pondelok 3. septembra 2012

Budapest, My Love :)



Ja viem, trošku patetický názov článku...ale nepomôžem si, Budapešť je fakt moja láska. Bola som v tom meste už ani neviem koľko krát a stále sa tam veľmi teším. Tie, ktoré čítajú pravidelne vedia, že sme si nedávno opäť spravili výlet... Takže Vám prinášam zopár dojmov. Rada by som inšpirovala všetkých, ktorí ešte toto mesto nenavštívili. Naozaj, je o čo stáť! A bude reč aj o kozmetike - presnejšie, čo som si z výletu priniesla. No nečakajte žiadne nákupné orgie. Sú to len maličkosti. Do Pešti si chodím hlavne užívať, nákupy sú až na poslednom mieste. 

Nechcem suplovať turistickú príručku. Ak chcete ísť do Budapešti obzerať pametihodnosti, (a je ich dosť), kúpte si kvalitného sprievodcu. Ja mám pre Vás pár praktických tipov. Takže bod číslo jeden: ako sa tam dostať. Samozrejme lietadlom, vlakom alebo autom. Ja mám to šťastie, že mám Budapešť cca 3 hodiny cesty autom od svojho bydliska, takže spôsob dopravy je jasný. Prakticky celú cestu idete pohodlne po dialnici a preto potrebujete tzv. matricu (obdoba dialničnej známky). Kúpite ju na každej maďarskej benzínke. Paradoxne, v samotnej Budapešti Vám doporučujem auto niekde bezpečne zaparkovať (ideálne v podzemnej garáži vášho ubytovania), lebo jazdiť po Pešti autom nie je dobrý nápad :) Prakticky všade sa dostanete metrom alebo inou verejnou dopravou. Pre tento účel Vám doporučujem kúpiť si turistický cestovný lístok, ktorý je dostupný v rôznych variantoch podľa počtu dní, ktoré tu plánujete stráviť (kúpite v každej stanici metra).

Kde prespať: na výber máte xyz rôznych hotelov, ale ja doporučujem ubytovanie apartmánového typu, ktoré je pohodlnejšie, priestrannejšie a v neposlednom rade o niečo lacnejšie. Overené máme napríklad: toto a najnovšie aj toto ubytko. 

Kedy ísť: z čisto praktického hľadiska doporučujem ísť vtedy, keď je predpoklad priaznivého počasia, to jest od polovice apríla do konca septembra. Pekná je aj vianočná Pešť, ale bola by škoda, keby ste sa nemohli napríklad okúpať alebo posedieť si niekde vonku. 

Čo tam robiť: ak dáme bokom návštevu nespočetných kultúrnych pamiatok, rozhodne navštívte niektoré z kúpeľov! Krásny je Gellért, i keď my sme po poslednej návšteve skonštatovali, že to tam trošku ide dolu vodou. Ceny stúpajú do závratných výšin a poskytnuté služby tomu podľa mňa nezodpovedajú. Ale za jednu návštevu to stojí.

vonkajší bazén, v ktorom každú hodinu púšťajú vlnobitie :)

všade je plno historických detailov...

Ak máte radi adrenalín s trošku infantilným nádychom, hor sa do Vidamparku. Kopec kolotočov a atrakcií nie len pre deti, kde môžete stráviť aj celý deň. Pozor, vstupné nie je najnižšie. Hneď vedľa Vidamparku nájdete Zoo, ktorá je prekvapivo veľká. A v bezprostrednej blízkosti je pekný park alebo inak povedané Mestské sady

V lete sa určite choďte pozrieť aj na Margitin ostrov. Dostanete sa tam autobusom a nájdete tam obrovské mestské kúpalisko Palatinus, ale pripravte sa na to, že hlavne cez víkend tam bude hlava na hlave. Celý ostrov si môžete prezrieť na šlapacích autíčkach, ochladiť sa v obrovskej fontáne a posedieť si pri Dunaji. 

Po Dunaji si môžete dať aj plavbu výletnou loďou. Len tak alebo dokonca po zotmení, s večerou. Pozor na ceny - tieto služby poskytuje viacero spoločností a mnohé sú zamerané vyslovene na ťahanie peňazí z vrecák turistov. Takže sa prejdite po nábreží, popozerajte si vývesné tabule a spravte si cenový prieskum. Optimálna cena za osobu a hodinovú plavbu s výkladom a drinkom v cene (bez večere) je okolo 10-12 Eur. Po Dunaji premáva aj mestská lodná doprava a to je trošku sparťanská, no najlacnejšia alternatíva. 

Čo mám ale v Budapešti najradšej ja, je jednoducho potulovať sa hore-dolu po krásnych, starých uliciach. Na jednej aj druhej strane Dunaja. Chvíľu sa prechádzať, potom si dať dobrú kávu a koláčik a neskôr obed alebo večeru. 

