streda 12. septembra 2012

Kde máte strop? :)

zdroj: e-commercefacts.com


Ahojte! Post s divným názvom a navyše bez obrázkov :) No čo čo, nestíham fotiť :( Snažím sa z končiaceho leta (alebo začínajúcej jesene) vyžmýkať maximum, takže sa doma vyskytujem zriedka. 
Meníme ročné obdobie a aj obsah kozmetickej taštičky (prípadne kúpelňovej poličky). Podnikla som revíziu a zistila, že v dohľadnej dobe budem musieť investovať do niekoľkých zásadných produktov: 
- nový make up
- nová podkladová báza (nie že by som ju používala denno-denne, ale mám rada tú istotu, keď viem, že po nej môžem siahnuť)
- nová vlasová kozmetika
A to ani nehovorím o investíciách mimo kozmetického sveta, ktoré ma v dohľadnej dobe čakajú...ach jo.

Ale späť ku kozmetike: tak si teda v hlave nosím nejaký ten pomyselný wishlist (ktorý sa tipujem ešte asi tak trikrát komplet zmení) a počítam, čo ma to bude stáť. V tejto súvislosti som sa seriózne zamyslela nad tým, aké sú moje vnútorné beauty finančné limity. Rozumiete, nie limity na účte, ale moje vlastné nastavenia. Finančné stropy, cez ktoré nie som ochotná ísť. A tu je výsledok:

Maskara
ak sa jedná o bežný, drogériový sortiment, maximálne 10 Eur. V prípade "high end" značiek maximálne 14. Viac skrátka za žiadnu maskaru nedám. Neexistuje. 

Make up
tu som trošku rozšafnejšia. Samozrejme, opäť je rozdiel medzi drogériovým a luxusným sortimentom, ale vo všeobecnosti som ochotná za kvalitný make up dať sumu okolo 30 Eur. 

Rúž/lesk
držte sa, klesáme :) Maximálne 6 Eur.

Odličovadlo
rovná sa v mojom prípade micelárna voda, i keď v poslednej dobe to prestáva striktne platiť... takže nazvime to ako "univerzálne odličovadlo". Za 250 ml dobrého som ochotná dať do 15 Eur. 

Pleťový krém/sérum
skrátka produkt, ktorý používam ráno a večer a ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje stav mojej pleti. V krajnom prípade (to znamená ak je to niečo, z čoho spadnem na zadok) dám 40 Eur. 

Vlasová kozmetika
to je moja slabosť, ako viete. Ale k tomu, aby som s bohorovným kľudom platila normálne MOC napríklad za Alternu, som ešte nedospela. Čiže strop je tak 13 Eur za 250 ml šampón, rovnaká suma platí pre kondicionér a nejaký špeciálny ošetrujúci prípravok s prevratnými výsledkami dokáže z mojej peňaženky vytiahnuť maximálne 20 Eur. Keď už je reč o vlasoch, spomeniem aj kadernícke služby. Môj strop za takú kompletku (to znamená strih, farbenie, fúkanie a následný styling) je maximálne 50 Eur. Včera som zhodou okolností u kaderníka bola a umytie, špičkové dôkladné prestrihanie (cca 35 minút len samotný strih) a fúkanie ma stálo 23 Eur. Vzhľadom k výsledku som bola maximálne spokojná a nechala aj niečo navyše. 

Parfum
najvýhodnejšie je samozrejme kupovať veľké, aspoň 75 ml objemy, ale ja ich nemám rada, lebo tak dlho s jedným parfumom vydržím málokedy. Uprednostňujem 30, maximálne 50 ml. A za tú 50tku povedzme dám... ak je to bežne dostupná vôňa, snažím sa ju zohnať do 35 Eur. V prípade niche som ochotná ísť do 50 Eur. 

