len o chudnuti (co nebolo primarne mojim cielom), tych sposobov, ako schudnut, je vela.
      Prave, ono aj v ramci paleo sa da relativne vyhnut tym nasytenym tukom, i ked su ludia co chapu paleo ako ladovanie sa cimkolvek zivocisnym hlava-nehlava. Ja napriklad bravcove maso nejem vobec, uz roky, a to hlavne z toho dovodu, ze mi smrdi, od detstva. Ale taka mast z mangalice je na tepelnu upravu neprekonatelna a aj vyzivove hodnoty + dopad na organizmus ma vcelku ok.

      Odstrániť
  8. my sme na toto nabehli asi pred dvoma mesiacmi, asi prvý mesiac sme to dodržiavali a teraz už sme si z toho vybrali to, čo nám vyhovuje, závisláčim na syrovátkovo-jahodovom nápoji s orieškami, denne vyrábam šalát s balzamikovým octom a podoibne...osviežilo nám to jedálniček:) a vymkli sme sa zo stereotypu:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, teraz uz budem vo faze, ked to budem tiez tak nejako robit :)

      Odstrániť
  9. V poslednej dobe sa všade veľa hovorí o rôznych stravovacích smeroch - o paleo som čítala ešte minulý rok, ale tiež ma odradila predstava o jedení mäsa "vo veľkom"....
    Už dlhšie riešim aj moje stravovanie, a urputne hladám, čo by mi vyhovovalo, lebo klasická varená strava, zväčša mäsitá, väčšinou čo sa u nás, v rodine, v práci konzumuje, mi strašne nevyhovuje...
    Pôvodne som začala nejakou obmenou delenej stravy, nejak prirodzene, nechutilo mi napr. maso s prílohou...
    Nedávno (po prečítaní Monikinho (monicainessence) vegan-článku, som uvažovala aj tým smerom, ale to mi tiež vôbec nevyhovovalo....Mám rada vajíčka aj mlieko...Sympatické mi je napr. raw-stravovanie, ale zatiaľ naň nemám odvahu...
    Takže teraz som prevažne na vegetariánskej strave, vlastne jem veľa zeleniny, zväčša surovej, strukoviny, vynechávam z jedálnička klasické varené jedlá (okrem polievok) a väčšinou jem len to, čo si prichystám sama..Ale nie je to striktné, jem vlastne prirodzene, čo mi chutí, ale aj tak ma berú ako strašného alternatívca.
    Od paleo ma odrádza hlavne vynechanie obilnín (mám rada zemiaky, pohánku, fazuľu, pšeno...)
    Ale je to strašne náročné, obdivujem ludí, čo sa "ináč" stravujú, a zvládajú to v pohode a nevadí im to....
    V práci sa veľmi výnimočne stane, že si zo 4 jedál niečo vyberiem (a suchú ryžu s trochou šalátu-zväčša s cibulou sa mi jesť nechce), na návštevách v rodine mám tiež problém, u nás sa nechápe už len vegetariánstvo, nieto ešte iné "výmysly", takže nič iné nerobím, len si chystám jedlo a prevážam si ho v miskách, a potom zas nosím hore-dole prázdne misky :) Pre mna je skutočne niekedy problém zdvorilo stále odmietať kolienka s perkeltom, kysnuté koláče, zákusky...Všade mám také meno, že "nič nejem", a preto som taká chudá (taká som ale bola vždy)...:)
    No strašne ma niekedy otravuje, že nič iné nerobím, len riešim, čo budem a kde jesť...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Riadit sa tym, co tvojmu telu vyhovuje intuitivne, je dobry smer. Hej, riesit cely den, co a ci budem moct jest, je strasn aotrava, v podstate vecny problem vsetkych dietarov a inak sa stravujucich :) Nuz, clovek ma vzdy na vyber, je to otazka priorit.
    Ja som si to chcela velmi vyskusat a mozem povedat, ze cim dlhsie tymto stylom fungujem, tym viac ziskavam vacsiu istotu aj prehla da lepsie sa mi moje stravovanie "menezuje", takze uz ma to prilis nezatazuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Chválim rozumne napísaný článok. Ja som cca 9 rokov vegetariánka, a pochopenia v okolí veľa nemám. Vlastne len pred pár mesiacmi mi mama povedala, že ona sa už na to pozerá inak, a už mi to nezazlieva. Neskutočne ma to potešilo :) Ale nechcela som o tomto :) Paleo som postrehla asi pred dvoma rokmi, ale nevenovala som mu pozornosť. Potom asi pred rokom sa v mojom okolí ako keby vrece roztrhlo s ľuďmi, ktorí s paleom chudli... jedli podľa mňa príšerne - samé tuky, mastné jedlá, tony mäsa, zelenine sa vyhýbali. Efekt to malo - schudli, ale vyzerali aj tak zle. U nich sa nejako tá energia a chuť hýbať sa nedostavila :D
    A práve preto, že som mala v okolí takýchto "posadnutých" tak som paleo svojim spôsobom odsúdila a vždy keď som videla "paleo" tak som prekrútila očami - aj dnes keď som začala čítať tento článok :D ale ešte raz ti musím povedať, že článok si napísala perfektne, pretože po dočítaní už očami nekrútim :D
    Som len rada, že konečne niekto, kto tento stravovací štýl dodržiava s rozumom - pretože v zásade nie je zlý, len proste nie je pre mňa, čiže súhlasím s tým čo si napísala, že každému vyhovuje niečo iné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) No teda, jest paleo stylom kvanta masa a zelenina, to by som asi umrela :)

      Odstrániť
  12. Ahoj,

    díky za zmínku o mém blogu mezi zdroji. Omlouvám se za tak pozdní poděkování, ale až dnes jsem si všiml. Rozhodně se mi Váš přístup k jídlu a pohybu moc líbí, jen tak dál ať už s paleo či jinak zdravě a s rozumem!

    Pěkný den,
    Metla

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)