Apropo, maďarská kuchyňa. Vychýrená! My sme už štamgasti v jednej malej, ale útulnej reštike na rohu s výhľadom na Dunaj, kde robia to najsamlepšie halászlé na svete:




...a podobných kulinárskych rajov je v Pešti kopec. Doporučujem zabrúsiť skôr do bočných, skrytých uličiek, kde je kuchyňa autentickejšia. Ak neobľubujete červenú papriku a kyslú kapustu a nechcete za tri dni pribrať tri kilá :), stále je tu dosť reštaurácií s ľahšími jedlami. Nám veľmi chutí napríklad v tejto talianskej, ktorá je v historickom centre, kúsok od nábrežia, robia tam výborné šaláty a v horúcom lete tam na zákazníkov rozprašujú vodu z obrovských ventilátorov :)

No a na záver nákupy. Obchody sú všade, globalizácia tiež a tak tu nájdete prakticky všetky značky, na ktoré sme zvyknutí z domova. A ešte aj niečo viac. Fajn sa nakupuje na tradičnej Váci útca, kde nájdete aj drahšie obchody. V lete, keď je dlho teplo, sa tam choďte pozrieť po zotmení: je to pekné (ale veľký pozor na vreckárov).

zdroj: sunnetennersuntliv.no
Keď chcete vyslovene len nákupy a najlepšie všetko na jednom mieste, zbehnite do niektorého z obchodných centier, ktorých je v Pešti kopec. Na tento účel je podľa mňa najlepšia Arena Plaza. Je priestranná, nemáte tam ten chaotický a klaustrofobický pocit ako napríklad v konkurenčnom West Ende a je tam aj MAC (okrem iného). Čo sa týka kozmetiky, v Budapešti má na drogériu takmer monopol Rossmann a na parfumérie Douglas. Douglas je fajn, majú dobrý výber, slušné ceny a nemajú zazerajúce predavačky. Vojdete dnu a ste každému šum a fuk (až pokiaľ nepožiadate o obsluhu). A pre mňa jeden špeciálny bonus: Douglas predáva značku Isadora, ktorá robí tú najlepšiu ceruzku na obočie ever. Ja som vlastne do Pešti išla kvôli nej, viete? :) U nás ju kedysi predával Marionnaud, no pred rokmi z ich sortimentu zmizla a už sa neobjavila. A ja tú ceruzku nevyhnutne potrebujem, pretože zatiaľ som nenašla takú, ktorá by ju dôstojne nahradila. A prečože je taká skvelá? Jednak neskutočne dlho vydrží (jeden kus pri každodennom používaní cca dva roky), v ponuke sú tri odtiene (mne sedí najviac Light Brown), nemaže sa a na druhom konci má takúto kefku: 



...ktorá je o triedu lepšia, než tie bežné "zmetáčiky" z drogérie. A stojí v prepočte asi tri Eurá. No nemilujte ju! No a keď som v tom Douglase už bola a nechcelo sa mi míňať veľa peňazí, padol mi do oka ešte tento bronzer/rozjasňovač domovskej značky.


Je fakt príjemný a odkedy som zistila, že v pohode nahradí aj očné tiene, ráno ušetrím kopec času. Tu sú všetky 4 štvorčeky v akcii:


a týmto metalickým pozdravom končím dnešný budapeštiansky post. Ak by ste mali nejaké otázky, kde, čo a ako v Pešti, rada odpoviem a pomôžem, ak môžem. Majte sa fajn, 

Lučiak
foto: ja, okrem jednej s uvedením zdroja.


12 komentárov:

  1. Veľmi by som sa chcela konečne normálne dostať do Pešti. Kedysi som tam chodidla na tréningy, ale bolo to na otočku (poobede z KE, v noci už opäť v KE), takže som z nej nič nevidela... teda videla, po ceste do Chorvátska vysvietený Dunaj a priľahlé pamiatky. Je to dokonalý pohľad...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. cez budapešť som prechádzala akurát tak v aute o 3 ráno :) ale krásne mesto, určite sa tam raz vyberiem. inak maďarsko sa mi veľmi "ľúbi", ľudia sú neskutoční, halászlé fantastické, tokajské víno ešte viac a teplá voda v bazénoch je na nezaplatenie :D ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, ludia su v zasade mili, sem tam natrafis aj na nemileho, skratka ako vsade :)

      Odstrániť
  3. Guláš, ten nesmí v Maďarsku chybět. :P

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc hezký, do Budapešti už se chystám dlouho a po přečtení tvého článku doufám, že se tam co nejdřív podívám:o) Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Budapešť taky miluju! Byla jsem tam jen na den před dvěmi týdny a ještě asi na týden před dvěmi lety. A vždycky nádhera. Zašla jsem i do lázní. Jen jsem čekala, že bude o trochu levnější než Praha. A nebyla. Spíš o fous dražší:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No k tym cenam...ono to zvysenie DPH sa prejavit muselo a posledny rok uz to nie je pre nas tak "lacne", ako kedysi... dalsia vec, Budapest je hlavne mesto a ako take je vzdy drahsie, nez zvysok krajiny. Ale ak platite v Eurach, stale sa to vyplati, pri platbe v Eurach sme mali zlavu aj z ceny ubytovania aj v ramci inych sluzieb.

      Odstrániť
  6. Ja som bola v pesti pred par rokmi, suhlasim, ze je to krasne mesto!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tiež Budapešť milujem :) bývam od nej len na 50km, a popravde v poslednej dobe tam chodíme dosť často :) mesačne raz tam isto zavítame, niekedy si tam skočíme len tak do kina (naposledy som tam bola 2 víkendy po sebe) :D ..ale žiť by som tam nechcela :) priveľké pre mňa, aj keď rozhodne nádherné :)) ...a tie nákupy tam... jojóoooj :D Inak vážne najlepšia na nákupy je Arena Plaza :) a hneď po nej West End :) obe majú svoje čaro. Arena je skôr taká menšia, všetko pokope, a West End obrovské... raz som si tam vyhliadla jedno tričko, no povedala som si, že však ešte sa poobzerám, možno nájdem lepšie... :D a nenašla som, no na moju smolu už som ten obchod nenašla :D a to podotýkam že West End som poznala celkom dobre, ale tentoraz som sa tam stratila :D haha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne West End pripada ako totalny labyrint, naviac, ulicky su tam dost uzke a uz so tam zazila take, ze sa nedalo hnut. V Arene sa mi "lepsie dycha" :)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)