Vybrala som samozrejme len niektoré veci. Podstatné je, že som málokedy ochotná nakupovať za bežné maloobchodné ceny, väčšinou sa mi darí zohnať veci lacnejšie, moje nákupné povedomie je trvale zdeformované pôsobením na ebay a podľa toho tie moje limity aj vyzerajú. V praxi sa to potom prejavuje tak, že nie som spokojná, kým danú vec nekúpim za sumu, ktorá môj virtuálny limit podlieza aspoň o 35 percent. Minimálne :) 

Celkom by ma zaujímalo, ako to máte s limitmi Vy :) Napíšte do komentárov alebo u seba na blogu! 

pekný deň, 
Lučiak

14 komentárov:

  1. Tak tento post mne osobne sadol ako *** na serbel do mojho momentalneho financneho nastavenia. Sme po kompletnej prerabke bytu a v krízovom rezime, vyhadzali sme vsetok stary nabytok, zostala nam iba postel a konferencny stolik, tak som sa rozhodla priskrtit svoje vydavky za kozmetiku, vonavky a oblecenie na minimum, obmedzit citanie kozmetickych blogov, ktoré ma vzdy naviedli na nejake hriechy. No a ide to. Uz druhy mesiac som si absolutne nic nekupila, ani len sampon a zijeme len zo zasob, ktore som naskreckovala a postupne vytahujem.
    Ale mimo tohto kritickeho obdobia som rozsafna dost. Maskara 10-20 eur, makeup do 50, vonavka do 70, odličovacie veci do 10-15, pletový krem do 40, vlasy do 15 eur.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takze abstinencia :) Obdivujem... ale hej, da sa to, mala som uz parkrat take obdobia a urcite este budu.

      Odstrániť
  2. Perfektny clanok, velmi ma zaujal, myslim, ze uvazujes tak "zdravo", suhlasim, ze napr. make-up ci serum su veci, do ktorych sa investovat oplati.. Asi tiez spravim podobny clanok, naozaj genialmy napad!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ejha, tolko superlativov na moju hlavu :) Super, som zvedava.

      Odstrániť
  3. no tak takto: makeup, rtěnka, tvářenka, rozjasňovač - asi mám nějaké limity (v současnosti zhruba tak €30), ale přijde mi, že to hodně záleží na mojí finanční situaci, takže si myslím, že ten limit bude i vyšší nebo bych tuto kategorii spíše označila za bezlimitní (jo třeba zrovna teď celkem seriózně uvažuji nad le narsu, kde ten limit 30 eur hodně přestřelím)...

    cokoliv na vlasy a na tělo (mycí gely, krémy, mléka, peelingy): pokud náhodou jsem se momentálně nepominula (stav tak jednou za rok), tak bych to viděla maximálně na 150, takže €6? ale nejspokojenější jsem asi s něčím z drogérie za max €3.

    řasenka €8, oční stíny nekupuji, odhadem tak €10, tužky na oči €8 - přes tyhle limity asi moc často nepůjdu, líčení očí mě moc prostě nebere.

    péče o obličej: toner max €10, čistící gel, pěna, micelárka tak €15, čistící krémy právě teď ve fázi bez limitu. krémy na obličej asi takto - lamer bych si nekoupila, ale jinak výraznější limit nemám...

    naštěstí jako blogerína dostávám samozřejmě spoustu věcí zdarma, takže se nacházím ve fázi, kdy se mi doma kosmetika hromadí tak nějak bez finanční náročnosti z mé strany... zatracené spolupráce. a největší výzvou tohoto komentáře bylo přepočítat mé korunové a dolarové limity na eura...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. takze v podstate to bolo nieco ako slovna uloha z matematiky :) Dik za obsiahly koment... no jo, ako blogerina tiez nieco dostavam, ale este to zdaleka nie su "spousty" :) A samozrejme, momentalna financna situacia ovplyvnuje tie limity dost podstatnym sposobom.

      Odstrániť
  4. Hm, tak pletovy krem tak do 70, serum do 100, mascara okolo 20, makeup do tych 30-40. Ruze a tiene sa nedaju hodnotit, kedze ich nakupujem vacsinou v nejakom nadseni z odtienu, alebo neakej recenzie (mam ich tolko, ze fakt nepotrebuem doplnat ziaden odtien), takze cokolvek od 5-50, ale ked je to k tej hornej hranici, tak som potom na seba nastvana.
    Moj oblubeny sampon a kondicioner momentalne stoja po 1€, normalne je su necele 2, obcas mam zachvat a kupim si nieco navrch, ale nikdy nic cez 10€.
    Sprchace tak do 3€, telove mlieka/kremy som ochotna tak do 10-15.
    Krem na ruky tak cca do 20.
    Parfemy radsej tajim...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja mam prakticky len jedno pravidlo, maskara do 15. Ostatne veci kupujem priebezne a ja mam pocit, ze chut minat suvisi nejako s fazou mesiaca :D :D :D Lebo inak si neviem vysvetlit, ze niekedy som rozsafnejsia a o par tyzdnov som lakoma dat za produkt polovicu povodnej ceny :-). Ja si napr. velmi potrpim na kvalitnu podkladovu bazu, hlavne ocnu - tam dam hocikolko, hlavne nech je kvalitna a chrani oko. Mam tiez rada kvalitne tiene, nevadi mi dat 15 za jeden, ked ma dostatocne peknu farbu a je kvalitny. Naopak, snazim sa vyhybat tym najlacnejsim :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak som sa prave zamyslela nad svojim vnutornym limitom pre ocne tiene a je to asi 6 Eur za mono a 10 za paletku.

      Odstrániť
  6. Mne ss páči rozhovor dvoch žien...
    - Ako žiješ?
    - nad-pomery
    - ... ?
    - miniem viac ako zarobím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja si najviac potrpím na vlasy. Kupujem Kerastése a ten teda niečo stojí, že :S
    Včera som sa však musela plesnúť po peňaženke aj kvôli ostatnej kozmetike. Môj synátor je fakt hviezda. Má dva roky a už vie, ako maminku dostať na psychiatriu. Z môjho "bjutykejs-u" mi pobral všetky maskary, laky na nechty, dokonca zmizol aj mejkap. Nevedela som ich nájsť nikde, tak som si myslela, že ich vyhodil do smetného koša, ktorý medzitým vyniesol iniciatívny manžel. Zo stavu zlosti som prešla do zúfalstva a následne sebaľútosti. Dnes ráno som nabehla do drogérky a parfumérky po špirálu a mejkap, ale nezostala som iba pri nich. Dopriala som si aj podkladovú bázu, bb krém, ktorý sa teraz nosí (uvidím, čo na to povie môj ksichtík), dva druhy mejkapov, laky na nechty... No nechala som tam dosť peniažkov z manželovej kreditky :D
    Aké však bolo moje prekvapenie, keď mi po návrate z mesta môj synček ukázal skrýšu so všetkou mojou kozmetikou... No neva, niektoré veci budem mať dvojmo, trojmo, štvormo :D Môžem líčiť celý barák :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ufff. Maskara max 10 eur, vic nedam. To uz si radsi koupim nalepovaci rasy, kdyz potrebuju super efekt. U makeupu se na cenu nedivam, protoze tady je podle me kvalita nejvic dulezita. Lesky moc neresim, ty si kupuju uz jen ve slevach :) S ruzi je to slozity. Par jsem si jich koupila v drogerii za cenu mensi nez 10 eur , ale nakonec je vubec nepouzivam, protoze na rtech proste nevydrzi a nemam naladu se kazdou ctvrthodinu divat do zrcatka, jestli se mi to nekde neosmudlalo. Na rtence si teda taky radsi priplatim za top kvalitu. Odlicuju se mydlem, takze za odlicovadla usetrim :) S vlasama se taky moc nebabram, protoze tem mym par chlupum nepomuze uz vubec nic a tudiz si v drogerii vybiram jen podle toho, po cem me nesvedi hlava :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)